Vilnius nacionalinį stadioną statys be ES lėšų

Vilniaus taryba trečiadienį apsisprendė tęsti nacionalinio stadiono statybas savo ir Vyriausybės lėšomis, be Europos Sąjungos paramos.

Sprendimas priimtas po to, kai vėluojant įgyvendini projektą, Vyriausybė jam nebeskiria maždaug 29 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) paramos, todėl iš sostinės biudžeto projektui turės būti skirta iš viso apie 50 mln. eurų.

Sprendime nurodoma, kad stadiono projektui būtinus pinigus reikės numatyti 2023 metų biudžete.

Iki lapkričio 1-osios ketinama patvirtinti ir finansavimo modelį, taip pat siūloma išsiaiškinti galimybes skolintis.

„Reikia užtikrinti galimybę toliau tęsti derybas, be šio sprendimo to daryt negalime, dėl to ir prašome pritarimo“, – tarybos posėdyje kalbėjo administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Planuojama, kad Vyriausybės indėlis siektų apie 55 mln. eurų, savivaldybės – dar apie 50 mln. eurų.

Opozicija kelia klausimų dėl sąmatų. Anot Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovo Žilvino Šilgalio, tiek stadiono, tiek kitų komplekso objektų kainos yra pernelyg išpūstos, per mažai garantijų savivaldybei, todėl jis kvietė skelbti naują konkursą.

„Kam šis projektas? Ar valstybė neturi kur pinigų dėti? (...). Tai yra korupcinis, nusikalstamas projektas visam Vilniui, visai Lietuvai“, – piktinosi jis.

P. Poderskis anksčiau teigė, kad dėl besikeičiančių finansavimo šaltinių ir atsirandančio Pridėtinės vertės mokesčio bendra projekto vertė gali išaugti iki maždaug 106 mln. eurų (su PVM) nuo anksčiau planuotų 93 mln. eurų. Teigiama, kad dalį mokesčių Vyriausybė galės susigrąžinti.

Anot P. Poderskio, yra preliminarus planas, kaip per trejus metus savivaldybei surinkti maždaug 50 mln. eurų: kasmet būtų kaupiamas grynųjų pinigų rezervas – po 7 mln. eurų, be to, kasmet po 11 mln. eurų būtų skolinamasi, o vėliau per 2 metus pinigai išmokami lygiomis dalimis po 25 mln. eurų.

Lietuvos apeliacinis teismas liepos 5 dieną leido pasirašyti Nacionalinio stadiono statybos sutartį su konkurso laimėtoja Icor“ bendrove „Axis Industries“. P. Poderskis BNS anksčiau sakė, kad sutartį planuojama pasirašyti rudenį.

„Axis Industries“ lėšas gaus tik visiškai užbaigusi statybą, o koncesijos sutartis su privačiu investuotoju bus pasirašyta 25 metams.

Kompleksą partneriai žadėjo suprojektuoti per vienerius metus, pastatyti per dvejus ir dar 22 metus teikti jo operavimo paslaugas. Pagal dabartinį projektą, komplekse, be stadiono, dar būtų lengvosios atletikos aikštė, įvairios treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės, vaikų darželis, biblioteka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
llimonas šen, liumonas ten. Kaip lengvai porceliuojasi popierėliai. Ir dar runkelius iš anksto nuteikia, "dabartiniu scenarijumi projekto vertė gali pakilti iki...". Tai reiškia ir pakils kaina, tad nusiteikit atverti pinigines "dolgostrojui"

Anonimas

Anonimas portretas
O kam jo reikia. Is Lietuvos emigruoja kasmet po miesteli. Eurostatas prognozuoja kad dar po 10 metu ( situos griuvesius pradejo statyti pries 30 met. Taip ir iki siol nebaigia. Dabar vel kokiems 20 metu uzsuka karusele) Lietuvoje liks tiktai pensininkai, invalidai, vagys, seimo ziurkes ir kontoros planktonas. Jiems tas stadionas dopyzdy.

Rosalie Martz

Rosalie Martz portretas
Dabar „Google“ moka 130–180 doleriu už valanda už darba internete. Prie šio darbo prisijungiau prieš tris menesius ir per pirma šios sandorio savaite uždirbau 8735 dolerius. Šis darbas tikrai neitiketinas ir suteikia man didele pajamu dali kiekviena diena. Esu tikras, kad gausite geriausia rezultata. Sužinokite daugiau cia >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­w­w.C­a­s­hClub5.Com
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių