Kovos dėl bendrabučių: jaučiama įtampa dėl vietų stokos

  • Teksto dydis:

Prie bendrabučių – sujudimas. Vieni kraustosi, kiti dar ieško galimybės gauti vietą bendrabutyje. Tėvams taip pat nelengvas metas. Nuo to, ar gaus jaunuolis vietą bendrabutyje, priklausys, kiek kas mėnesį teks paploninti piniginę, pasakojama LNK reportaže.

„Atvažiavome į Vilnių, į gyvą eilę, tai galbūt pavyks gauti bendrabutį. Mes gyvename Kaune, iš jo važinėti yra pakankamai toli, o nuoma irgi yra didelė. Universitetas sako, kad nėra vietų. Bendrabutis kainuoja, bet ne tiek, kiek butas. Butų nuoma 600–800 eurų, plius mokesčiai. Tai yra labai daug. Eiliniams tėvams yra labai brangu“, – kalbėjo studento mama Kristina.

Apie bendrabučių situaciją Vilniuje buvo kalbamasi su „VILNIUS TECH“ universiteto kancleriu Vaidotu Trinkūnu.

– Ar visi daugiaaukščiai Saulėtekio bendrabučiai jau turi savo gyventojus?

– Dauguma taip, tačiau yra dar šiek tiek laisvų vietų. Priėmimas į bendrabučius yra suskaidytas keliais etapais. Pirmasis etapas jau yra pasibaigęs, po jo dar turime kažkiek laisvų vietų, bet jau yra nemažai paraiškų antrajam etapui. Nuojauta, kad vietų pritrūks.

– Kiek universitetas bendrabučiuose turi vietų ir koks jų poreikis?

– Vietų yra apie 2,2 tūkst., bet reikia turėti omeny, kad jeigu studentai yra pirmos pakopos, tai jie mokosi ketverius metus. Šiemet jau turime pririnkę apie 900 paraiškų.

– Kiek studentų pretenduoja į vieną bendrabučio vietą?

– Paraiškų yra apie 900, o laisvų vietų – apie 700. Stengiamės studentams padėti, ieškome galimybių jiems apsigyventi kituose bendrabučiuose. Dalis bandys apsigyventi mieste, tačiau šiais metais sunki situacija su būsto nuoma. Mes stengiamės, kad jie kuo mažiau pajustų diskomforto. Prieš keletą metų bandėme iš trijų vietų kambarių padaryti į dviejų vietų kambarius, dabar, kai tokia sudėtinga situacija, tenka grįžti atgal. Kur leidžia sąlygos, kai kuriuose kambariuose statyti po trečią lovą ir tokiu būdu spręsti apgyvendinimo klausimą.

– Kiek vienam studentui kainuoja vieta bendrabutyje?

– Nuo 80 iki 150 eurų už vietą. Sąlygos skiriasi. Kuo geresnės sąlygos, tuo didesnė kaina: mažiau gyventojų, naujai suremontuotas.

– Pagal kokius kriterijus teikiat studentui pirmumą?

– Iš pradžių stengiamės apgyvendinti pirmojo kurso studentus, kadangi dažniausiai jie atvyksta iš kitų Lietuvos miestų, taip pat užsieniečius, jiems dar sunkiau mieste susirasti vietą.

Taip pat buvo kalbamasi su Vytauto didžiojo universiteto (VDU) rektoriumi, profesoriumi Juozu Augučiu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia situacija su bendrabučiais Kaune?

– Kaune, sakyčiau, šiek tiek geresnė situacija negu Vilniuje. Mūsų kolegos Kauno technologijos universitetas (KTU) neturi šiuo klausimu problemų, net turi vieną kitą laisvą vietą. VDU negalime pasigirti, kad visiškai užtektų vietų, bet atrodo, kad išsiversime ir nereikės pristatinėti trečiųjų lovų. Vietų užteks, bet įtampą jaučiame.

– Kokia VDU situacija Vilniaus bendrabučiuose?

– Vilniuje turime vieną bendrabutį, jame situacija yra šiek tiek geresnė, kadangi studijuojančių nėra daug. Tačiau esame priėmę nemažai Ukrainos studentų, per visus bendrabučius jų yra apie 200. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl vietų šiek tiek trūksta. Taip pat išaugusios butų kainos.

– Kokios bendrabučių kainos Kaune?

– Labai įvairiai. Nuo 60 eurų dviviečiame kambaryje įskaitant komunalinius mokesčius, tokiuose galbūt nėra virtuvėlių, bendri dušai, o geresniuose kambariuose kaina gali būti ir virš 100 eurų. Studentai turi galimybę pasirinkti. Po jungimosi su Aleksandro Stulginskio universitetu infrastruktūroje gerokai prasiplėtėme. Prieš keturis metus ir anksčiau mes visuomet turėjome problemą, kad galėjome apgyvendinti tik trečdalį studentų, paskui pusę norinčiųjų. Po susijungimų mes jau kelis metus patenkinome visus poreikius. Šiemet jaučiame įtampą, bet tikriausiai išsiversime be papildomų priemonių.

– Kada prasidės gyvenimas universitete ir bendrabučiuose?

– Jis jau prasidėjo. Mes mokslo metus pradedame šiek tiek anksčiau. Visuose universitetuose pradžioje norisi užsitikrinti vietą. Jeigu susitiktume spalio mėnesį, nebebūtų įtampos ir Vilniaus universiteto bendrabučiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne kujelio

ne kujelio portretas
Akivaizdu, kad cia kremliasudiu troliu vienintele vieta savo kliedesius skleisti. Kai kurie net per translaiterius :)

Apie studentų finansavimą

Apie studentų finansavimą portretas
Jei asmuo sveikas ir ne idiotas, pragyvens. Yra tiek galimybių užsidirbti. Dabar ir dieninių studijų studentai gali dirbti. Darbo grafikai pritaikyti prie poreikių. Galima dirbti ir iš savo kambarėlis. Galima dirbti kroviklis, išvežiotoju prekių, prekybos centruose darbo pagal pasirinktą grafiką yra sočiai. Klausimas yra tik apie tai, ar jie iš viso darbingi bent penktadaliu etato. Suprantate...dauguma jų idiotai ir su fizinės sveikatos trūkumais. Absoliuti dauguma jų narkomanai. Ir priimti į studijas vien dėl to atsineša biudžeto pinigų krepšelio, kad aukštojo mokslo institucijos galėtų išlaikyti savo pastatus. Atėję su bendrojo lavinimo mokyklos ar gimnazijos atestatais, daugeliu atveju gautais už kyšius viena ar kita forma, realiai jie yra beraščiai su vienetinius išimtimis. Ir nuo rudens juos pasitiks dėstytojai jau su parengtomis neviešinamomis strategijomis kaip išparduoda visų kontrolinių atsakymus, referatų tekstus, kursinius ir galiausia baigiamuosius darbus ir praktikų ataska

Kaunietis

Kaunietis portretas
Anonimas tikriausiai esi iš konservinių asilų kompanijos ir slepiesi nes jūs visi tokie.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių