Kaziuko mugę vainikuos paramos Ukrainai aukcionas „700 verbų“

Vienu pagrindinių šių metų Kaziuko mugės akcentu taps specialiai sukurta beveik 10 metrų aukščio meninė instaliacija, kurią puoš 700 verbų, informuoja Vilniaus savivaldybė.

Šia milžiniška verba organizatoriai simboliškai siekia įprasminti ne tik Vilniaus jubiliejų, bet ir prisidėti prie paramos iniciatyvų, skirtų Ukrainai palaikyti.

Nerastume nežinančio, kad verba – tai iš augalų šakelių ir gėlių surišta puokštė, be kurios, senoliai sakydavo, grįžti iš Kaziuko mugės negalima. O nešdavosi ją, kad likus savaitei iki Šv. Velykų, bažnyčioje Verbų sekmadienį pašventintų ir taip ji ištisus metus namus nuo negandų saugotų.

„Senovėje tikėta, kad į verbas supinti anksti pavasarį išsprogę augalai saugo namus nuo perkūno, žemę – nuo graužikų ir sausros. Šiandienos kontekste, kalbant apie graužikus, vidurinę raidę „Ž“ norėtųsi keisti raide „Z“ ir, tikiu, visiems bus dar aiškiau, kokius graužikus turime galvoje“, – teigia mugę organizuojančios Craftson.lt vadovas Renaldas Gražys.

Šių metų Kaziuko mugės simboliu tapsiančios milžiniškos verbos didžioji dalis verbų sekmadienį bus išdalinta praeiviams už savanoriškas aukas nuo karo daugiau nei metus kenčiančiai šaliai. Aukcione bus parduodamos trys dešimtys išskirtinių verbų, prie kurių palinkėjimus ir autografus dovanojo Prezidentas Valdas Adamkus, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, dirigentas Modestas Pitrėnas, menininkė ir TV laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė, keliautojas Vytaras Radzevičius, LRT laidų vedėjas Marijus Žiedas, etnomuzikologė Zita Kelmickaitė, dainininkai Monika Linkytė, Justinas Jarutis, Vaidas Baumila, režisierius Aidas Giniotis, aktoriai Vytautas Rumšas, Rasa Samuolytė ir daugelis kitų Lietuvą garsinančių bei Ukrainai neabejingų asmenybių.

„700 verbų: paramos aukcionas Ukrainai“ Katedros aikštėje prasidės sekmadienį, 11 val., o visos surinktos lėšos bus skirtos fondui „Mūsų širdys ir rankos Ukrainai“, vienijančiai Lietuvos Raudonąjį Kryžių, „Caritą“, „Maltos ordiną“, „Maisto banką“ ir „Gelbėkit vaikus“. Suaukotos lėšos bus skiriamos humanitarinei pagalbai, psichosocialinei pagalbai ir pirmajai pagalbai teikti.

„Pernai vykusios Kaziuko mugės metu taip pat vyko amatininkų aukcionas. Buvo atvejų, kai už specialią Kaziuko mugės monetą su į dugną nuėjusio okupantų laivo atvaizdu bei legendine fraze buvo nepagailėta ir keturženklės sumos. Tikimės, kad šiemet mums visiems drauge pavyks dar geriau“, –  teigia R. Gražys.

Buvo atvejų, kai už specialią Kaziuko mugės monetą su į dugną nuėjusio okupantų laivo atvaizdu bei legendine fraze buvo nepagailėta ir keturženklės sumos.

700 verbų surišo tradicinių Vilniaus krašto verbų pynėjų komanda, o joms patarimus dalijo  tautodailininkė, sertifikuota amatininkė, jau septintos kartos verbų pynėja Agata Granicka. Pasak jos, sekmadienį iš Katedros aikštės po palaikymo akcijos Ukrainai žmonės namo nešis tradicinėmis spalvomis ir formomis rištas verbas. „Aukcione bus parduodamos verbos, kokias pynė dar mano močiutė ir promočiutė – jos didelės, autentiškos – tokios, kurias tik Vilniaus krašte surasti gali“, – pasakoja A. Granicka.

Iki sekmadienio ir „700 verbų“ paramos aukciono Ukrainai Kaziuko mugė sostinės Senamiestyje vyks visa savaitgalį. O jos pradžia – jau tradicija tapusios teatralizuotos Šv. Kazimiero eitynės. Legendinė eisena, kurioje dalyvauja amatininkai, prekeiviai ir mugės dalyviai bei svečiai nusidrieks nuo Nepriklausomybės iki Katedros aikštės, kur 15 val. bus oficialiai atidaryta Kaziuko mugė ir pristatyta 10-ies metrų aukštį siekianti meninė instaliacija „700 verbų“.

„Iškart po atidarymo – dainos ir šokiai šalia 700 verbų visas tris dienas – tol, kol vyks Kaziuko mugė“, – teigia renginio režisierė Justina Ramoškienė. Katedros aikštėje esančioje scenoje pasirodys visiems puikiai žinomos folkloro grupės „Ratilai“ bei „Vydraga“, bus ir jaunimo – postfolkloro grupė „Robaksai“, tautinių mažumų kolektyvai: žydų dainų ir šokių ansamblis „Fajerlech“, lenkų dainų ir šokių ansamblis „Vilija“ bei Jurbarko liaudies kapela „Santaka“.

„Šių metų Kaziuko mugės šūkis – „Legenda atgimsta amatininkų rankose“, tad Senamiesčio gatvelėse bus tikrai ne viena atgimusi legenda. Prie miestą vis dar tebekuriančių amatininkų jungiasi aktoriai, rengsiantys teatralizuotas improvizacijas, tikrai bus galima sutikti ne tik Šv. Kazimierą, bet ir patį kunigaikštį Gediminą su Geležiniu vilku priešakyje“, – sako J. Ramoškienė.

Šeštadienį, nuo 10 val., Vilniaus rotušės menėje bus sukurta meduoliais kvepianti „Vaikų Kaziuko“ pasaka. Pusantro šimto būsimų amatininkų iš Lietuvos ir Ukrainos prekiaus savo pieštais paveikslais, muilu, žvakidėmis, papuošalais, keramikos dirbiniais ir net muzikiniais instrumentais. Instrumentais grieš ir pasirodymus rengs Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos bei Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos moksleiviai, o dailės mokytoja iš Ukrainos įtrauks visus lankytojus į taikos ir laisvės paveikslo tapymą. Atvykę į Vaikų Kaziuką, galės sudalyvauti meduolių dekoravimo dirbtuvėlėse, kur istorinių Vilniaus pastatų formų skanėstus bus galima dekoruoti savomis rankomis.

Visą Kaziuko mugės detalią programą galima rasti internete www.craftson.lt

Šiemet Kaziuko mugėje bus per 1200 dalyvių: pusė tūkstančio jau pačioje šventėje ragaišiais ir dešromis vilios bei prisėsti prie stalo kvies, o beveik 700 ant prekystalių dėlios tai, ką galima lauktuvių parsinešti. Kaziuko mugės metu bus ribojamas eismas Gedimino pr., T. Vrublevskio, Šventaragio, Barboros Radvilaitės, Maironio, Pilies ir Didžiojoje gatvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kuiniečiams

kuiniečiams  portretas
kaimiečiai kauniečiai piktinasi parama ukrainiečiams, nes gali neturėti ko maitinti kai Ukraina nugalės ruzzzzkius

nu

nu portretas
as Lietuvis .

Aukoju, bet..

Aukoju, bet.. portretas
Soivi Rimi prekybcentryje vaikis ir apsigobę Ukrainos vęliava, metaliniame vežimelyje su sudėtais produktais prašo aukoti maisto. Rankose ir plalstikinė dėžutė eurams rinkti.... Ar toks "patriotas" neturėųi lieti žvakes, kovoti, savanoriausti Tėvynėje? Pagaliau yra Paramos Ukrainai centrai, tad , ar moralu, atsakinga taip rinkti pinigus? Kiek galima dusinti mūsų žmones? Tyliau paaukoju iš pensijos nuolat, kiek galima čia spaust?. Juk ne akla, gyvenu semamiestyje, matau, kokiomis UK ženkalis pažymėtomis našinomis Tiltų gatve lekia atvykėliai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių