Globos įstaigos ruošiasi priimti lankytojus, pokyčius vertina palankiai

Įsigaliojus naujai tvarkai, kai globos įstaigose gyvenančius asmenis galės lankyti imunitetą turintys artimieji, šios įstaigos ruošiasi įgyvendinti naują tvarką.

Vilniaus savivaldybės bei privačių senelių globos namų atstovai BNS sakė, jog atlaisvinimai vertinami palankiai, nes, nors ir atneša papildomos rizikos, gyvo bendravimo nauda ją nusveria.

Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių atstovės BNS sakė, jog konkreti tvarka, kaip artimieji galės lankyti globos įstaigose slaugomus žmones, dar ruošiama. Privačių Adutiškio senelių namų vadovas Žydrūnas Eimutis sakė, jog artimieji turės užpildyti anketą.

Tvarką vertina palankiai

Kaip BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Nadežda Buinickienė, miestui pavaldžios dvi globos įstaigos, jos į pokyčius žiūri palankiai.

„Mes tokių baimių ir neigiamų nuotaikų tikrai nesulaukėme ir tikrai yra suprantamas tas poreikis atlaisvinimo ir bendravimo artimųjų. Tikrai stengsimės kartu su įstaigomis užtikrinti maksimalias apsaugos priemones ir kiek įmanoma sumažinti riziką“, – sakė savivaldybės atstovė.

Pasak jos, įstaigos jau turi patirties, kaip saugiai organizuoti susitikimus, pavyzdžiui, leidžiant bendrauti lauke. Be to, rizika gerokai sumažėjusi daugumai darbuotojų ir globotinių pasiskiepijus.

„Laikantis visų saugumo reikalavimų – kaukių, atstumų – manome, kad tikrai tą riziką galima suvaldyti ir pridėtinė vertė iš bendravimo artimųjų bus žymiai didesnė“, – sakė savivaldybės atstovė.

Vis dėlto, jos teigimu, nauja tvarka pareikalaus papildomų išteklių, nes reikės patikrinti lankytojų dokumentus, įrodančių jų pasiskiepijimą ar persirgimą.

„Manau, kad tą tikrai suvaldyti bus galima, tik gal užtruks. „Senevita“ yra didelė įstaiga, kurioje yra virš 200 gyventojų, bet mes tikimės, kad visi vienu metu nesikreips, nes tikrai ne visi yra persirgę, ne visi yra pasiskiepiję, tai tas mastas vis tiek mažėja“, – kalbėjo N. Buinickienė.

Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė sakė, jog įstaigos laikysis naujųjų taisyklių, bet prašys pateikti dokumentus, patvirtinančius teisę lankyti artimuosius.

„Bet kuriuo atveju, siekiant užtikrinti asmenų saugumą, (įstaigos-red.) ribos patekimą (kad nebūtų vienu metu per daug lankytojų) bei taikys visas būtinas apsaugos priemones“, – teigė Kauno savivaldybės atstovė.

Lankyti – tik ypatingais atvejais

Privačių Adutiškio senelių namų vadovas Žydrūnas Eimutis sakė, jog įstaiga lankytojus priims tiks ypatingais atvejais, jie turės užpildyti anketas.

„Neramu visada yra, todėl mes leidžiame lankymą tik ypatingais atvejais: jeigu dabar srautas prasidėtų žmonių, tai vis tiek rizika didelė. Aišku, mes ir patys beveik visi turime imunitetą jau: prasirgę ar susiskiepiję, bet tos naujos atmainos – šiek tiek rizikos yra. Kol kas tokio masinio lankymo tikrai nepradėsime“, – sakė jis.

Įstaiga naudos tokią pačią tvarką, kokią taikė karantino pradžioje: aplankyti artimuosius norintis žmogus turės registruotis tinklapyje, kur nurodys aplinkybes, o įstaiga jas vertins, spręsdama dėl lankymo.

Pasak jo, žmonės, vykstantys pas savo artimuosius, supranta riziką, todėl tikimasi, kad patys įvertins savo galimybes saugiai aplankyti artimuosius.

„Mes padarę sąlygas vaizdo skambučiams, kad jie kuo daugiau bendrautų kaip ir visa žmonija – telefoniniu būdu, skambučiais pasišneka. Tokio stipraus trūkumo kaip ir nejaučiame. Žmonės sąmoningi, suprantantys, kokios rizikos gresia“, – apie globotinių nuotaikas sakė įstaigos vadovas.

Vis dėlto jis teigė pritariantis atlaisvinimams ir sudarytoms galimybėms aplankyti artimuosius.

„Norisi savo tėvą, mamą pamatyti, jeigu pusę metų esi nematęs, vis tiek yra tas psichologinis dalykas, kuris reikalingas yra, tas pasimatymas – nors ir trumpas, su apsaugos priemonėmis, bet vis tiek artumas žmogiškasis yra reikalingas“, – kalbėjo senelių namų vadovas.

Karantino pakeitimai, leidžiantys paskiepytiems nuo koronaviruso ar persirgusiems žmonėms lankytis socialinės globos namuose įsigaliojo šią savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių