Erkių gaudymo eksperimentas Vilniuje – baigtas

Sostinės Vingio parke neseniai baigėsi erkių gaudymo eksperimentas. Rezultatai – erkių pagavo, ypač ten, kur žolė aukštesnė. Bet erkių gaudyklių savivaldybė nepirks – nuspręsta skatinti žmones skiepytis ir rūpintis, kad viešosios erdvės būtų tinkamai šienaujamos.

Išbandė gaudykles

Kaip "Vilniaus dienai" teigė sostinės vicemeras Valdas Benkunskas, privati bendrovė pasiūlė savivaldybei išbandyti priemonę – erkių gaudykles, pažiūrėti, kaip ji veikia. Vingio parke buvo pastatyta 10 gaudyklių. Eksperimentas vyko dvi dienas. Po pirmos paros labiau nušienautoje pievoje gaudyklėse buvo pagauta iki dešimties erkių. Antrą parą, perkėlus gaudykles į teritoriją, kur žolė yra aukštesnė, prilindo apie 50 erkių.

Eksperimento iniciatorių teigimu, erkių gaudyklių įrenginiai naudojami, kai erkes naikinti insekticidais yra draudžiama arba negalima: nuolat lankomuose parkuose, vaikų darželių teritorijose, kiemuose, kuriuose vedžiojami augintiniai. Erkių populiacijos mažinimas gaudyklėmis yra ekologiškas ir visiškai saugus metodas žmonėms, gamtai ir gyvūnams.

Požiūris: savivaldybė tikina, kad tikrai nenaudos chemijos, jokių insekticidų viešosioms erdvėms purkšti, nes nuo to kenčia visi gyvi organizmai. S. Žiūros nuotr.

Erkių gaudyklės veikia labai paprastai: erkė neturi akių, o savo "auką" junta vadinamuoju Halerio organu, kuris reaguoja į kvėpuojant išskiriamą anglies dioksidą (CO2). Imituojant didelį anglies dioksido šaltinį, pasitelkus sauso ledo granules, erkės yra "jaukinamos" prie gaudyklės, kur jos prilimpa prie specialaus lipnaus pagrindo.

Šis erkių gaudymo metodas neužtikrina šimtaprocentinio rezultato, tačiau jis užtikrina trumpalaikę vejos ar teritorijos apsaugą.

Išvados elementarios

"Iniciatoriai mums jau pateikė eksperimento ataskaitą. Išvados gana elementarios: kad erkės nekeltų grėsmės žmonėms ir gyvūnams, reikia geriau šienauti. O pagrindinė mūsų skelbiama žinia – kad žmonės neužsikrėstų erkiniu encefalitu, reikia skiepytis. Į tai šia akcija iš esmės ir siekėme atkreipti dėmesį", – sakė vicemeras.

Tyrimo ataskaitoje privati kenkėjų kontrolės bendrovė rekomendavo atlikti Vingio parke erkių gaudymą du kartus per metus per pikinius šių parazitų aktyvumo periodus – kovo–birželio ir rugsėjo–spalio mėnesiais, taip pat didinti šienavimo plotą.

Laikinos gaudyklės Vingio parke buvo privatininkų dovana miestui. Iš pradžių savivaldybė teigė, jog jei eksperimentas pasiteisins, ketinama įrengti 17 erkių gaudyklių Vingio, Pasakų, Jamonto ir Lūžių parkuose. Tačiau dabar, pasak V.Benkunsko, savivaldybė tokių planų atsisakė, nes "negali miesto biudžeto pinigų leisti priemonėms, dėl kurių veiksmingumo nėra įsitikinusi".

Išvados gana elementarios: kad erkės nekeltų grėsmės žmonėms ir gyvūnams, reikia geriau šienauti.

"Natūralu, jog neįmanoma erkių išgaudyti. Tikrai nenaudosime chemijos, jokių insekticidų viešosioms erdvėms purkšti, nes nuo to kenčia visi gyvi organizmai. To nerekomenduoja ir specialistai – jie nepritaria, kad tai veiksminga priemonė. Mūsų pagrindinis kelias yra skatinti žmones skiepytis – tą darome kartu su Vilniaus sveikatos biuru, nes kol kas procentiškai Vilniuje pasiskiepijusių nuo erkinio encefalito žmonių skaičius nėra didelis. Tad visuomenės informavimo ir gerosios propagandos funkcija iš savivaldybės šioje situacijoje yra svarbiausia", – sakė V.Benkunskas.

Jamonto, Vingio, Lūžių, Pasakų parkuose Vilniaus savivaldybė jau įrengė apie 20 informacinių ženklų, kuriuose galima rasti informaciją apie erkių keliamą pavojų, taip pat priminimą, kad skiepai yra efektyviausia priemonė nuo erkinio encefalito.

Vicemeras pasakojo, kad jau nuo praėjusių metų daugiau dėmesio skiriama ir viešųjų erdvių priežiūrai. Miestas turi sutartis su rangovais, kuriose yra naujovė – parašyta, kad miestas moka paslaugos teikėjui ne už žolės nupjovimo kartus, o už tai, kad žolė visą laiką būtų nustatyto aukščio – iki 10 centimetrų. Savivaldybės administracijos specialistų funkcija dabar – prižiūrėti, kad rangovai tinkamai vykdytų sutartį ir viešosios erdvės būtų tinkamai šienaujamos.

Tik problema, pasak V.Benkunsko, kad Vilniuje yra daug erdvių, kurios tvarkomos privačios žemės pagrindu ir savalaikių šienavimų ten nėra galimybių išsireikalauti.

Lietuva pirmauja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu išlieka didžiausias Europoje. Šiemet iki liepos pabaigos Lietuvoje erkiniu encefalitu susirgo 99 asmenys – 38 daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, du žmonės mirė.

Į Lietuvą vykstantiems užsieniečiams mūsų šalis nurodoma kaip padidintos rizikos užsikrėsti erkiniu encefalitu teritorija ir rekomenduojama prieš vykstant pasiskiepyti. Vilnius nuolat linksniuojamas kaip teritorija, kurioje erkių populiacija viena didžiausių.

V.Benkunskas informavo, kad savivaldybė planuoja atlikti ir dar vieną tyrimą – ištirti Vilniaus parkuose pagautas erkes dėl jų užkrėstumo erkiniu encefalitu. Taip siekiama patvirtinti arba paneigti teiginius, kad Vilniaus viešosiose erdvėse užkrėstų erkių labai daug.



NAUJAUSI KOMENTARAI

habil docentas

habil docentas portretas
kad vienam zmogui butu encefalitas riekia kad 10000 erkiu ikastu 10000 zmoniu, tada gal pora susirgs ir tai 90% netures simptomu arba tures lengvus ir paskui visam gyvenimui imuniteta. vakcina nepades.

Nepatogus

Nepatogus portretas
Oi kaip šaunu,puiku, Lietuva pirmauja,erkinio encefalito,meningokoko,tymų.Ko norėt, juk pirmi ir pagal skurdo rodiklius,nors jau ne naujokai ES.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių