B. Hodgesas: Lietuva turi reikalauti, kad regione vyktų NATO oro gynybos pratybos

Negalėdama įpirkti pakankamai oro gynybos sistemų, Lietuva turi reikalauti, kad regione vyktų NATO oro gynybos pratybos, sako Vilniaus saugumo forume dalyvaujantis buvęs JAV sausumo pajėgų vadas Europoje atsargos generolas leitenantas Benas Hodgesas (Benas Hodžesas).

„Ar mes (čia – BNS) turime pakankamai oro gynybos sistemų? Aš taip nemanau. Aš nesakau, kad Lietuva, Latvija ir Estija dabar turi eiti pirkti daugiau ir daugiau sistemų, jūs to negalite sau leisti, jos per daug brangios, bet Lietuva turi reikalauti, kad NATO surengtų oro gynybos pratybas, surastų spragas ir problematiškas vietas“, – penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė B. Hodgesas.

Ukrainos antrųjų karo metinių išvakarėse rengiamame Vilniaus saugumo forume dalyvaujantis ekspertas pabrėžė, jog Rusijos karo prieš Ukrainą patirtis rodo, kad tuo atveju, jei Rusija ryžtųsi pulti NATO šalį, ji nusitaikytų ir į Europos žmones bei civilinę infrastruktūrą ir tam reikia būti pasiruošus.

Buvęs JAV sausumo pajėgų vadas Europoje taip pat atkreipė dėmesį, kad šalys turi būti pasiruošusios pačios gintis, nes iki NATO pajėgų atvykimo į vietą gali praeiti dvi savaitės.

Jei Rusija užpuls NATO šalį, gali užtrukti iki dviejų savaičių, kol pastiprinimas atvyks į Lietuvą.

„Jei Rusija užpuls NATO šalį, gali užtrukti iki dviejų savaičių, kol pastiprinimas atvyks į Lietuvą, taigi jūs turite galvoti apie visuotinę gynybą, ar lietuviai yra pasiruošę blogiausiam scenarijui, dvi savaitės iki atvykstant pastiprinimui. Aš sakyčiau, jūs turime būti pasiruošę mažiausiai dviem savaitėms iki atvyks pastiprinimas“, – sakė B. Hodgesas, šiuo metu dirbantis NATO vyriausiuoju konsultantu logistikos klausimais.

Ž. Gedvilos/ BNS nuotr. 

„Visi žino, ką sako penktasis straipsnis, ginkluota ataka prieš vieną bus suprantama kaip ginkluota ataka prieš visas, bet dar yra trečiasis straipsnis, kuris sako, kad jūs atsakingi už savo pačių gynybą ir turite turėti pakankamai, kad galėtumėte padėti kitiems, ir aš matau, kad Lietuva vykdo šį trečiąjį straipsnį kaip reikia“, – kalbėjo atsargos generolas leitenantas.

Lietuva turi tapti tokiu geopolitiniu ir gynybiškai pajėgiu ežiu, kurį rusiškai meškai, net ir esančiai daug stipresnei, būtų sunku praryti.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Laurynas Kasčiūnas sakė, kad „Lietuva turi tapti tokiu geopolitiniu ir gynybiškai pajėgiu ežiu, kurį rusiškai meškai, net ir esančiai daug stipresnei, būtų sunku praryti“.

„Tai ir reguliarios stiprios pajėgos, ir lietuviška divizija, ir karinis rezervas, ir visuomenės įsitraukimas į gynybos planus, kad tai meškai net kaštai būtų per dideli pabandyti praryti tą ežį“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Turint omeny, su kuo mes turime reikalą, su priešu, kuris gali kariauti alinantį ilgalaikį karą, tu negali viską palikti tik reguliarioms pajėgoms, turi įtraukti ir visuomenę. Be to, parama, be jokios abejonės ateis, bet tu turi būti pasiruošęs, turėti pakankamai raumenų ir ir jėgos viduje priešintis savarankiškai“, – kalbėjo Seimo komiteto vadovas.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr. 

Vilniaus saugumo forume dalyvaujantis buvęs JAV iždo departamento sekretoriaus padėjėjas ir valstybės sekretoriaus pavaduotojas ginklų kontrolei ir tarptautiniams saugumo reikalams Marshallas Billingslea (Maršalas Bilingslis) tvirtino, kad JAV ir Europos Sąjungai nepavyko sankcijomis užgniaužti Rusijos ekonomikos.

„Tai, ko mums nepavyko padaryti – užgniaužti Rusijos ekonomikos, sustabdyti pajamų šaltinių, kurie leidžia Rusijos karo mašinai važiuoti toliau, jiems papildant įrangą“, - sakė M. Billingslea.

Seime vykstančiame devintajame Vilniaus saugumo forume aptariamos atgrasymo ir gynybos strategijos, Rusijai toliau tęsiant karą prieš Ukrainą.

Jį surengė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas kartu su Gynybos paramos fondu. Šiais metais daugiausia dėmesio skiriama bendrai NATO atgrasymo strategijai – aptarti iššūkius ir būdus, kaip ją stiprinti.

Anot forumo organizatorių, geopolitiniai iššūkiai ir saugumo situacijos nepastovumas pasiekė precedento neturintį lygį, Rusijos karas prieš Ukrainą ir karas Artimuosiuose rytuose plečiasi ir kelia grėsmę Europos saugumui.

Jie pažymi, kad Rusija intensyviai ruošiasi ilgalaikiam konfliktui su Vakarais, mobilizavosi karui – stiprina savo Vakarų karinę apygardą (Leningrado sritį), ir taiko kitas agresyvias priemones ekonominėje, informacinėje, diplomatinėje ir kibernetinėje erdvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Mano nuomone , pasiklausius visų tų kalbų , LIETUVA turi baigti visokias pagalbas kitoms šalims , DABAR JAU LAUKIA PAKVIETIMO Į Raudonosios jūros konflikto zoną , O UŽSIINTI TIK SAVO GYNYBA , TAI YRA SUTARTIES 3-OJO PUNKTO VYKDYMU , o visokiomis pagalbomis lai užsiima kitos šalys , kurios nėra tokioje durnoje geografinėje padėtyjen , nes rusai per dvi savaites pereis skersai - išilgai ir grįždami kontroliniais šūviais pribaiginės likučius .

Pagieža

Pagieža portretas
Išsigimėlis, išgama, reptas, padla reguliuoja ką Lietuva turi daryti. Supratau bus iki paskutinio lietuvio.

to Nebėr kantrybės

to Nebėr kantrybės portretas
Kur tu gaidy matai ta kariauna gal sapnavai papasakok bet geriau i savo subine isistatyk raketa asile ir rodik per langa utėliuk varganas
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių