Atliekų reformos grimasos: siūlo šiukšles kratyti kaimynams

Vilniuje pernai įvykdyta vadinamoji atliekų reforma vis dar "džiugina" vilniečius.

Vieni nenustoja skųstis perpildytais ir laiku neištuštinamais atliekų konteineriais, kiti – kad konteinerių apskritai neteko ir maišus su šiukšlėmis turi nešti nežinia kur. Savivaldybė ramina, kad viskas bus gerai – sistema vis dar tobulinama.

"Vilniaus diena" sulaukė laiško su iliustracijomis iš Užupio g. 16 namo gyventojų. Jų kieme vietoj buvusių įprastų konteinerių, Vilniaus savivaldybei įvykdžius vadinamąją atliekų reformą, atsirado šiek tiek mažesni ir gerokai prastesnės kokybės konteineriai. Negana to, kad į juos telpa kur kas mažiau šiukšlių, patys konteineriai gana greitai suskilo, aptrupėjo. Ir atsitiko tai ne dėl nerūpestingų ar neatsakingai su miesto turtu besielgiančių gyventojų, o dėl atliekas išvežančios įmonės kaltės.

Gyventojams kilo klausimas: kam reikėjo statyti tokius nekokybiškus ir nepatvarius atliekų konteinerius? Ar savivaldybės atstovai tikrina, kuo po "atliekų reformos" vežėjai pakeitė buvusius konteinerius, kokia teikiamų atliekų išvežimo paslaugų kokybė? Galiausiai – kodėl apskritai geriau teikta paslauga buvo pakeista prasčiau teikiama?

Kitas klausimas, kilęs Užupio gatvės gyventojams, – kodėl daug kalbama apie žmonių sąmoningumą ir atliekų rūšiavimą, tačiau realiai tas rūšiavimas neskatinamas. Arba skatinamas labai keistu būdu. Vienoje iš atsiųstų nuotraukų užfiksuotas metalinis stulpelis. Tai vadinamoji vieta atliekoms rūšiuoti. Sąmoningi gyventojai mėgina atliekas rūšiuoti, tačiau, reikia pripažinti, tokiu būdu jomis atsikratyti nėra nei patogu, nei praktiška. Maža to, niekas tų išrūšiuotų atliekų nesurenka.

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Kolkaitė informavo, kad "šie konteineriai prie Užupio g. 16 namo savo techninėmis charakteristikomis niekuo nenusileidžia ankstesniems. Konteineriai mieste yra nuolat keičiami".

Pasak N.Kolkaitės, savivaldybė planuoja plėsti ir tobulinti komunalinių atliekų surinkimo infrastruktūrą, šiuo metu nagrinėjama galimybė pastatyti Užupio gatvėje rūšiavimo konteinerių. Kol tai nėra padaryta, gyventojams, norintiems rūšiuoti atliekas, savivaldybė siūlo laikinai šiukšles nešti pas kaimynus, "naudotis artimiausiai esančiais rūšiavimo konteineriais Maironio g. 21 ir Krivių g. 8".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių