VU fotografijų parodoje – laisva universiteto akademinė dvasia

Vilniaus universiteto (VU) Didžiajame kieme trečiadienį atidaroma vieno žymiausių šių dienų lietuvių dokumentinės fotografijos atstovų Tado Kazakevičiaus fotografijų paroda „Universiteto žmonės“.

Parodoje įamžinta penkiolika VU dėstytojų ir studentų jų darbo aplinkoje. Fotografijose, kaip pažymima VU pranešime, siekiama atskleisti artimą žmogišką studentų ir dėstytojų santykį, jų atvirą ir laisvą ryšį mokslo, studijų, asmeninio tobulėjimo erdvėje.

„Aš negaliu fotografuoti netikrų žmonių – jeigu tai yra fiktyvūs modeliai, kurie pasakoja pseudoistoriją, man yra sudėtinga tai daryti. Tačiau šios fotosesijos metu sutikau tikrus dėstytojus ir tikrus studentus, buvau dalis jų nuoširdaus bendravimo jiems natūraliose erdvėse“, – sako fotografas-portretistas.

T. Kazakevičius mėnesį fotografavo penkiolika VU dėstytojų ir buvusių ar esamų studentų iš įvairių fakultetų. Pasak nuotraukų autoriaus, kurdamas šią fotografijų seriją jis suprato, kad nėra taip jau paprasta nufotografuoti kelis tarpusavyje bendraujančius žmones, nepaslepiant jų veidų, ieškant momentų, kada tarp jų abiejų yra kontaktas. Tačiau kartu tai buvo labai lengva, nes jie natūraliai bendravo tarpusavyje, kalbėjosi apie kasdienybės dalykus ir jiems bendras temas.

VU nuotr.

Parodoje eksponuojamos fotografijos – tai prasmingo bendradarbiavimo tarp VU ir fotografo T. Kazakevičiaus rezultatai. T. Kazakevičius Lietuvoje ir užsienio šalyse pripažinimą pelnė už dokumentinės fotografijos darbus. Ypač didelio atgarsio sulaukė jo nuotraukų ciklas „Tai, ko nebebus“. 2017 m. fotografas pateko tarp „Lens Culture Exposure Awards“, 2019 m. – tarp „Leica Oskar Barnack Awards“ finalistų. T. Kazakevičius taip pat įvertintas „Auksinio kadro“ apdovanojimu Lietuvos spaudos fotografijos konkurse.

Pasak meno kritiko Tomo Pabedinsko, T. Kazakevičiaus kūryba pasižymi humanistiniu pasaulėvaizdžiu, o meniniu požiūriu tęsia Lietuvos fotografijos mokyklos tradicijas. Autoriaus dėmesys visada sutelktas į žmogų, jo istorijas bei išgyvenimus, kurie yra ir asmeniški, ir universalūs, atskleidžiantys žmogiškumo esmę.

„Šioje parodoje vaizduojamo ryšio atmosferą perteikia šiltas fotografijų koloritas ir subtili analoginės fotografijos tonų kuriama vaizdo plastika. Universitetas fotografijose atsiskleidžia ir kaip gilias tradicijas turinti mokslo bei studijų institucija, ir kaip liberali, laisvos minties erdvė. Žinomi profesoriai čia diskutuoja ilgą universiteto istoriją menančiose menėse, bet studentams ir dėstytojams laisvai dalijantis idėjomis formulės gali būti užrašomos ir ant auditorijos lango“, – sako T. Pabedinskas.

Parodą VU Didžiajame kieme bus galima aplankyti iki rugpjūčio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Straipsnis

Straipsnis portretas
Tiesiog luzta nuo nuotrauku.Taip ir toliau!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių