Šiemet dramaturgijos festivalio „Versmė“ skaitymai vyks internete

  • Teksto dydis:

Jau daugiau nei dešimties metų istoriją turintis šiuolaikinės dramaturgijos festivalis „Versmė“ vyko įvairiausiose erdvėse, keitė formatus ir temas, šiemet festivalio erdvė bus internetas, o forma – skaitmeniniai sprendimai. Nufilmuotų arba įgarsintų „Versmės“ skaitymų klausytis bus galima jau kitą savaitę – lapkričio 16–20 dienomis. Festivalį organizuoja Lietuvos nacionalinis dramos teatras.

„Nors nesinorėtų per daug analizuoti šiandienos aktualijų, vis dėlto pasaulinis kontekstas kaip niekad mus priartina prie šių metų „Versmės“ utopijų, distopijų temos. O gal kaip tik tai yra puikus laikas ir patiems panirti į ją bei palikus pandemiją, užsidarymą namuose, netikrumą dėl ateities ir kitus distopiško pasaulio atributus į festivalį pažvelgti utopiškai – koks jis būtų, jei 2020 m. lapkritį gyventume normaliai“, – svarsto festivalio koordinatorė Rasa Kregždaitė.

Visgi „Versmės“ organizatoriai teigia, kad šių metų temą padiktavo tikrai ne pandemija. Paskutiniais metais „Versmė“ jaunuosius rašytojus kvietė kurti remiantis dokumentinėmis istorijomis, biografijomis.

„Todėl šiemet pasakėme: „Laisvė fantazijai!“ Nors utopijos, distopijos išlaiko ryšį su šiandiena, jų siužetai leidžia piešti žmonijos ateitį iki šiol neegzistavusiuose pasauliuose ar civilizacijose. Skatinome įgalinti vaizduotės žaismą ir kurti mokslinei fantastikai ir jos požanriams artimus scenarijus“, – aiškina R. Kregždaitė.

Minėta tema kūrinius rašė daugiau nei dešimt dalyvių kūrybinėse dirbtuvėse, vykusiose šių metų gegužę. Dirbtuves vedęs rašytojas ir dramaturgas Sigitas Parulskis išrinko dvi autores – Liną Buividavičiūtę ir Godą Simonaitytę, su kuriomis plėtojo temas, o jau šį lapkritį jos pirmosios pristatys savo kūrinius „Versmės“ žiūrovams.

Iš viso šiuolaikinių, aktualių ir įtraukiančių tekstų gerbėjams „Versmėje“ bus pristatytos penkios pjesės: dvi jau minėtų laimėtojų pjesės ir trys kūriniai iš Estijos (pirmą kartą išversti į lietuvių kalbą). Jau antrus metus „Versmė“ sutelkia dėmesį į vienos šalies dramaturgiją. Pernai tai buvo Slovėnija, o šiemet – Estija.

„Versmė“ vyks penkias dienas – nuo lapkričio 16 d. iki lapkričio 20 d. Kiekvieną vakarą tuo pačiu metu – 18.30 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro „Facebook“ paskyroje bus paskelbtas vis kito skaitymo įrašas. Skaitymų įrašus bus galima rasti ir LNDT interneto svetainės www.teatras.lt skiltyje „Versmė“.

Taip pat lapkričio 16 d. po pirmojo skaitymo vyks diskusija, skirta aptarti lietuvių kūrinius, o lapkričio 18 d., po skaitymo „Ar aš dar gyvas“, – diskusija, skirta estų pjesėms (pokalbis vyks anglų kalba). Abi diskusijas moderuos teatro kritikė Kristina Steiblytė, jos vyks „Zoom“ platformoje, bus galima stebėti LNDT „Facebook“ paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių