Sausa statistika ar realybė: Vilniuje daugėja benamių

Apie vis dažniau gatvėse, prie konteinerių, namų kiemuose sutinkamus gyvenimo rūstybės ir skurdo prislėgtus asmenis prabyla ne vienas vilnietis.

„Pastebėjau, kad padaugėjo benamių, tai mane slegia“, - guodėsi vilnietė Laima.

Apie 800 vilniečių neturi namų

2012 m. liepą Socialinės paramos centro benamių ir elgetaujančių asmenų duomenų bazėje Vilniaus mieste buvo informacija apie 733 asmenis. Iš jų: 15,7 proc. – asmenys su negalia, 13,5 proc. – senatvės pensininkai, 68,3 proc. –  bedarbiai ir asmenys grįžę iš įkalinimo įstaigų, 2,2 proc. – moterys su vaikais, 0,3 proc. –  imigrantai, užsieniečiai.

Lapkričio pabaigoje benamių ir elgetaujančių asmenų duomenų bazėje Vilniaus mieste jau yra užfiksuoti 809 benamiai asmenys.

Tačiau savivaldybės atstovai ramina - benamių nedaugėja, jie tik tampa labiau matomi.

„Žinoma, jei liepos mėnesį, Vilniuje buvo apie 730 asmenų  duomenų bazėje, tai jau lapkritį – per 800. Juk logiška, kad šaltuoju metų laiku jie išeina iš pavėsinių, vasarnamių, miškelių - visi tie, kurie per vasarą ten glaudėsi, - benamių pagausėjimo mieste priežastis vardijo Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Daiva Savickienė. - Bet šie skaičiai nepasako, kad benamių daugėja. Šie skaičiai liudija, kad šaltuoju metu padaugėja asmenų, ieškančių nakvynės vienai nakčiai. Jie pernakvoja ir išeina. Po kiek laiko vėl grįžta. Žiemą salėje Kojelavičiaus g., kurioje yra 60 vietų, nakvoja apie 100 asmenų. Atšilus orams, vietų skaičius sumažėja tiek, kad kasnakt yra laisvų vietų.“

Duomenys kaupiami dar tik metus

2011 m. lapkričio mėnesį Socialinės paramos centre pradėta kurti Benamių ir elgetaujančių asmenų Vilniaus mieste duomenų bazė, kurios tikslas – kaupti duomenis apie benamiams ir elgetaujantiems asmenims teikiamą socialinę paramą.

Duomenis šiai bazei teikia Vilniaus miesto socialinės paramos centras, Vilniaus miesto nakvynės namai, Vilniaus Arkivyskupijos „Caritas“ nakvynės namai, Švento Kryžiaus namai.Palyginti, kiek tokiu pat metu benamių buvo pernai ir kiek šiemet keblu, nes pernai duomenų bazė buvo tik pradėta kaupti.

Dar 2012 m. vasarį Vilniaus miesto duomenų bazėje buvo užregistruota apie 470 asmenų, kurie nors kartą naudojosi nakvynės namų paslaugomis.Neaišku ir kiek šiuo metu benamių asmenų yra visoje šalyje.

Kaip teigė savivaldybės atstovė, 2011 m. Lietuvos statistikos departamentas vykdė gyventojų surašymą, kurio metu buvo numatyta suskaičiuoti benamius, tačiau duomenys bus pateikti tik 2013 m. Benamių asmenų skaičių iš dalies atspindi skaičius žmonių, kurie naudojosi laikino apgyvendinimo paslaugomis. 2011 m. pabaigoje šalyje veikė 23 nakvynės namai, kuriuose gyveno 2,3 tūkst. žmonių. Du iš penkių nakvynės namų gyventojų gyveno juose ilgiau nei 6 mėnesius. Maždaug kas penktas nakvynės namų gyventojas – moteris.

Laikino apgyvendinimo įstaigose prieglobstis vienai nakčiai buvo suteiktas 4,2 tūkst. žmonių.

Iš viso – apie 400 vietų

Vilniaus mieste neturintys kur gyventi žmonės gali prisiglausti Savivaldybės biudžetinėje įstaigoje Vilniaus miesto nakvynės namai, kurioje yra 300 vietų, Vilniaus Arkivyskupijos Caritas nakvynės namuose, kuriuose pastogę rasti gali 65 žmonės.

Taip pat nedideliam skaičiui žmonių, neturinčių būsto nakvynę teikia ir kiti padaliniai. Lietuvos kalinių globos draugijoje vienu metu apsistoti gali iki 20 žmonių, o Dievo meilės misionierių seserų kongregacija - 10 žmonių.

Ir fiksuoja, ir baudžia

Iš pernai savivaldybės atlikto tyrimo paaiškėjo, kad net 70 proc. Vilniaus benamių ir elgetaujančių asmenų yra 40–49 metų vyrai, 62 proc. – darbingo amžiaus, 20 proc. – registruoti darbo biržoje, daugiau nei 50 proc. norėtų keisti tokį gyvenimą.

Vilniaus mieste galioja švaros ir tvarkos taisyklės, kuriose – draudimas prašyti išmaldos ir ją duoti. Pagal taisyklių reikalavimus, pirmą kartą tokie asmenys bus įspėti, antrą kartą – skirta 10 Lt bauda, trečią – 20 Lt. Labai piktybiškiems asmenims gali grėsti bauda iki 2 tūkst. Lt.

Draudimas prašyti pagalbos ir ją duoti netaikomas prie maldos namų, bažnyčių, vienuolynų, taip pat vykstant religinėms apeigoms ir kulto ceremonijoms, vykstančioms prie šių pastatų, taip pat renginiuose, kuriems, suderinus renginio vietą, laiką ir formą, išduotas leidimas.

„Informaciją, apie kokioje nors vietoje besilankančius benamius asmenis, perduodame policijai ir Vilniaus miesto nakvynės namų socialinei tarnybai“, - sakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palaukit

Palaukit portretas
Dabar dar nieko. Va kai nekilnojamą turtą apmokestins, tada tai benamių atsiras pulkai. Plius dar šildymo kainų šokius turint omeny.

premjeras

premjeras portretas
ekonomika auga kosminiais suoliais, o europos lyderej daugeja benamiu?gal jie is gero gyvenimo taip gyvena? egzotikos pasiilges...o turniskese yra benamiu? ar juos issaudo?

pensininkė

pensininkė portretas
prie sovietų taip nebuvo......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių