Lietuviai norėtų, kad automobiliuose būtų įteisinti vaizdo registratoriai

Jungtinė Karalystė jau ruošiasi privalomam automobilių vaizdo registratorių naudojimui visose transporto priemonėse, o Lietuvoje šie sparčiai populiarėjantys prietaisai vis dar neįteisinti.

Vilnietis Gediminas Mažeika vaizdo registratorių automobilyje naudojo kelerius metus. Jis pasakoja, kad vaizdą filmuojantis prietaisas ne tik gelbsti aiškinantis eismo įvykių aplinkybes, bet ir apsaugo nuo pavojų nepažįstamuose keliuose. „Labai dažnai tenka važinėti. Rusijoje, jeigu esi be vaizdo registratorių, gali nukentėti nuo kelių plėšikų. Jie priartėja prie tavęs, pamato, kad neturi vaizdo registratoriaus, aplenkia, sustabdo taip, kad įvažiuotum jiems, ir turėsi problemų, reikės susimokėti“, – pasakoja G. Mažeika.

Nors automobilių vaizdo registratoriai sparčiai populiarėja, Lietuvoje jų naudojimas, nors ir nedraudžiamas, vis dar nereglamentuotas. Tokiomis aplinkybėmis, jei eismo įvykio dalyviai ginčytųsi teisme, teisėjas į vaizdo registratoriaus užfiksuotą medžiagą gali ir neatsižvelgti. Susisiekimo ministerija šių prietaisų naudojimui pritaria, bet Asmens duomenų apsaugos inspekcija perspėja, kad, kol nesutvarkyti įstatymai, naudojant registratorių galima įsivelti į nemalonumus.

Susiekimo viceministras Vladislavas Kondratovičius sako negirdėjęs, kad vaizdo registratoriai uždrausti ir vertinantis juos teigiamai: „Tai viena iš veiksmingų priemonių, kuri padeda sumažinti eismo įvykių keliuose. Matome, kad ir policija naudoja tuos duomenis tam, kad išaiškintų pažeidėjus.“

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas pastebi, kad medžiaga gali būti naudojama įvykus eismo įvykiui – tai teisėta. Bet socialiniuose tinkluose, internete  ji neturėtų būti skelbiama, nes kiekvienas žmogus turi teisę į savo atvaizdą ir privatumą.

„Jei, kažkas nufilmavęs mane, medžiagą paskelbia, aš turiu teisę skųstis dėl Civilinio kodekso pažeidimo. Be abejonės, bylą laimėčiau“, – pabrėžia A. Kunčinas.

Šiuo metu Lietuvoje vaizdo registratoriai privalomi tik vairavimo mokyklų automobiliuose. Asmens duomenų apsaugos specialistai įsitikinę, kad šie prietaisai galėtų būti naudojami ir papildomai pažymėtuose specialiųjų tarnybų (greitosios medicinos pagalbos ir policijos) automobiliuose, nes šios įstaigos yra įtrauktos į duomenų valdytojų registrą ir įsipareigojusios laikytis jame numatytų sąlygų. O nemažai vairuotojų laukia, kada aplinkinis vaizdas būtų privalomai įrašinėjamas visose transporto priemonėse.

A. Kunčino teigimu, Anglijoje netgi numatoma, kad ateityje vaizdo stebėjimo įrenginiai visuose automobiliuose bus privalomi. Bet jau dabar vairuotojai, ypač pradedantys vairuoti, skatinami juos įsigyti –  tada jiems daromos tam tikros nuolaidos. „Kitose šalyse yra priešingai – pavyzdžiui, Austrijoje netgi draudžiama juos naudoti, kitaip skiriama kelių šimtų eurų bauda“, – sako jis.

Vaizdo stebėjimo prietaisų naudojimas aprašytas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme, nors vaizdo registratoriai jame ir neminimi. Aiškintis, kaip reikėtų reglamentuoti šių prietaisų naudojimą Lietuvoje, suburta speciali asmens duomenų apsaugos inspekcijos, susisiekimo ministerijos ir policijos specialistų grupė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sveikintina

sveikintina portretas
Į paleistuvystes linkę asmenys greitai bus demaskuojami...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių