Kiemuose taisyklės galioja ne visiems: rizikuoja prarasti vairuotojo pažymėjimą

  • Teksto dydis:

Dažnas vairuotojas mano, kad, įsukus į kiemą, Kelių eismo taisyklės nustoja galioti, o pirmenybę išsikovoti vietą galima atkaklumu, įžūlumu ar spaudžiant garsinį signalą. Požiūris, kas pirmesnis, tas gudresnis, kiemuose pridaro daugiausia bėdų.

Nėra pirmumo ženklų

Daugiabučių kiemuose eismas dažniausiai nereguliuojamas kelio ženklais, tačiau tai nereiškia, kad čia nereikia kreipti dėmesio į Kelių eismo taisykles. Kai pirmumą nurodančio ženklinimo nėra, visuomet privalu vadovautis dešinės rankos taisykle, o kiemai ir stovėjimo aikštelės – ne išimtis.

Vis dėlto apie tai neretai pamirštama ir dėl to kyla avarinių situacijų ir susidūrimų.

„Kiemuose labai aktualios ir važiavimo atbulomis taisyklės. Būtent atbulomis važiuojančio automobilio vairuotojas turi gerai apsižiūrėti ir praleisti kitas transporto priemones“, – primena ERGO Verslo klientų transporto draudimo portfelio valdytojas Rimvydas Pocius.

Vis dėlto, pasak eksperto, netrūksta ir tokių situacijų, kai, net ir laikantis visų Kelių eismo taisyklių, nepavyksta išvengti kėbulo apgadinimų ir apibraižymų.

Trūksta sąmoningumo

Dažnai įdaužos ar apgadinimai atsiranda automobilius pastačius per arti vienas kito, nepaliekant pakankamai vietos durelėms atidaryti ar transporto priemonei įvažiuoti ar išvažiuoti iš stovėjimo vietos.

„Neretai galvojama, kaip automobilį pastatyti taip, kad būtų patogu pačiam, o apie šalia stovinčias transporto priemones nepamąstoma. Tačiau tai trumparegiškas požiūris, galintis atsisukti prieš patį vairuotoją ir nulemti nemažų žalų“, – perspėjo R. Pocius.

Būtent apibraižymai ar įlenkimai atidarant automobilio dureles, galinio vaizdo veidrodėlių, buferių, žibintų ar kėbulo apgadinimai bandant išvažiuoti iš stovėjimo vietos, kai trūksta erdvės, yra vienos dažniausių kiemuose fiksuojamų eismo įvykių priežasčių. Nors paprastai tokie įvykiai yra smulkūs, tačiau jie vis vien gali nulemti nemenkų išlaidų.

Atsainumas: kai kurie vairuotojai automobilį pastato bet kaip, negalvodami apie aplinkinius. / T. Urbelionio / BNS nuotr.

Raštelis – ne išeitis

Pabrėžiama, kad net jei eismo įvykis sukeliamas dėl to, kad kito automobilio vairuotojas nebuvo pakankamai supratingas, tai nesuteikia teisės pasišalinti iš vietos. Tokiose situacijose palikto raštelio su telefono numeriu taip pat nepakanka.

„Reikia nepamiršti, kad kiemas ar stovėjimo aikštelė Kelių eismo taisyklių galiojimo požiūriu nėra išskirtinė vieta. Tad, apibraižius ar apgadinus kitą automobilį, būtina užpildyti eismo įvykio deklaraciją. Tik taip užtikrinamas žalos atlyginimas. Kitu atveju laikoma, kad eismo įvykio dalyvis pasišalino iš įvykio vietos“ – priminė pašnekovas.

Tokio pasitraukimo padariniai gali būti bauda iki 1,1 tūkst. eurų ar netgi vieniems–trejiems metams prarasta teisė vairuoti. Jei, įvykus eismo įvykiui, neaišku, kas yra nukentėjusios transporto priemonės savininkas, reikia kviesti policiją, kuri padės jį identifikuoti ir susisiekti. Tik užpildžius eismo įvykio deklaraciją galima ramiai tęsti kelionę.

Kieme atbulomis važiuojančio automobilio vairuotojas turi gerai apsižiūrėti ir praleisti kitas transporto priemones.

Galima ir neberasti

Nerasdami automobiliams vietos kieme, vairuotojai neretai juos palieka stovėjimo aikštelės prieigose ar net įsigudrina transporto priemonę priparkuoti ant žaliosios vejos, vaikų žaidimų aikštelių teritorijoje ar pėstiesiems skirtose vietose. Ekspertas pažymi, kad tai taip pat yra draudžiama.

„Parkavimo vietų trūkumo daugiabučių kiemuose problema opi, tačiau statyti transporto priemones bet kur nėra tinkamas sprendimas. Pasitaiko atvejų, kai savo nepasitenkinimą netinkamai pastatytais automobiliais pėstieji ar kaimynai išreiškia atlenkdami ar sulaužydami valytuvus, nusukdami galinio vaizdo veidrodėlius ar net įbrėždami automobilį aštriu daiktu. Tokie veiksmai taip pat neteisėti ir dėl to patirta žala netampa mažesnė“, – sakė R. Pocius.

Pamačius netinkamai pastatytą automobilį patariama pranešti savo miesto ar rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui arba policijai. Patogiausia tai padaryti per elektroninių paslaugų sistemą epolicija.lt. Pareigūnai ne vietoje statomų automobilių vairuotojus gali paauklėti iki 90 eurų siekiančiomis baudomis ar net transporto priemonės nutempimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svajonė

Svajonė portretas
Vieni nuo kitų .. O apie tai kas būtina , kada pristatyta pagrindin.,gatvės pakraščiuose , o apie kiemus galima , net patylėt ..Vyksta muštynės dėl mašinos prisiparkavimo

to Pritariu - kada uzdraus firmu

to Pritariu - kada uzdraus firmu  portretas
Gyvenamųjų namų kiemuose? Dedi užrašą privati valda, jeigu kas pastato PRIVAČIOJE valdoje automobilį, kvieti policiją, už pasikėsinimą į nuosavybę. Paprastesnis, bet brangesnis sprendimas tvora.

to nuomone

to nuomone portretas
Yra, statybų reglamentas. 10 metrų nuo lango.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių