VMVT: „Daktaras Desertas“ dirba be leidimų

Saldumynų parduotuvių „Daktaras Desertas“ savininkai viešai pasiguodę, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) žlugdo jų verslą, nes reikalauja atsisakyti išradingumo, Seimo komiteto posėdyje užtarimo nesulaukė. Maža to, VMVT vadovas teigė, kad ši įmonė, kuriai leista pradėti veikti palengvintomis sąlygomis, iki šiol neturi nei gamybos, nei išvežiojamosios prekybos leidimų.

Kokie rasti trūkumai?

Į virtualų Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdį, kuriame buvo svarstomos VMVT vykdomų verslo kontrolės priemonės verslininkams, pakvietė parlamentaras Andrius Vyšniauskas, inicijavęs šį klausimą įtraukti į dienotvarkę. Jis neslėpė, kad iš pradžių pats buvo verslo pusėje, bet išklausęs VMVT ir „Daktaro deserto“ atstovus nuomonę kiek pakeitė.

VMVT direktorius Mantas Staškevičius akcentavo, kad teisinė bazė visam verslui yra vienoda, kad VMVT yra viena iš institucijų, kuri lyginant su kitomis per paskutinį pusmetį labiausiai sumažino administracinę naštą verslui.

Nereikia per visą žiniasklaidą sakyti, kad kabinėjamės prie pavadinimo.

„Raštuose mes nesikabinėjame prie pavadinimo. Ne prie pavadinimo“, – sakė M.Staškevičius, paminėjęs, kad pastabų įmonei turėta dėl nenurodytos gaminių sudėties, maistingumo, o taip pat dėl emblemos, kurioje figūravo raudonas kryžius ir piliulė. „Nereikia per visą žiniasklaidą sakyti, kad kabinėjamės prie pavadinimo“, – pasikartojo M.Staškevičius, pradėjęs vardyti rastus pažeidimus.

Įmonė įsikūrė per pandemiją. „Tai yra paprastas verslas. Lengvatinėmis sąlygomis suteikėme leidimą vykdyti prekybą. Čia kovido metu buvo viskas. Nenorėdami įmonėms sukelti papildomų problemų, leidimus išduodavome nuotoliniu būdu, lengvinome sąlygas ir t.t., kad tik kuo daugiau verslų atsirastų. Matome, kad įmonė plėtėsi, bet šiuo metu neturi nei gamybos leidimo, apie ką mes esame juos informavę, nei išvežamosios prekybos leidimo, [reikalingo] prekiauti internetu, šiai dienai nėra susitvarkę“, – dėstė M.Staškevičius.

Mantas Staškevičius/Stop kadras

„Sakėm, ateikit pas mus, išspręsim problemą. Jų atsakymas buvo aiškus ir konkretus: šiai dienai mes neturime su jumis laiko (ir noro turbūt) šnekėti“, – sakė tarnybos vadovas. Anot jo, buvo siūloma techninė konsultacija.

VMVT vadovas pabrėžė, kad įmonė metus laiko buvo tik konsultuojama.

„Metus laiko nebaudėme, nedarėme nieko, tik skatinome verslą, ir vis tiek tapome blogi. Kolegas norėčiau pakviesti į tarnybą, kad visi sprendimai būtų išspręsti“, – kvietė M.Staškevičius.

Prakalbo apie susidorojimą

„Daktaro Deserto“ atstovai iš pradžių tvirtino, kad turi visus reikiamus leidimus, po to jau aiškino, kad yra pateikti visi dokumentai, tačiau posėdžio metu leidimų gamybai ir prekybai internetu nesugebėjo parodyti.

Verslininkai posėdyje skambiomis frazėmis postringavo apie neproporcingas poveikio priemones, piktinosi, kad yra verčiami laikytis įstatymų ir taisyklių, akcentavo, kad veiklos trūkumus turi šalinti savo lėšomis.

„Savo rankose turint didžiulę galią, nebūtina jos įrodinėti susidorojant su silpnesniu. Nebūtina jos įrodinėti, verčiant silpnesnįjį beatodairiškai vykdyti visus pageidavimus. Stipresniojo priedermė yra padėti silpnesniam būti stipresniu“, – savo poziciją per posėdį dėstė „Daktaro Deserto“ bendraįkūrėjas Marius Dijokas.

„Daktaro Deserto“ atstovas Laurynas Maksvytis teigė, kad „viskas, į ką nori atkreipti dėmesį, – tai protingumo ir proporcingumo principų laikymasis taikant įstatymų raidę“. „Viliamės, kad „Daktaro Deserto“ buvimas prisidės prie mūsų visuomenės sveikimo. Pagaliau atkreipsime dėmesį, kaip bendraujame vieni su kitais“, – sakė L.Maksvytis.

Stop kadras

Toliau sekė klausimas, ar šie sutinka, kad turi būti nustatyti visiems be išimties verslams vienodi tam tikri reikalavimai. Kas yra didesnė vertybė: verslas ar vartotojas, verslas ar žmogus? Kurio teisės yra aukščiau?

„Visų teisės yra svarbu. Kalbant apie etiketavimo skirtį, turėjome trūkumų. Tačiau į pastabas reaguojame, trūkumai šalinami. Be abejo, savo veiklą turime derinti su reglamentais, tik kokiu būdu esame verčiami tai daryti… Kartais net neatsižvelgiant į protingumo principą“, – teigė L.Maksvytis.

Vadino viešųjų ryšių akcija

Parlamentaras A.Vyšniauskas pasitikslino VMVT, ar reklama, pavadinimai, prekės ženklai yra tarnybos kontrolės objektai. Gal tai labiau Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos kompetencija?

Bet kokie sveikatinimo teiginiai turi būti pagrįsti. Kitu atveju, tai yra vartotojų klaidinimas.

„Mums svarbu sveikatinimo teiginiai. Jeigu įmonės ar subjektas deklaruoja, kad jo produktas turi tokių išskirtinių savybių, kaip pavyzdžiui, gydo, apsaugo nuo užkrečiamų ligų, COVID-19 ir t.t. Bet kokie sveikatinimo teiginiai turi būti pagrįsti. Kitu atveju, tai yra vartotojų klaidinimas“, – komentavo M.Staškevičius, pridūręs, kad VMVT norėtų, kad prieš patentuojant pavadinimus, prekės ženklus tarnyba turėtų galimybę įvertinti.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovė Ieva Valeškaitė konkretaus atvejo nagrinėti nesiėmė, tačiau pabrėžė pagalbos verslui, pavyzdžiui, verslo naujoko paketo, papildomo dėmesio ir konsultacijų naujokams.

Seimo nariai Kęstutis Mažeika ir Viktoras Pranckietis, kuris yra ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkas, skandalą pavadino viešųjų ryšių akcija. Vienas jų priminė, kad viešojoje erdvėje verslininkai giriasi, jog apyvarta pastaruoju metu padidėjo tiek, kad nebespėjama gaminti, prireikė daugiau darbuotojų. „Versti akmenis ant valstybės tarnybos (VMVT atlieka valstybės funkciją) yra labai patogu norint būti madingu.

Džiaugiuosi, kad nors pripažinot, kad ji turi atlikti savo funkcijas“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Prašymas nesabotuoti

Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“, kuris administruoja mobiliųjų turgelių veiklą bei vienija auginančius, perdirbančius ir parduodančius maisto produktus ūkininkus, atstovas Mindaugas Maciulevičius per posėdį „Daktaro Deserto“ prašė neapsunkinti gyvenimo visiems smulkiesiems verslams.

„Taisyklės yra sugalvotos dėl vartotojų, maža to, vaikai yra alergiški.

Kai yra nenurodyti alergenai, neženklinta produkcija, nenurodyta galiojimo data, būkit mieli, verslininkai, užsidėkit etiketes, nes jūs visą smulkųjį verslą faktiškai padedat po kryžium. Jeigu pas jus kažkas atsitiks, mums visiems skaudės“, – sakė M.Maciulevičius.

Stop kadras

Jis pasisakė ir dėl sveikatinimo terminų. „Patys pradėjome agitaciją „Gyvenk sveikiau. Stiprink organizmą natūraliais produktais“. Derinome gal penkis ar šešis kartus su teisininkais terminus, kad kažkas neįteigtume neteisingo teiginio. Visi suprantame, kad natūraliai maitintis sveika, bet yra vartotojų, kurie yra pasiruošę kreiptis į teismą už neteisingai sukeltus lūkesčius. Šiuo atveju VMVT apsaugo gamintojus nuo ieškinių, pavyzdžiui, nuo įpykusios alergiško vaiko mamos“, – teigė M.Maciulevičius.

„Šaunuoliai, kad darote verslą, bet tai daryti reikia teisingai. Negalima sabotuoti viso mūsų bendro judėjimo“, – prašė atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA

NA portretas
manyčiau ,kad pravartu būtu daugiau dėmesio skirti pačių specialistų kompetencijai, bei esamam nevienodam požiūriui į daromus pažeidimus ,nes tai sudaro ne tik nevienodas sąlygas verslui, bet ir galimam nekokybiškų maisto produktų patekimui į rinką

Ramass

Ramass portretas
Jūs dar Klaipėdos BIG 2 parduotuvę Candy Fun patikrinkite. Vat ten tai geras gyvatynas. Nei viena maisto prekė neturi lietuviško aprašymo.

cia kazkokia politika

cia kazkokia politika portretas
Mat kazkam atrodo ,kad medicina ir daktarai gali buti ... tik is ,,Pfizer,, ...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių