Tvoros įrengimo ABC: kokią pasirinkti ir į ką atkreipti dėmesį ją statant?

  • Teksto dydis:

Tvora – statinys, ne tik apsaugantis teritoriją, bet ir visą sklypą stilistiškai sujungiantis elementas. Jų pasiūla yra itin plati, tad kaip nepasiklysti tarp skirtingų variantų?

„Senukų“ ekspertai apžvelgia populiariausius lietuvių pasirinkimus ir pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis tvorą savo kiemui.

Kas lemia pasirinkimą?

Renkantis tvorą, svarbu atkreipti dėmesį į kelis aspektus: iš ko tvora pagaminta, kiek ir kokios priežiūros reikalauja, bei kaip jos išvaizda keičiasi bėgant metams. Ekspertų teigimu, lietuviai dažniausiai renkasi iš dviejų populiariausių tvorų variantų:

1. Segmentinė tvora pasižymi patvarumu bei puikiu kainos ir kokybės santykiu. Prekybos tinklo „Senukai“ duomenimis, ir fizinėse, ir elektroninėje parduotuvėje dėl nesudėtingo tvoros montavimo ir paprastos priežiūros klientai vis dažniau įsigyja būtent šį tvoros tipą.

Segmentai yra skirstomi į vielinius, dekoratyvinius (metalinius, suvirintus iš metalo vamzdelių su kalviškais elementais), polisadinius ir su tvoralenčių užpildu. Tvoralentės gali būti pagamintos taip pat iš skirtingų medžiagų: medžio, skardos ir medžio kompozito. Pasirinkus tvoralentes, teks nuspręsti ir kaip jas montuosite: vertikaliai, horizontaliai, iš vienos ar abiejų tvoros pusių.

Profesionalai atkreipia dėmesį, kad vieliniai ir dekoratyviniai segmentai puikiai tiks tiems, kurie nori džiaugtis vaizdu šalia savo sklypo, jei gyvenama miškingoje ar gražaus kraštovaizdžio vietovėje. Be to, vieliniai segmentai montuojami greičiausiai ir paprasčiausiai. O norintiems daugiau privatumo, rekomenduojama rinktis polisadinius ar tvoralentėmis užpildomus segmentus.

2. Tinklinę tvorą verta rinktis tiems, kurie nori nebrangiai apsitverti savo teritoriją. Šios kategorijos tvoros dar skirstomos į virinto tinklo arba pinto tinklo tvoras.

Pinto tipo tinklai dar skirstomi į regztus ir miškinius. Miškiniai tinklo tvora tiks didelės teritorijos aptvėrimui ir sklypo apsaugai nuo laukinių gyvūnų. Regzto tinklo tvora tinkamiausia aplink laisvalaikio erdves, pavyzdžiui, tinklinio ar teniso aikšteles. Virinto tinklo tvora yra alternatyva vielinio segmento tvorai, kurios tankumą galima rinktis iš kelių rūšių.

Specialistai pastebi, kad skirtingą tvorą namų savininkai renkasi fasadinėje ir likusioje sklypo dalyje. Fasadinėje tvoros pusėje svarbiausią dalį sudaro vartai ir varteliai, pagal kuriuos toliau derinama tvora. Šiai tvoros pusei šeimininkai skiria itin didelį dėmesį – juk fasadinė tvoros pusė pasitinka svečius ir lemia bendrą sklypo estetinį vaizdą. Dažnai fasadinė tvoros dalis būna pagaminta iš brangesnių medžiagų, matomi įdomesni dizaino sprendimai, o likusi tvoros dalis būna paprastesnė – iš vielinio segmento ar tinklinės tvoros.

„Senukų“ nuotr.

Ar reikalingas statybų leidimas?

Jei planuojate statyti iki 2 m aukščio tvorą, nutolusią bent 1 m atstumu nuo kaimynų sklypo, nereikalingas nei statybų leidimas, nei kaimynų sutikimas. Tokiu atveju taikomos tik išimtys tvoroms, kurios įrenginėjamos saugomose ar išskirtinėse teritorijose.

Tvora, statoma arčiau nei 1 m atstumu nuo kaimyno sklypo, turi atitikti insoliacijos reikalavimus, kad statinys nepablogintų situacijos gretimuose sklypuose, užstodamas saulės šviesą. Taip pat tvoros cokolis neturi užkirsti kelio paviršinių vandenų tekėjimui iš gretimo sklypo. To nepaisyti galima tik gavus besiribojančių sklypų savininkų sutikimus.

Jei tvorą norite statyti tiesiai ant sklypo ribos su kaimynais, taip pat teks gauti raštišką jų sutikimą. O nusprendus įrengti aukštesnę nei 2 m tvorą, reikės savivaldybei pateikti prašymą dėl statybų leidimo.

Prie ko derinti tvorą?

Ilgalaikė tvora sklype dažniausiai atsiranda jau pabaigus namo statybas. „Senukų“ ekspertai rekomenduoja tvoros dizainą derinti prie namo stiliaus, tačiau tvoros spalva nebūtinai turėtų sutapti su fasado spalva. Ją galima derinti su namo detalėmis, pavyzdžiui, langų rėmais, palangėmis, durimis ar net pašto dėžute.

Pačios tvoros elementai taip pat turi derėti tarpusavyje. Greičiausias ir pigiausias variantas yra miškinio tinklo tvirtinamas tiesiog prie medinių kuolų, tačiau jis nėra tinkamas ir estetiškas mieste ar gyvenvietėje. Tinklinė arba segmentinė tvora gali būti tvirtinama prie apvalių ir keturkampių metalinių stulpų pagal poreikį. Pats tvirčiausias ir ilgaamžiškiausias yra tvoros tvirtinimas prie betoninių stulpelių. Taip pat reikėtų įvertinti tvoros pamato poreikį – jis gali būti ne tik betonuojamas, tačiau ir surenkamas.

Renkantis tvorą, reikėtų apsvarstyti ir želdinių poreikį bei dizainą. Polisadiniai ar tvoralentėmis dengiami segmentai, suteikiantys privatumo, gali būti apželdinami mažaūgiais krūmynais ar daugiametėmis gėlėmis. Prie tinklinio segmento ir tinklinės tvoros galima sodinti spygliuočių ar lapuočių gyvatvores, kurios apsaugos nuo pašalinių žvilgsnių. Jei tinklinės tvoros neketinate apželdinti, privatumo suteiks lengvai montuojamos tvorų juostos.

Tvora sklypui suteikia užbaigtumo, vientisumo jausmą, tad pasirinkti tvoros dizainą ir spalvą būtina atsakingai, juk tai svarbus akcentas, statomas daugeliui metų. O jei kyla bent menkiausių dvejonių dėl tvoros dizaino pasirinkimo, patariama kreiptis į profesionalus.

Atlikite namų darbus

Pasak žinovų, prieš įrengiant tvorą, būtina kruopščiai apsvarstyti ir įvertinti aspektus, kurie lems galutinį sklypo vaizdą – tinkamai atlikti namų darbai yra vienas pagrindinių tinkamai pastatytos tvoros kriterijų:

Teritorijos ribos. Tveriant tvorą, būtina žinoti savo teritorijos ribas tam, kad jūsų tvora nebūtų pastatyta kaimyno ar valstybinėje žemėje. Tvoros pastatymas ne savo teritorijoje gali baigtis tarnybų dėmesiu, baudomis ir įpareigojimu tvorą nugriauti. Aiškių ribų išaiškinimui reikia kreiptis į Registrų centrą ar matininkus, kurie atliks sklypo kadastrinius matavimus.

Sklypo išmanymas. Sklypo savybės, tokios kaip dirvožemis, gali lemti tvoros montavimo specifiką – vėjuotoje, smėlingoje vietoje reikės rinktis ilgesnius stulpus. Svarbu žinoti, kad stulpo ilgis turi būti bent 50 cm ilgesnis už planuojamos tvoros aukštį.

Komunikacijos. Statant tvorą iškasamos gilios duobės kuolų įtvirtinimui, tad prieš tai svarbu pasidomėti, ar būsimos tvoros linijoje nėra elektros laidų, komunalinių vamzdynų. Juk nenorėtumėte pažeisti šių komunikacijų, nutraukti jų tiekimą ir sukelti nepatogumų kaimynams.

Specialistų pagalba. Tvoros montavimas – didelis ir atsakingas darbas, tad atitinkamai reikėtų įvertinti, ar tokios svarbos statinį galite statyti patys. Statant tvorą reikalingi specialūs įrankiai ir žinios, tad rekomenduojama šį darbą patikėti profesionalams, pataria „Senukų“ ekspertai.


Šiame straipsnyje: tvoratvoros statymassenukai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių