Griežtėjant karantino reikalavimams – nauja tvarka Kauno prekybos centruose: kokie iššūkiai laukia?

Trečiadienį šalyje įsigaliojus griežtesnėms karantino sąlygoms Kauno prekybos centrų lankytojus pasitinka pokyčiai – ne tik dar labiau ribojami čia užsukančių klientų srautai, bet ir pasikeitusi automobilių statymo aikštelėse prie parduotuvių tvarka.

Pirkėjų tiek, kiek vežimėlių ir krepšelių

Pasak „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, įgyvendinant Vyriausybės numatytą reikalavimą, kad vienam pirkėjui būtų užtikrinta 15 kv. m. ploto parduotuvėse, kurių bendras prekybos plotas yra iki 10 tūkst. kv. m., srautai „Maxima“ parduotuvėse bus ribojami pagal pirkinių krepšelius ir vežimėlius – jų bus tiek, kiek leistina vienu metu lankytis parduotuvėje žmonių.

„Šis principas jau yra įgyvendinamas Šiaulių miesto savivaldybėje, tad nuo šiol bus taikomas visoje Lietuvoje. Atitinkamai žmonių srautas pagal Vyriausybės reikalavimą užtikrinti 30 kv. m plotą bus reguliuojamas ir mūsų valdomose didžiosiose parduotuvėse, kurių bendras prekybos yra virš 10 tūkst. kv. m. Taip pat primename, kad yra rekomenduojama apsipirkinėti tik vienam šeimos nariui. Labai prašome klientų pakantumo ir supratingumo, jeigu apsaugos darbuotojai paprašys laikinai palaukti ir neiti į parduotuvę, kol joje nesumažės lankytojų“, – akcentavo pašnekovė.

E. Dapkienės teigimu, po pavasarinio karantino žmonių srautai yra apie 20 proc. sumažėję, todėl manoma, kad daugumoje parduotuvių nebus viršijamas leistinas lankytojų skaičius. Tad pirkėjai esą didelių pakyčių nepajus. „Saugius atstumus prie kasų ir vitrinų žymi specialios linijos, o pastebėjus žmonių susibūrimus tiesiogiai ar per garsiakalbius prašoma laikytis atstumo“, – sakė „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Ji pabrėžė, kad saugant darbo aplinką ir garantuojant saugų klientų apsipirkimą, „Maxima“ parduotuvėse reguliariai dezinfekuojami pirkinių vežimėliai ir krepšeliai bei kiti įvairūs paviršiai, o parduotuvių vėdinimui yra padidinta šviežio oro cirkuliacija. Pirkėjai gali dezinfekuoti rankas, naudotis vienkartinėmis pirštinėmis bei nemokamai gauti apsauginę veido kaukę.

Aikštelėse – specialūs stoveliai

Kalbėdama apie naują automobilių statymo tvarką prie jos atstovaujamų prekybos centrų tinklo parduotuvių esančiose aikštelėse, E. Dapkienė neslėpė – įgyvendinti šį Vyriausybės reikalavimą visoje šalyje, kur veikia 252 parduotuvės ir yra kone 300 tūkst. kvadratinių metrų, kuriuos turima kažkokiu būdu aptverti ar apriboti, yra labai didelis iššūkis. Tačiau esą padaryta viskas, kad didžiuosiuose Lietuvos miestuose prie „Maxima“ parduotuvių būtų įrengti specialūs stoveliai, kurie ribos automobilių statymąsi.

„Kaip yra numatyta Vyriausybės reikalavime, pirkėjams palikta tik 20 proc. automobilių stovėjimo aikštėje esančių parkavimo vietų. Prie kitų „Maxima“ parduotuvių iš medinių palečių, pirkinių vežimėlių ir juostų įrengtos laikinos pertvaros. Iki savaitgalio planuojame įrengti ilgalaikius sprendimus, kurie ribotų automobilių statymą“, – apie artimiausius planus detalizavo pašnekovė.

„Nuo pavasario karantino matėme, kad pirkėjų įpročiai pasikeitė – žmonės įprato eiti į parduotuves rečiau, bet apsipirkti daugiau. Natūralu, kad kartą per savaitę gausesniam apsipirkimui žmonės atvykdavo automobiliu. Iš anksto atsiprašome savo klientų už laikinus nepatogumus dėl apribotos galimybės prie „Maxima“ parduotuvių pasistatyti automobilį“, – tarstelėjo E. Dapkienė.

Pataria planuoti pirkinius

Bendrovės „Palink“, atstovaujančios prekybos centrų tinklą „Iki“, Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė taip pat teigė, kad nuo gruodžio 9 dienos įsigaliojus griežtesniems karantino reikalavimams, klientų srautai reguliuojami pagal prekybinių vežimėlių ir krepšelių skaičių.

„Pavyzdžiui, jeigu parduotuvė yra 1000 kv. m. ploto, pirkėjams skirtų krepšelių ir vežimėlių bus 66. Savo ruožtu pirkėjus raginame iš anksto susiplanuoti savo pirkinius, susidaryti aiškų sąrašą, kokių maisto prekių reikės. Jeigu pirkėjų bus daugiau nei leidžiama, raginsime juos apsišarvuoti kantrybe ir šiek tiek palaukti“, – pabrėžė ji.

Tačiau, pasak V. Budrienės, pirkėjai, ateinantys į „Iki“ parduotuves, esą yra sąmoningi, nes sugriežtinti reikalavimai galioja jau beveik aštuonis mėnesius, per kuriuos žmonės įprato saugiai ir atsakingai apsipirkti.

Taisyklės ir savitarnos kasos

„Ateinančius apsipirkti į prekybos vietą raginame laikytis atstumo bei čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, parduotuvėje atsiskaityti kortelėmis. Atvykę į prekybos centrą žmonės šalia įėjimų randa bekontakčius dozatorius su dezinfekcijos skysčiu. Kad lankytojai su prekybos tinklo personalu kontaktuotų kuo mažiau, prie kasų yra įrengtos organinio stiklo pertvaros, eilėse prie kasos taip pat yra sužymėti saugūs lankytojų atstumai. „Iki“ parduotuvėse nuolat vyksta reguliari paviršių, pirkinių bei krepšelių dezinfekcija. Be abejonės, viso apsipirkinėjimo metu lankytojai privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes. Tos pačios taisyklės galioja ir visam parduotuvės personalui. Kaukes prekybos tinklo darbuotojai privalo dėvėti ne tik parduotuvės salėje, bet ir pagalbinėse patalpose. Taip pat darbuotojams kasdien matuojama temperatūra“, – galiojančias taisykles vardijo pašnekovė.

Taip pat, užsiminė V. Budrienė, visoje Lietuvoje esančiose „Iki“ parduotuvėse intensyviai diegiamos savitarnos kasos „Bitutė“. „Toks atsiskaitymo būdas ne vien padeda taupyti laiką, bet ir yra veiksmingas siekiant išvengti papildomų kontaktų, ypatingai turint omenyje šiandieninę situaciją dėl COVID-19 plitimo“, – akcentavo komunikacijos vadovė.

Iššūkiai kaimuose ir miesteliuose

Pasakodama apie nuo trečiadienio įsigaliojusius pakeitimus prie „Iki“ esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse, pašnekovė sakė, kad visuomenei apie naujus reikalavimus pranešama pasitelkiant parengtas informavimo priemones.

„Iššūkių užtikrinti šį reguliavimą bus tikrai nemažai – daugelis mūsų parduotuvių stovėjimo aikštelių yra nereguliuojamos ir jose automobilius stato aplinkinių namų gyventojai. Be to, yra parduotuvių aikštelių, kurių mes neadministruojame“, – atviravo ji.

Pasak V. Budrienės, aptariant pastarąjį klausimą, kyla klausimų dėl kaimų ar mažesnių miestelių gyventojų, kurie važiuoja didesniam apsipirkimui į didesnius miestus. „Jie neturi galimybių nusipirkti maisto internetu, nes tiesiog ten jos neveikia. Tad tokiems gyventojams kils iššūkių rasti vietą pasistatyti automobiliui prie parduotuvių“, – spėjo „Iki“ atstovė.

Srautus kontroliuos apsaugininkai

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovės Renatos Keršienės teigimu, „Rimi“ perskaičiavo, kiek kiekvienoje tinklo parduotuvėje, priklausomai nuo jos bei viso prekybos centro, kuriame veikia parduotuvė, ploto, vienu metu gali lankytis pirkėjų.

„Jų skaičių parduotuvėse kontroliuosime, prižiūrėdami  pirkėjams suteikiamų dezinfekuotų prekių krepšelių ir vėžimėlių skaičių. Jiems prižiūrėti, t. y. surinkti ir dezinfekuoti bus papildomai skiriami parduotuvių darbuotojai. Apsaugos darbuotojai prižiūrės, kad į prekybos salę būtų įleidžiami pirkėjai tik su pirkinių vėžimėliais arba krepšeliais. Apie tai informuos plakatai prie įėjimo į parduotuvę“, – sakė ji.

Plakatai ir garsiniai pranešimai visose „Rimi“ parduotuvėse, pasak R. Keršienės, taip pat primena saugių atstumų reikalavimus, rekomendacijas dėl rankų higienos, čiaudėjimo, kosėjimo etiketo.

„Visuose „Rimi“ prekybos centruose įrengtos rankų ir pirkinių vežimėlių bei krepšelių dezinfekcijos stotelės. Kasose pirkėjus ir parduotuvių darbuotojus skiria apsauginės sienelės. Praėjusiomis savaitėmis jų „Rimi“ parduotuvėse įrengta papildomai, sudarant galimybę atidaryti daugiau kasų pirkėjams ir taip mažinti pirkėjų skaičių eilėse“, – akcentavo pašnekovė.

Skirtinga tvarka aikštelėse

Paklausta apie automobilių statymo pasikeitimus aikštelėse prie „Rimi“, prekybos centrų tinklo atstovė teigė, kad automobilių parkavimosi skaičius bus prižiūrimas tokiais būdais:

– Tose aikštelėse, kurios įrengtos prie „Rimi“ priklausančių ar pilnai valdomų prekybos centrų bei kuriose įrengta kontrolės sistema, ji yra perprogramuota taip, kad į parkavimo aikštelę būtų įleidžiama tiek automobilių,  kad vienu metu būtų užimta ne daugiau nei 20 proc. visų vietų, neskaičiuojant vietų, skirtų „Rimi“ ir „Rimi“ nuomininkų darbuotojams.

–  Tose aikštelėse, kurios įrengtos prie „Rimi“ priklausančių ar pilnai valdomų prekybos centrų, bet kurios neturi įdiegtos kontrolės sistemos, aptvarais užtverta 80 proc. stovėjimo vietų, neskaičiuojant vietų, skirtų „Rimi“ ir „Rimi“ nuomininkų darbuotojams.

– Tose aikštelėse, kurios įrengtos prie prekybos centrų, kuriuose „Rimi“ yra tik nuomininkė, parkavimo vietų ribojimo kontrolę vykdo jų savininkai.

„Nepaisant rastų sprendimų, „Rimi“ šį sprendimą vertina kaip sunkiai įgyvendinamą, keliantį papildomų rūpesčių prekybos tinklui, kurio pagrindinis rūpestis šiuo metu yra pirkėjų ir darbuotojų saugumas. Tuo tarpu parkavimo vietų ribojimas priešingai sumažins pirkėjų galimybes apsipirkti didesniais kiekiais, atvykstant automobiliais, kels papildomas rizikas, jiems naudojantis viešuoju transportu, skatins parduotuvėse lankytis dažniau, o tai yra nesuderinama su saugumo reikalavimais ir rekomendacijomis. Be to, ribojant vietų skaičių parkavimo aukštelėse prie prekybos centrų, didės prie jų gatvėse, kiemuose paliekamų automobilių skaičius ir tai neigiamai atsilieps eismo saugumui“, – įsitikinusi R. Keršienė.

Užkardos iš juostų ir vežimėlių

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė kalbėdama apie pasikeitimus dėl šalyje sugriežtinto karantino reikalavimų, sakė, kad „Lidl“ parduotuvėse jau kurį laiką pirkėjų srautus reguliuoja apsaugos darbuotojai. „Intensyvesnėse parduotuvėse esame jų pasamdę papildomai. Tokiu pačiu būdu pirkėjų srautus reguliuosime ir toliau“, – užtikrino ji.

L. Skersytė atviravo, kad daugiausiai iššūkių šiuo metu vis dėlto kilo dėl automobilių stovėjimo vietų ribojimo.

„Naujus reikalavimus esame įgyvendinę prie visų „Lidl“ tinklo parduotuvių. Automobilių aikštelių plotai yra užtverti STOP juostomis bei atitvarais, dalyje parduotuvių vietoj atitvarų yra naudojami parduotuvių vežimėliai, nes per tokį trumpą laiką gauti pakankamą kiekį atitvarų yra sudėtinga. Visose aikštelėse taip pat yra paliktos parkavimo vietos neįgaliesiems bei parduotuvės personalui. Automobilių stovėjimo aikštelėse esame pakabinę ir informacinius pranešimus, kurie pirkėjus informuoja apie vykdomus reikalavimus“, – teigė „Lidl“ atstovė.

„Akropolio“ ir „Megos“ aikštelėse – gerokai mažiau vietų

Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Levenauskienė, kalbėdama LNK žinioms, taip pat antrino „Rimi“ atstovei sakydama, kad reikalavimas riboti automobilių statymo vietas sukels papildomų nepatogumų. „Ypatingai prieššventiniu laikotarpiu gali formuotis automobilių spūstys“, – teigė ji.

Įsigaliojus sugriežtintiems karantino reikalavimams automobilių vairuotojai negalės patekti į Kauno „Akropolio“ ketvirtojo aukšto automobilių stovėjimo aikštelę. Iš 2400 stovėjimo vietų čia liks tik 480.  „Samdoma fizinė apsauga, kuri pagelbės su srautų reguliavimu. Lankytojams bus paliktas pirmas parkavimosi aikštelės aukštas ir dalis antro parkavimosi aikštelės aukšto“, – LNK žurnalistams pasakojo B. Levenauskienė.

Tuo tarpu „Megoje“ ruošiamasi uždaryti ir kai kuriuos įėjimus į prekybos centrą. O aikštelėje liks apie 500 vietų.

„Esame priversti visą vidiniame kieme esantį parkingą palikti tiktai tarnybiniam transportui, prekių pasikrovimui, uždaryti nepagrindinius įėjimus į prekybos centrą. Na, o lankytojams palikti vietas pagrindinėje antžeminėje aikštelėje“, – apie pakeitimus kalbėjo „Megos“ rinkodaros direktorė Ieva Goštautaitė-Gedutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gydytoja

Gydytoja portretas
Labai liūdna kad administracija nesaugo savo dabuotoju,kur veido skydeliai ? kaukės neapsaugo,o skydeliai teikia didesnę apsaugą.Darbovietėse turi būti uždaromos valgyklos.Maisto ir Vet .tarnyba turėtų pradėti patikrinimą .

nematau problemos

nematau problemos portretas
Normalus piliečiai už tokį prekybos centrų pasityčiojimą -turėtų suduoti atsakomajį smūgį-NEVAŽIUOT IR TEN NEAPSIPIRKINĖTI:) Po savaitės kris apyvartos- cyps visi lidlai šmiodlai ir kiti:)

Kvailiau

Kvailiau  portretas
nesugalvosi...Ką tas duos? Tik chaosą...Durniai...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių