Sėkmingo verslo paslaptis – pagarba ir socialinė atsakomybė

  • Teksto dydis:

Birželio 10 d. Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome vyko neeilinė šventė. Socialine atsakomybe garsėjanti mokymų ir konsultacijų bendrovė SDG minėjo 20-ies metų sukaktį. Šia proga šventės dalyviai grožėjosi kvapą gniaužiančiais akrobatiniais skrydžiais ir vienas kitam dėkojo už kartu nueitą kelią.

„Verslo sėkmei itin svarbi vidinė kultūra ir pagarbus požiūris į darbuotoją. Kai žmogus darbe jaučiasi laisvas, jis tampa kūrybingesnis, įgyja daugiau motyvacijos“, – įmonės paslaptį atskleidė generalinis direktorius Eduardas Jasas.

Kolegos – it šeima

Nuo pat ankstaus ryto į aerodrome vykusią šventę rinkosi SDG įmonių grupės darbuotojai net iš dvylikos Lietuvos miestų, kuriuose įsikūrę SDG biurai. Kasmetis vasaros sąskrydis jau seniai tapo mėgstama darbuotojų tradicija. Šiųmetis, atitinkantis žodį „sąskrydis“, vyko aerodrome. Išskirtinį šou šventės dalyviams surengė akrobatinių skrydžių profesionalas, Lietuvos ir Europos čempionas Žilvinas Lidžius. Publika, sulaikiusi kvapą, stebėjo piloto ore atliekamas kilpas ir suktukus. Stebino ir vieno labiausiai patyrusių sraigtasparnių pilotų Baltijos šalyse – Viktoro Drozdovo – pademonstruota programa. Neįtikimi meistro triukai ne vieną šventės dalyvį privertė aiktelėti. Sąskrydį atidarė SDG įmonių grupės prezidentas E.Jasas, pastebėjęs, kad 20 metų – tai vienos, aktyvios žmonių kartos laikas.

„Mozė tautą po dykumą vedžiojo 40 metų – tiek laiko prireikia, kad visiškai pasikeistų žmogaus mąstymas. Mes, SDG darbuotojai, per 20 metų sugebėjome nueiti visus kelius: sukaupti patirties, įgyti kvalifikaciją ir sulaukti pripažinimo“, – kalbėjo jis.

Šventės metu buvo tęsiama svarbi kasmetė SDG įmonių grupės tradicija – įteikti auksiniai SDG ženkliukai metus įmonėje išdirbusiems darbuotojams ir pasveikinti studijas šiais metais baigę darbuotojai ir Kauno maratone bėgę SDG atstovai. Įvyko ir naujų darbuotojų krikštynos. Neseniai į įmonės kolektyvą įsilieję naujieji nariai krikštynų metu pasižadėjo sąžiningai dirbti ir garsinti įmonės vardą.

Viena jų – rizikos vertinimo specialistė Raminta Dragatienė, įmonėje dirbanti antrą mėnesį. Nors vos spėjo apšilti kojas, Raminta tikina įmonėje jau besijaučianti kaip šeimoje. „SDG pasirinkau dėl didžiulės įmonės patirties ir suteikiamos galimybės tobulėti“, – šypsojosi ji. Ramintai pritarė ir penktą mėnesį čia dirbanti marijampolietė Rūta Sebeckaitė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Marijampolės skyriaus pardavimų vadybininkė džiaugiasi nenuobodžiu darbu ir ypatingu kolegų bendrystės jausmu. Kaip ir daugeliui visoje Lietuvoje dirbančių kolegų, vasaros susibūrimas jai labai laukiamas ir svarbus.

Dėmesys meno mecenatystei

Įteikus apdovanojimus ir pasigrožėjus oro meistrų pasirodymais, šventės dalyviams buvo suteikta galimybė paskraidyti „An-2“ lėktuvais. Iš aerodromo darbuotojai skubėjo į SDG biuro kiemą Draugystės gatvėje. Čia įvyko finalinis kultūrinio-bendruomeninio projekto „Draugystės menas“ renginys, į kurį buvo pakviesti visi vietos gyventojai ir čia įsikūrusių įmonių darbuotojai.

Kai žmogus darbe jaučiasi laisvas, jis tampa kūrybingesnis, įgyja daugiau motyvacijos.

VšĮ „Saugi pradžia“ kartu su „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizuojamas renginys prasidėjo smagia ekskursiją po Kauno VI fortą. SDG kieme, kurį siekiama paversti kultūrine Pramonės rajono erdve, dalyvių laukė aitvarų dirbtuvės, argentinietiškojo tango pamokos, fotografijų parodos, Kauno apskrities bibliotekos darbuotojų sukurtas Literatūrinis pojūčių salonas ir paroda „Kauno žvėries brolija“.

Dailininkai nemokamai piešė dalyvių šaržus, iliuzionistas mokė magijos paslapčių. Vakarą vainikavo keliaujančios operos sunkvežimyje pasirodymas „Tarnaitė ponia“, diskoteka su Jovani ir lauko kinas. SDG įmonių grupė jau ne vienus metus daug dėmesio skiria meno ir kultūros mecenatystei. Tad įsipareigojimas menui nebuvo pamirštas ir šventės metu.

Justinos Lasausakaitės nuotr.

Pasak E.Jaso, 20 metų yra ypatinga sukaktis. Per tiek laiko susiformuoja įmonės politika, kultūra, filosofija, susidėlioja aiškus ir tvarus jos veidas.

„Du dešimtmečiai yra svarbus atskaitos taškas, kai verslas užauga ir gali įprasminti savo veiklą, prisidėdamas prie bendros gerovės kūrimo. Pavyzdžiui, tapti meno mecenatu, vykdyti visuomeninius ir bendruomenę suburiančius projektus. Jaunas verslas, kuris pats dar tvirtai nestovi ant kojų, kitiems padėti kol kas negali, – pastebi jis. – Nors žmogaus gyvenime 20 metų yra pati jaunystė, tokį laikotarpį pragyvenusi įmonė tampa brandi ir stipri. Tikra tiesa, kad pirmuosius dešimt metų išgyvena vos 5 proc. įmonių. Kitos 95 proc., deja, bankrutuoja. Peržengusi šį svarbų dešimties metų slenkstį, įmonė jau turi aiškią vertybinę skalę ir gana tvirtą identitetą. Tačiau tikroji branda ateina tik po dar dešimties metų.“

Į darbą – kaip į namus

SDG įmonių grupės direktorius juokiasi – nors jis ir yra verslo galva, pats įmonėje dirba „tik“ aštuoniolika metų. Beveik nuo pat įmonės įkūrimo čia darbuojasi dokumentų ruošimo auditorė-ekspertė Eugenija Popovienė. Pasak moters, darbuotojų sauga ir sveikata besirūpinančios įmonės veikla ir filosofija jai yra labai artima.

„Iki tol 20 metų dirbau vienoje gamybos įmonėje, tad puikiai suprantu, kokia svarbi yra darbuotojų sauga. Visi norime į darbą ateiti ir išeiti sveiki. Vis dėlto darbuotojai patys save pasaugoti neretai patingi, nes kartais jiems atrodo, kad apsaugos priemonės yra tik formalumas, jų iš tikrųjų esą nereikia. Tačiau, nesilaikant saugumo taisyklių, galima rimtai sutrikdyti savo sveikatą. Todėl manau, kad įmonės veikla – labai svarbi ir švietėjiška“, – sako ji.

E.Popovienė džiaugiasi draugišku ir stipriu it kumštis kolektyvu, kartu minimomis šventėmis. „Kiekvieną vasarą rengiame ypatingus sąskrydžius, kurie kaskart vis kitokie. Šiųmetis sąskrydis skirtas SDG 20-mečiui, taip pat įsiminė Baltijos kelio 25-mečiui skirtas sąskrydis, įmonės penkiolikos metų minėjimas. Džiugu, kad kiekvienais metais sugalvojama kas nors naujo. Galiu pasakyti, kad į darbą išties keliauju kaip į antruosius namus, nes žinau, kad manęs čia laukia draugiški ir padėti pasiruošę kolegos“, – šypsosi pašnekovė.

Sėkmė slypi smulkmenose

E.Jasas pasakoja, kad per 20 metų SDG įmonių grupėje susikūrė nemažai šeimų, gimė net 140 SDG darbuotojų vaikų. Kai kurių darbuotojų vaikai taip pat įsidarbino įmonėje. Tad darbuotojai ne veltui įmonę vadina antraisiais namais, o savo kolegas laiko šeimos nariais. Nors šiandien įmonė yra rinkos lyderė, žinoma visoje Lietuvoje, anot pašnekovo, pati pradžia buvo sunki. 2002 m. darbuotojų saugos ir sveikatos srityje dar vyravo gana didelis chaosas, tad teko visko išmokti, įgyti reikiamų kvalifikacijų ir būtinų akreditacijų.

 

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šiandien SDG įmonių grupei priklauso keturios įmonės, siūloma per 350 paslaugų. Palyginkime: antraisiais veiklos metais (2003 m.) SDG pardavimo pajamos siekė 80,7 tūkst. eurų, o šiais – 20-aisiais – įmonės veiklos metais vieno mėnesio apyvarta siekia 1 mln. eurų. Tačiau visa tai buvo pasiekta tik ilgu ir sunkiu darbu.

„Nepavydžiu nė vienam, kuris nuo nulio bando kurti verslą. Tai be galo sunku. Net ir paveldėjus verslą, vis tiek reikia protingo ir sumanaus vadovo, kuris gebėtų viską išlaikyti ir suvaldyti, – kalbėjo jis. – Todėl stengiuosi pabūti mentoriumi ir padėti pradedantiesiems verslininkams. Iš pradžių visada perspėju apie laukiančius sunkumus.“

E.Jaso teigimu, sėkmingas verslas priklauso nuo daugybės dedamųjų. Svarbi yra ne tik teikiamos paslaugos ar prekės kokybė ir bendravimas su klientais. Sėkmę nulemia ir vidinė įmonės kultūra, pagarbus požiūris į darbuotoją.

„Man svarbiausia, kad žmogus darbe jaustųsi laisvas ir vertinamas, tada galiu garantuoti, kad jo darbo rezultatai bus geri. Grubusis kapitalizmas, kai įmonei rūpi tik pelnas, naudos gali duoti nebent trumpalaikėje perspektyvoje, – tiki jis. – Kartais atrodo, kad dvi įmonės teikia tą pačią paslaugą, bet vienai kažkodėl sekasi geriau. Tai priklauso nuo įmonės požiūrio, jos puoselėjamų vertybių. Deja, nemažai daliai vadovų atrodo, kad nereikia investuoti į tai, kas neduoda greitų rezultatų. Tačiau tai  labai trumparegiškas požiūris. Mūsų įmonė viena pirmųjų prisijungė prie skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“. Gali pasirodyti, kad naudos iš tokios veiklos neturime jokios. Vis dėlto, dalyvaudami tokiose iniciatyvose, skatiname darbuotojus didžiuotis savo darboviete, o visuomenė mumis labiau pasitiki ir vertina.“

E.Jasas pastebi, kad šiuolaikinis darbuotojas už savo darbą nori būti įvertintas ne tik atlyginimu. Jam taip pat svarbu jaustis svarbia įmonės dalimi, matyti, kad jo darbas pastebimas. SDG įmonių grupė jau ne vienus metus kasmet specialiais ženkliukais ir apdovanojimais pagerbia labiausiai tais metais nusipelniusius darbuotojus. Nors tai skamba kaip smulkmena, toks darbo įvertinimas ugdo darbuotojų motyvaciją, leidžia jaustis svarbia komandos dalimi.

„Verslo sėkmė susideda iš smulkmenų. Nors gali atrodyti kitaip, darbuotojai puikiai prisimena kiekvieną įvertinimą, šiltą žodį ir bendrą susibūrimą. Šiuolaikinis verslas tiesiog privalo būti socialiai atsakingas ir pagarbus, kitaip jis bus tiesiog pasmerktas žlugti“, – neabejoja vienos sėkmingiausių Lietuvos įmonių savininkas.


Šiame straipsnyje: Kauno aerodromasaerodromasSDG

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių