Nevakcinuotus klientus žadanti priimti picerija sulaukė patikrinimo: užsitraukė valdžios nemalonę?

Vyriausybei nusprendus nuo rugsėjo 13 dienos apriboti veiklas žmonėms, neturintiems galimybių paso, verslas ėmėsi veiksmų. Šiauliuose įsikūrusios „Gustuko“ picerijos sprendimas rudenį aptarnauti nepasiskiepijusius klientus viešoje erdvėje sukėlė diskusijų audrą. Tiesa, toks picerijos pareiškimas atsidūrė ne tik internautų, bet ir tarnybų akiratyje.

Apie sprendimą picerijoje aptarnauti nevakcinuotus lankytojus „Gustuko picerija“ viešai paskelbė rugpjūčio pradžioje.

Esame mažas šeimos verslas ir kai tave gąsdina aukšti pareigūnai, tu supranti, kad kažkur nedemokratinėje šalyje gyveni.

„Nuo šių metų rugsėjo 14 dienos visos Lietuvos maitinimo įstaigos savo klientus galės priimti tik su galimybių pasu. Tik šį dokumentą turintys žmonės turės teisę naudotis šiomis paslaugomis. Taip mūsų Vyriausybė nusprendė apsaugoti dalį visuomenės nuo nepaskiepytų žmonių. Kad apsisaugotume nuo pavojingų kontaktų ir nepaliktume nuskriaustų… Oficialiai pranešame – nuo rugsėjo 14 dienos mūsų picerijoje galės lankytis tik nepasiskiepiję žmonės. Taip prisidėsime prie visų mūsų saugumo, ir išlaikysime galimybę visiems turėti pasirinkimo teisę. Priimsime ir pasiskiepijusius, bet tik su asmenine atsakomybe, kad neturėsime vieni kitiems pretenzijų. Mes, paprastų tėvų paprasti vaikai, pasiliekame galimybę išlikti žmonėmis visiems!“ – štai tokia žinute viešoje erdvėje tąkart pasidalijo picerijos atstovai.

O štai rugpjūčio 12 dieną picerija socialiniame tinkle pasidalijo įrašu, kuriame – ir sveikatos apsaugos ministro patarėjos Justinos Aleksaitės komentaras. „Nuo rugsėjo 14 (dienos, – red. past.) pasirūpinsime, kad piceriją aplankytų patikrinimas“, – viešoje erdvėje rašė J. Aleksaitė.

Feisbuko nuotr.

Apie tokį ministro patarėjos komentarą socialiniame tinkle pasisakė ir „Gustuko“ picerijos atstovai.

Kas šiandien gina paprastą žmogų ar šeimos verslą? Nuo duoto žodžio praėjus kelioms dienoms tave aplanko valstybinių institucijų specialistai.

„Kai labai aukštas pareigas užimantis asmuo pagrasina smulkiajam verslui, kad su juo susitvarkys, sunku į tai žiūrėti kaip į juokelį. Greičiau supranti realybę, kokioje tu šiandien gyveni. Kad tu esi niekas, o jie visagaliai... Kas šiandien gina paprastą žmogų ar šeimos verslą? Nuo duoto žodžio praėjus kelioms dienoms tave aplanko valstybinių institucijų specialistai. Suprantate, mes jau esame tam pasiruošę, bet pats faktas, kad tokie dalykai vyksta. Ar mes dar laisvi žmonės? Bet mes juk „Gustukas“. Suprasdami, kad po vieną mes būsime sužlugdyti, pradėjome teisinius darbus nepriklausomai darbdavių asociacijai įkurti. Ji suvienytų visus norinčius smulkiausius verslus, kad turėtume stiprią teisinę pagalbą. Tik būdami kaip kumštis galėtume nepalikti nei vieno likimo valiai... Dažnai mums padėkojate už mūsų iniciatyvas, bet šiandien mes norime jums pasakyti nuoširdžiausią ačiū. Už visus gražius palinkėjimus, kad taip gausiai iš visos Lietuvos mus lankote, už bendrystę. Viskas tik parsideda...“ – rašoma „Gustuko“ picerijos paskyroje.

Picerijos savininkas Mantas Zemeckas portalo kauno.diena.lt žurnalistams patikino, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vizito picerijoje sulaukta iškart po kelių dienų, kai verslas paskelbė savo poziciją dėl nevakcinuotų klientų priėmimo.

Feisbuko nuotr.

„Sulaukėme jų už dviejų dienų. Pridėjome (socialiniame tinkle, – aut. past.) dokumentą kaip įrodymą, kad jų sulaukėme. Tai, kad žmogus viešoje erdvėje parašė savo nuomonę – visi esame laisvi piliečiai. Bet kai toks atsitiktinumas, kai iš tos pačios struktūros...“ – situaciją komentavo M. Zemeckas.

Nebuvo jis nei piktybinis, nei ką. Bet esmė – labai daug sutapimų...

Pašnekovo teigimu, VMVT specialistai patikrinimo metu pažeidimų neužfiksavo. „Žinokite, nerado. Šiaip labai faini žmonės. Profilaktinis, paprastas patikrinimas. Nebuvo jis nei piktybinis, nei ką. Mes savo poziciją išdėstėme, kad manome, jog čia aukšto pareigūno pyktis ar kaip čia pavadinti“, – kalbėjo picerijos savininkas.

„Esame mažas šeimos verslas ir kai tave gąsdina aukšti pareigūnai, tu supranti, kad kažkur nedemokratinėje šalyje gyveni. Taip bandoma reikalus sutvarkyti su mažais versliukais, kurie moka mokesčius ir realiai išmoka valdininkų algas. Čia gal daugiau moraliniai aspektai. Čia nėra kažkokio nei keršto, nei pykčio. Bet, galvoju, kad kultūra turėtų būti. Vis tiek valdininkas – visiems dirbantis žmogus. Tuo labiau, matėte, labai aukštos pareigos, labai išsilavinęs žmogus. Neturėtume mes taip elgtis“, – savo poziciją išsakė M. Zemeckas.

Pašnekovas teigė, kad sprendimo nuo rugsėjo vidurio aptarnauti nevakcinuotus klientus picerija kol kas keisti neplanuoja. „Šiai dienai neatsisakome. Bet kiekvieną savaitę sulaukiame vis daugiau aktų. Jeigu galimybės neturėsime, priimsime kitus sprendimus. Bet šiai dienai ją matome. Garsiai kol kas apie tai nekalbame, tariamės su teisininkais. Nes jeigu kažkur padarysime klaidelių, tai turėsime didžiules nuobaudas. Sumos yra kosminės“, – situaciją vertino pašnekovas.

Ministro patarėja: tokios pozicijos nepalaikau

Pasak ministro patarėjos J. Aleksaitės, SAM tokio tyrimo neinicijavo – iniciatyva, apie kurią kalba picerija, bus aktuali nuo pirmadienio, įsigaliojus griežtesniems ribojimams be galimybių paso. Tad esą skatinti patikrinimą šiuo metu nėra didelio motyvo.

„Kita vertus, žinutė plačiai paplito spaudoje, yra tikėtina, kad VMVT susilaukė anoniminių kreipimųsi dėl veiklos patikrinimo. Manau, jei verslas nuspręstų aptarnauti nesiskiepijusius ir galimybių paso nepateikiančius klientus, tai būtų neteisėta veikla ir sąmoningas prisidėjimas prie pandemijos skatinimo, ir tokios pozicijos – net ir protesto forma – nepalaikau“, – sakė ministro patarėja.

Primename, kad už teisės aktuose įtvirtintų nuostatų nesilaikymą juridiniams asmenims Administracinių nusižengimų kodekse numatytos nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų baudos.

Be galimybių paso – ribotos paslaugos

Kaip jau rašyta, paslaugas neturintiems galimybių paso siūloma apriboti dviem etapais: vienas jų siejamas su užimtų COVID-19 lovų ligoninėse skaičiumi, šiuo laikotarpiu dar leidžiamos grožio paslaugas, renginiai atvirose erdvėse, o nuo rugsėjo 13 dienos sąrašas dar trumpėja.

Pirmieji ribojimai įsigaliotų, kai COVID-19 lovų užimtumas asmens sveikatos priežiūros įstaigose pasiekia 250 lovų. Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu ligoninėse yra gydomi 200 koronavirusu sergantys pacientai.

Nuo rugsėjo 13 dienos be galimybių paso leidžiamų veiklų sąrašas smarkiai trumpėja. Leidžiamas tik smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas trunka ne ilgiau nei 15 minučių, veterinarijos paslaugos, muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas, bibliotekose bus galima lankytis tik knygų atsiėmimo-grąžinimo tikslais.

Taip pat neturint galimybių paso sveikatos priežiūros įstaigose bus teikiamos tik būtinosios asmens sveikatos priežiūros, taip pat tokiems asmenims galės būti teikiamos socialinės paslaugos.

Sąraše nebelieka grožio paslaugų, keleivių vežimo vietiniu (miesto ir priemiesčio), tarpmiestiniu ir tarptautiniu transportu paslaugų, renginių atvirose erdvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bbd

Bbd portretas
Ta gryna padla

taigi

taigi portretas
Tiems , kurie daug pamokslavo apie "mokslą". Tai jau antras straipsnis lietuvių kalba, kas gana netikėta, o Anglijoje jau ištirta. Cituoju :'"Remiantis birželio 18 d. Anglijos visuomenės sveikatos biuro paskelbtais tyrimo duomenimis, mirštamumas nuo "delta" Corona atmainos yra šešis kartus didesnis tarp tų, kurie buvo visiškai paskiepyti laike dviejų ar daugiau savaičių, nei tarp tų, kurie niekada nebuvo skiepyti...."

O nesenai

O nesenai portretas
Seimo nariai valgė ponų valgykloje...pet karantiną ir niekas nieko nenubaudė. TAI PATYS LEIDŽIA ĮSTATYMUS IR JŲ NESILAIKO! IR NEBAUDŽIAMI!
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių