„Lidl“: šviežios daržovės stiprina

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) atkreipia dėmesį į geros mitybos svarbą COVID-19 pandemijos metu. FAO teigimu, teisingai maitindamiesi virusui kelio neužkirsime, bet imunitetą tikrai galima pastiprinti. Ypač gausu rekomendacijų vartoti daug daržovių ir vaisių. „Svarbu nepamiršti jų kokybės“, – primena „Lidl“ prekybos tinklas.

Pažangiausios technologijos

Audriaus ir Valdemaro Juškų ūkis jau daugiau nei 20 metų visos šalies gyventojams tiekia šviežias lietuviškas daržoves, o daugiau nei pusę ūkio ploto užima šiltnamiuose auginami agurkai.

Šiandien Juškų ūkį sudaro apie 10 ha užimantys šiltnamiai, kuriuose auginamų daržovių kokybei ir šviežumui užtikrinti taikomos pažangiausios technologijos.

„Šiuo metu ūkyje auginame 5 ha trumpavaisių ir 2 ha ilgavaisių agurkų, iš kurių maždaug 80 proc. produkcijos atsiranda „Lidl“ parduotuvėse. Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su šiuo prekybos tinklu, nes jų keliami kokybės reikalavimai verčia mus dėti papildomų pastangų į kokybės užtikrinimą ir savo augalais rūpintis dar labiau“, – sako A.Juška.

Anot jo, viena iš aukščiausią agurkų kokybę garantuojančių detalių – kompiuterizuota lašelinė daržovių laistymo ir tręšimo sistema, dėl kurios augalai gauna tiek medžiagų, kiek jiems ir priklauso, o perteklius yra pašalinamas.

Pašnekovas priduria, kad ūkis yra sertifikuotas pagal „Global G.A.P.“ sertifikatą, kuris garantuoja, kad daržovės yra auginamos tvariai ir saugiai. Jo teigimu, tik tokiu būdu auginamos daržovės išlaiko kiek įmanoma daugiau žmogaus organizmui reikalingų mineralinių ir kitų medžiagų bei gali prisidėti prie mūsų imuniteto stiprinimo.

„Agurkas yra sudarytas iš maždaug 95 proc. vandens, o likusią dalį sudaro įvairiausi mineralai bei antioksidantai, reikalingi žmogaus organizmui – nuo kalcio ir magnio iki vitaminų A, C, K bei kitų, – sako ūkininkas. – Kadangi valgant agurkus visos mūsų gaunamos medžiagos yra natūralios, žmogaus kūnas jas įsisavina daug greičiau, tad agurkų ir kitų daržovių valgymas stiprina mūsų imunitetą ir daro mus atsparesnius ligoms.

Tikisi solidarumo

A.Juška pasakoja, kad prekybos tinklui „Lidl“ pradėjus savo veiklą Lietuvoje, šalyje pradėjo keistis konkurencinė situacija – tarp prekybos tinklų atsirado daugiau noro kalbėtis, diskutuoti ir aptarti kainų klausimus. Jis priduria, kad būtent dialogas ir solidarumas su Lietuvoje savo produkciją auginančiais ūkininkais šiuo sudėtingu laikotarpiu yra reikalingas labiausiai.

„Nors šiuo metu svarbiausia yra būti namuose ir išlikti sveikiems, tikiuosi, kad Lietuvos ekonomika kuo greičiau sugrįš į senas vėžes ir jau artimiausiu metu galėsime gyventi kaip prieš karantiną. Vis dėlto pereinamuoju laikotarpiu visiems šalies verslininkams ir ūkininkams, gaminantiems ar auginantiems lietuvišką produkciją, reikės papildomo palaikymo ir supratimo iš prekybos tinklų bei jų klientų – viliuosi, kad didesnį prioritetą gyventojai skirs ne tik Lietuvoje užaugintoms daržovėms, bet ir kitiems šalyje pagamintiems produktams“, – sako A.Juška.

Pirmosios – tiesiai į parduotuves

Į laukus sodinti bulvių jau išvažiavęs ūkininkas Martynas Laukaitis tvirtina, kad vis daugiau vartotojų renkasi bulves ne tik iš įpročio ar dėl skonio, tačiau atkreipia dėmesį į jose esančias vertingas medžiagas ir tai, kaip jos išverda. Aišku, svarbu, kad bulvės būtų tinkamai auginamos ir laikomos – tai užtikrina griežti kokybės reikalavimai ir investicijos į technologijas.

Kaip pasakoja žemės ūkio kooperatyvui „Suvalkijos daržovės“ vadovaujantis M.Laukaitis, darbai laukuose prasideda jau balandžio pirmoje pusėje – pirma sėjamos ankstyvosios bulvės, vėliau – vidutinio ankstyvumo. Užaugusios jos iškart keliauja į parduotuves, tad sandėliai vasarą būna apytuščiai.

„Juos bulvės užpildo tik rugsėjo pabaigoje. Kad vartotojams patiektume kuo šviežesnį produktą, šioje srityje privalome nuolat tobulėti. Todėl investuojame į naujausiomis technologijomis aprūpintas saugyklas, kuriose reguliuojamas mikroklimatas: drėgmė, temperatūra, anglies dvideginio kiekis. Pasitempti mus skatina ir aukšti prekybos tinklo „Lidl“, kuriam tiekiame produkciją, reikalavimai. Pavyzdžiui, augalų apsaugos priemonių arba pesticidų likučių kiekis bulvėse, kurias pristatome į šį prekybos tinklą, turi būti tris kartus mažesnis, nei leistina pagal Europos standartą. Tai paskatino spartų inovacijų diegimą ūkyje“, – pasakoja ūkininkas.

Lyg antra duona

Šakių rajone M.Laukaitis valdo 450 ha ploto ūkį, kuriame augina įvairias daržoves ir grūdinius augalus, tačiau bene didžiausią plotą jame užima bulvės. Pasak ūkininko, bulvės yra vertingos daržovės, pasižymi vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų gausa. Jos taip pat nėra kaloringos, palyginti su duona, makaronais, ryžiais ar kitomis kruopomis, padeda sumažinti cholesterolio ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

M.Laukaičio teigimu, rinktis lietuviškas bulves yra ne viena priežastis: ir dėl įprasto skonio, ir dėl kokybės.

„Mūsiškėje virtuvėje yra daugybė iš bulvių gaminamų patiekalų, jos mums lyg antra duona. Tad kas geriau jas išaugins nei vietiniai? Mes žinome, kas patinka lietuviams: mėgstamiausios čia – kiek sukrentančios bulvės, puikiai tinkančios tradiciniams patiekalams: cepelinams, kugeliui ar bulviniams blynams. Palyginimui: vokiečiai pirmenybę teikia kietesnėms bulvėms, kurias išvirus, jų forma nepakinta – tokias lengviau supjaustyti tradicinėms vokiškoms bulvių salotoms. Kita vertus, rinkdamasis lietuviškas bulves gali būti užtikrintas ne tik tuo, kad jos bus skanios, bet ir jų kokybe: tai bus saugiai, naujausiomis technologijomis naudojantis užauginti produktai. Galiausiai, taip prisidedi prie lietuviško kaimo gyvybės“, – teigia M.Laukaitis.

Didesni kokybės reikalavimai

Apie sveikai užaugintas daržoves kalba ir „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento atstovė Laura Danilevičiūtė. Pristatant vaisius ir daržoves į prekybos tinklo centrinį sandėlį, atliekama jų kontrolė – priimama tik nustatytus kriterijus atitinkanti produkcija, patikrinama kiekviena atvežta partija.

„Rūpinamės ne tik parduodamų produktų išvaizda, bet ir kokybe – nepriklausomose akredituotose laboratorijose Vokietijoje ir Lenkijoje atliekami kokybės tyrimai. Jų dažnumas nustatomas pagal tai, kokiam rizikingumo laipsniui yra priskiriamas kiekvienas produktas“, – tvirtina L.Danilevičiūtė.

„Lidl“ šviežiems vaisiams ir daržovėms keliami reikalavimai yra vieni iš griežčiausių rinkoje – patvirtinti pesticidų likučių kiekiai negali viršyti trečdalio didžiausios leistinos, ES reglamentuose numatytos koncentracijos. Tyrimų rezultatai rodo, kad 92 proc. tirtų produktų aptikti veikliųjų medžiagų likučių kiekiai neviršijo šio skaičiaus. Taip pat itin didelė ir sunkiųjų metalų bei nitratų kontrolė.

„Mūsų partneriai, žinodami šiuos ir kitus griežtus reikalavimus, sugeba juos užtikrinti ir į parduotuves pristatyti aukščiausios kokybės daržoves“, – sako L.Danilevičiūtė.

Ji pažymi, kad visos daržovės, esančios „Lidl“ parduotuvėse, yra tiriamos akredituotose laboratorijose Vokietijoje ir Lenkijoje, siekiant įsitikinti, kad tiekėjai sėkmingai laikosi šių nurodymų.

„Geri rezultatai priklauso nuo pasirinktų partnerių – didžioji dauguma jų su mumis atsakingai dirba nuo pat „Lidl“ parduotuvių tinklo atidarymo Lietuvoje 2016 m. Jie taip pat turi įsidiegę gerosios žemdirbystės praktikos „Global G.A.P.“ (angl. Good Agricultural Practice) sertifikatą, kuris yra pripažįstamas tarptautiniu mastu. Jį turintys augintojai geba užtikrinti saugią ir tvarią žemės ūkio produkciją“, – kalba „Lidl“ atstovė.


Lietuva gali nukonkuruoti kokybe

Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės, pirkėjai labiau vertina vietos ūkininkų užaugintą produkciją, todėl prekybos centrai bendradarbiauja su jais. Šią tendenciją ji sako pastebinti jau ne pirmus metus. O pastaruoju metu,  per COVID-19 karantiną, ypač. Ir ne dėl to, kad dabar iš užsienio sunkiau atsivežti, o dėl didesnių kokybės garantijų.

Lietuviškos daržovės įvežtines gali nukonkuruoti kokybe.

Čia kiekvienas daržovių ūkis žinomas, niekas nenori susigadinti reputacijos, o kas ir kokios kokybės užaugino iš Pietų Europos importuotas daržoves, dažnai informacija nepasiekiama. Be to, anot Z.Cironkienės, nustačius, kad lietuviška produkcija bent kiek neatitinka nustatytų standartų, visą krovinį labai lengva grąžinti tiekėjui atgal.

„Aišku, sudėtingiausia mūsų augintojams užauginti pirmąjį pavasario derlių, – „Kauno dienai“ sakė Z.Cironkienė. – Jie investuoja tikrai daug, bet visada sunku konkuruoti kaina su įvežtine pertekline Pietų valstybių produkcija, nes ji jau ne ankstyvoji, pigesnė. Pradėjus skinti pirmąjį agurkų, pomidorų, salotų derlių, užauginus šviežių bulvių, jie importines daržoves gali nukonkuruoti tik kokybe ir tikėtis vartotojų lojalumo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiek sakiau

Kiek sakiau portretas
Visos daržovės,vaisiai,viena chemija Jokio kvapo .vien plastmasiniai Tiek pomidorai tiek agurkai ir visa kt. Visi tyli visiem gerai eskit ubagai!

A

A portretas
Juo labiau nitratai jose esantys stiprina:)

LIETUVOS ŪKIS

LIETUVOS ŪKIS portretas
KAINA,KAINA,KAINA-na jeigu kokybiška produkcija,tai kam pigus lenkiškas ar ispaniškas augalas, tai šiek tiek brangesnis,bet lietuviškas ,šviežias daug skanesnis- rinktis gali visi ką paremti-ispaną,lenką ar lietuvį ūkininką. Pamėgink užauginti pats pigiai ir kokybiškai,gal net nemokamai??? Sužinosi,kiek reikia paprakaituoti ir pasinervinti ,kol užaugs kokybiškas pvz.:agurkas ar pomidoras .,jei kokia kirmėlė tavęs neaplenks, sėkmės bandymuose lietuviškų kainų ir kaimiečių kritikai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių