„Lidl“ sveikatai ir aplinkai palankios mitybos politika: daugiau sveikesnių ir tvaresnių produktų

  • Teksto dydis:

Sveika mityba – neatsiejama sveikos gyvensenos dalis, tačiau taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į jos poveikį aplinkai. „Lidl Lietuva“ šių metų pradžioje priėmė naują sąmoningos mitybos politiką, kurioje išplėtė savo įsipareigojimus sveikatai ir aplinkai palankesnės mitybos srityse. Tarp numatytų tikslų – dar didesnis kiekis sveikesnių ir tvaresnių produktų, atsakinga rinkodara vaikams, augalinių produktų plėtra ir kiti.

Neabejingi sveikatai ir tvarumui

Sąmoningumo naudą jau įrodė ir mokslininkai, aptikę sąsajų tarp sąmoningo valgymo ir pagerėjusių mitybos įpročių – toks valgymas netgi padeda spręsti rimtus mitybos sutrikimus ar išvengti persivalgymo, malšinant stresą ir sprendžiant bėdas.

Kokį vaidmenį sau, sąmoningos mitybos kontekste, mato prekybos tinklas, kai, regis, lyg ir negali daryti įtakos pirkėjų valgymo įpročiams? Nors „Lidl Lietuva“ tiesiogiai nesėdi prie pietų stalo su pirkėjais, tačiau prekybos tinklui rūpi, ką pirkėjai deda į lėkštę. Nors „Lidl“ ir iki šiol daug dėmesio skyrė sveikos mitybos ir tvarumo temoms, nauja įmonės politika numato papildomų įsipareigojimų aplinkai ir sveikatai palankios mitybos srityje.

„Mūsų visų mityba turi itin daug reikšmės ne tik mūsų sveikatai, bet ir aplinkai. Žmonijos ekologinis pėdsakas Žemėje vis labiau viršija planetos pajėgumus ir didelė dalis šio pėdsako yra susijusi su maisto pramone, o nesveika mityba taip pat lemia aibę sveikatos problemų. Būdami vienu didžiausių maisto prekybos tinklų Lietuvoje, suprantame mūsų veiklos poveikį aplinkai ir žmonėms bei siekiame padėti mūsų klientams maitintis tvariau ir sveikiau. Dėl to papildėme savo dabartinius tikslus šioje srityje naujais ir sujungėme juos į vieną nuoseklią sąmoningos mitybos politiką“, – sakė Rasa Didjurgytė, „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė.

Žodis „sąmoningumas“ turi daug interpretacijų, tačiau iš tikrųjų tai reiškia savo veiksmų suvokimą bei priėmimą. Kažką darydami, galime savęs paklausti: ar aš nuoširdžiai suprantu, ką darau?

Sąmoningumas maiste yra lygiai tas pats. Svarbu suprasti, kaip maistas veikia mūsų organizmą, kaip jis reaguoja į vienus ar kitus produktus ir kokios yra to pasekmės.

Sąmoningumas maiste – tai atsakomybė, kurią žmogus prisiima savo organizmui. Be to, tai – neatsiejama poveikio aplinkai dalis.

Mokslininkai sako, kad tai, ką valgome, ir tai, kaip valgome, turi įtakos šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) pėdsakui. Yra daugybė skirtingų mitybos būdų, tačiau siekiant sumažinti su ja susijusį neigiamą poveikį aplinkai ir klimatui, reikėtų gyvūninius produktus keisti augaliniais. Pastarieji vidutiniškai turi gerokai mažesnį ŠESD pėdsaką, lyginant su gyvūniniais.

„Lidl Lietuva“ nuotr.

Siekia pokyčių

Siekdama skatinti sveiką maitinimąsi „Lidl Lietuva“ toliau įsipareigoja tobulinti savo privačių prekių ženklų produktų sudėtį bei papildyti asortimentą sveikatai palankesniais gaminiais.

„Pavyzdžiui, ir toliau vykdysime dar 2018 m. paskelbtą tikslą iki 2025 m. pabaigos savo privačių prekių ženklų produktuose tiek pridėtinio cukraus, tiek druskos kiekį sumažinti 20 proc. Be to, išsikėlėme naują tikslą iki tų pačių metų galo palaipsniui padidinti viso grūdo produktų kiekį mūsų asortimente“, – teigė R. Didjurgytė. Siekiant maitintis visavertiškai, vienas svarbiausių elementų – tai maisto produktai iš nesmulkintų grūdų. Viso grūdo produktuose išsaugomos jiems būdingos maistinės skaidulos, mineralinės medžiagos, taip pat yra daugiau B grupės vitaminų, lyginant su baltų miltų gaminiais. Vidutiniškai rekomenduojama per dieną suvartoti apie 25–45 g maistinių skaidulų.

„Nors žmogaus organizmas maistinių skaidulų nevirškina, jos sudaro mitybos pagrindą žarnyno bakterijoms ir mažina diabeto, širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Tiesa, skaidulų suvartojimą taip pat reikėtų reguliuoti, mat jų perteklius gali suaktyvinti tokių sveikatos problemų, kaip skrandžio ir žarnyno uždegimų ar opų atsiradimą bei atsinaujinimą“, – pažymėjo dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Dietologė taip pat pažymi, kad sveikam gyvenimui ir sklandžiai žmogaus organizmo veiklai užtikrinti svarbus ir tinkamas baltymų vartojimas. Nors daugelis žmonių pagrindiniu baltymų šaltiniu laiko mėsą ir įvairius jos gaminius, tokių produktų vartojimą reikėtų riboti.

„Dauguma lietuvių nesivadovauja PSO rekomendacijomis ir mėsą valgo bent du kartus per dieną, nors tai reikėtų daryti ne daugiau kaip tris kartus per savaitę.

Rekomendacijos grindžiamos ir mokslininkų tyrimais, rodančiais, kad gyvūninės kilmės produktų perteklius gali kelti rimtą pavojų sveikatai dėl kancerogeninių savybių. Siekiant užtikrinti pakankamą baltymų kiekį, mėsą dažniau reikia keisti augaliniais baltymų šaltiniais“, – pabrėžė dietologė.

Baltyminis asortimentas

Baltymų gausu tokiuose augalinės kilmės produktuose, kaip ankštinės daržovės, pavyzdžiui, sojų pupelėse, pupose, lęšiuose, žirniuose, avinžirniuose, taip pat – riešutuose ir įvairiose sėklose.

„Lidl Lietuva“ ir šioje srityje kelia sau reikalavimų kartelę aukštyn. Pasak R. Didjurgytės, net ir maži mitybos pokyčiai gali turėti didelę naudą žmogaus sveikatai ir aplinkai, todėl dar vienas „Lidl Lietuva“ tikslas sąmoningos mitybos politikoje – siekis didinti augalinės kilmės baltymų kiekį savo produktų asortimente.

„Raginame pirkėjus daugiau dėmesio skirti savo mitybai ir rinktis ne tik sveikatai, bet ir aplinkai palankesnius augalinius produktus. Kad būtų galima tai padaryti kuo sklandžiau, pristatome atsinaujinusį privataus „Vemondo“ prekės ženklo asortimentą. Nuo šiol jame – ir veganiški tuno skonio kotletai, tuno skonio faršas, taip pat veganiškos dešrelės bei kukuliai su čiobreliais ir svogūnais“, – naujienas pristatė „Lidl“ prekybos tinklo atstovė.

Jau anksčiau pirkėjai visose „Lidl“ parduotuvėse Lietuvoje galėjo įsigyti „Vemondo“ prekės ženklo tofu (įvairių skonių), veganiškų mėsainių, ekologiškų ryžių, migdolų, kokosų-ryžių, sojų bei avižų gėrimų. Pirkėjams pristatytas ir „Lidl“ kepykloje kepamas veganiškas kibinas su sojų faršu, grybais ir daržovėmis.

„Lidl Lietuva“ nuotr.

Saugumo reikalavimai

„Lidl“ galvoja ir apie mažuosius pirkėjus – vaikus, kuriems sveika mityba yra ypatingai svarbi. Vaikams skirtoje rinkodaroje numatyti pokyčiai. „Mūsų privačių prekių ženklų produktų atveju, jau nuo šių metų kovo mėnesio sveikatai nepalankiems vaikiškiems produktams nenaudojame vaikams skirtos reklamos. Tiesa, bus taikomos išimtys Kalėdų, Velykų ir Helovyno laikotarpiais, nes tai neturi reikšmingos įtakos kasdienių mitybos įpročių formavimui. Kad aiškiai nustatytume, kurie vaikams skirti gaminiai yra laikomi nesveikais, vadovaujamės Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nustatytais kriterijais, kurie apima produktų energinę vertę, taip pat juose esančių riebalų, cukraus, druskos, saldiklių kiekį“, – pažymėjo R. Didjurgytė.

„Lidl“ sąmoningos mitybos politikos ir joje numatytų tikslų pagrindas yra visapusiškos produktų saugos užtikrinimas. Jau dabar keliami griežtesni reikalavimai produktų saugai, nei numato teisės aktai. Ypatingai daug dėmesio skiriama pesticidų mažinimo programai.

„Pavyzdžiui, pesticidų veikliųjų medžiagų likučių koncentracija maisto produktuose negali būti didesnė nei trečdalis ES teisės aktais nustatytos maksimalios leistinos koncentracijos ir tai tik vienas iš keleto reikalavimų“, – sakė R. Didjurgytė.

„Lidl Lietuva“ taip pat siekia iki 2025 m. pabaigos, lyginant su 2021 m., padidinti ketvirtadaliu ekologiškų bei 30 proc. – Lietuvoje užaugintų vaisių ir daržovių pasiūlą savo parduotuvėse. Tokiu būdu šių produktų asortimentas bus dar tvaresnis, o šiltnamio dujų emisijos – mažesnės.

Daug dėmesio „Lidl Lietuva“ skiria ir atsakingam maisto priedų naudojimui. Kuriant naujų privačių prekės ženklų produktų sudėtis pirmenybė yra teikiama natūralioms medžiagoms, tokioms kaip natūralus vanilės ekstraktas, dažikliai iš burokėlių ir kt. Taip pat prekybos tinklas yra sudaręs privačių prekių ženklų produktuose nepageidaujamų naudoti konservantų bei dažiklių sąrašus ir kontroliuoja jų naudojimą.


Šiame straipsnyje: Lidlmitybaproduktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tfu ant taves Lida

Tfu ant taves Lida portretas
už tavo dedamus skėrių miltus, net be ženklinimo.

Yra

Yra portretas
toks rusiskas terminas "tvarj". Va,is jo ir tas "tvaresnis".

"tvaresnis" -

"tvaresnis" - portretas
ką tai reiškia "tvaresnis"? Gal kad išsilaikys 100 metų, gal kad iš vabzdžių miltų, o gal kad "šviežiausias iš ..."... Kai prisimeni LIDL Vokietijoje, čia net nežinai kas čia per šū.o krūva...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių