Lanksčių finansavimo galimybių ieškantys verslai vis dažniau renkasi kredito uniją

  • Teksto dydis:

Finansinis pagrindas – tiek pradedančiojo, tiek jau veikiančio verslo pamatas, suteikiantis sąlygas sėkmingai veikti, plėstis, augti, tobulinti paslaugas bei produktus. Tiesa, neturint reikiamo kapitalo ar patirties, pirmasis apsilankymas banke gali tapti rimtu iššūkiu. Griežtas požiūris į pradedančiuosius, trumpi paskolos grąžinimo terminai, atsisakymas finansuoti tam tikrus sektorius ir kiti veiksniai sutrikdo ne vieno verslo planus. Pozityviu atsakymu į finansavimo iššūkius šiandien vis dažniau tampa kredito unija.

Individualus požiūris į kiekvieną

Kauno apskrityje lyderiaujančios Akademinės kredito unijos (toliau – AKU) valdybos pirmininkas Kęstutis Kaušilas teigia, jog šiandien verslai ieško individualaus bei lankstaus požiūrio į jų vykdomą veiklą.

Atitinkamai, siekiant gauti finansavimą, vis daugiau jų kreipiasi į kredito uniją, kiekvieną verslo idėją vertinančią individualiai bei galinčią pasiūlyti tiek kreditus dar tik kuriantiems savo verslą, tiek reikšmingai ilgesnius paskolos grąžinimo terminus ir kitas patrauklias sąlygas jau esamiems verslams.

„Ieškodami finansavimo galimybių bankuose, verslai susiduria su keliais pagrindiniais trukdžiais. Jei esi pradedantysis, kelerių metų patirties neturintis verslininkas, banke įprastai paskolos gauti tau nepavyks. Tuo tarpu paskolai gauti reikalingus kriterijus atitinkantys verslai neretai susiduria su lankstumo stoka. Pavyzdžiui, santykinai trumpu paskolos grąžinimo terminu ar lankstumo dėl pradinio įnašo stoka“, – verslų išskiriamą problematiką įvardijo K. Kaušilas.

Kredito unijoje lanksčios finansavimo galimybės suteikiamos kiekvienam – dar tik norinčiam steigti, vos savo veiklą pradėjusiam ar jau sėkmingai veikiančiam verslui.

Ieškodami finansavimo galimybių bankuose, verslai susiduria su keliais pagrindiniais trukdžiais.

„Išsiskiriame veiklos principu. Veikiame ne pagal tam tikras plačiu mastu šalyje taikomas taisykles, o individualiai vertindami kiekvieną mums pristatomą verslo idėją bei jos galimybes mūsų regione. Kadangi veikiame tik Kauno apskrityje, tad geriausiai šio regiono verslo aplinką ir išmanome. Ilgametė patirti leidžia vertinti, kokia idėja bei sąlygos gali sėkmingai veikti, o kokią dar reikėtų tobulinti“, – sakė AKU valdybos pirmininkas.

Užtenka profesinės patirties

Į kredito uniją galima kreiptis vos su paruoštu preliminariu verslo planu. AKU atstovo teigimu, siekiant gauti finansavimą pakanka turėti profesinės patirties, įrodančios specialisto pajėgumus rinkoje.

„Neretai į mus kreipiasi gydytojai, turintys ilgametę patirtį savo srityje ir norintys įkurti savo kliniką. Jiems reikalingas finansavimas tam, jog įsigytų reikiamą įrangą bei patalpas. Įvertinę specialisto patirtį bei jau suburtą klientų ratą galime suteikti reikiamą finansavimą. Tokiu būdu esame finansavę šiandien mieste puikiai žinomas, sėkmingai veikiančias estetinės ir lazerinės medicinos, odontologijos klinikas, restoranus ir restoranų tinklus, buhalterines įmones, reklamos agentūras ir kt.“, – sakė K. Kaušilas.

K. Kaušilas/Partnerių nuotr.

Tiek pradedančiosioms, tiek jau sėkmingai veikiančioms įmonėms kredito unija gali suteikti net kelis kartus ilgesnį paskolos grąžinimo terminą, nei įprasta bankuose. Įvertinus kiekvieną situaciją individualiai, verslai gali rinktis paskolą grąžinti net per 10 ar 15 metų periodą. Tokiu būdu, anot AKU atstovo, įmonės nėra įspraudžiamos į rėmus per pirmuosius kelis metus nuo paskolos gavimo susikoncentruoti tik į jos grąžinimą.

„Kitas verslams svarbus aspektas – pradinio įnašo klausimas. Nors įprastai jis siekia 15 proc. nuo prašomos finansuoti sumos, įmanomos ir kitos alternatyvos. Pavyzdžiui, kaip dalyvavimas projekte kitu nekilnojamuoju kilnojamuoju turtu. Dirbame su INVEGA, tad galima prašyti, kad garantiją kreditui suteiktų ir ši įstaiga“, – sakė AKU atstovas.

K. Kaušilas informuoja, jog klientai gavę finansavimą investiciniams ar kitiems projektams, gali pretenduoti ir į INVEGA 95 proc. palūkanų kompensavimą pirmiems trims veiklos metams.

Iki 4 mln. eurų vertės

Kredito unijoje gali būti finansuojami visi juridiniai asmenys – tiek įmonės, tiek mažosios bendrijos. Tarp populiariausių finansavimo krypčių, anot K. Kaušilo, yra investiciniai gyvenamosios arba komercinės paskirties nekilnojamojo turto vystymo projektai. Taip pat, finansavimas reikiamos įrangos ar transporto priemonių įsigijimui. Tiesa, esant poreikiui, kredito unija gali suteikti paskolą ir akcijų ar net kitos įmonės įsigijimui.

„Įprastai kredito unijoje finansuojami projektai nuo kelių dešimčių tūkstančių iki kelių milijonų eurų. Kartu su kitomis „Kreda“ grupės, kuriai priklausome, kredito unijomis galime finansuoti iki 4 mln. eurų vertės siekiančius projektus. Pavyzdžiui, stambius nekilnojamojo turto vystymo projektus, siekiančius net iki 10 tūkst. kv. metrų“, – sakė AKU atstovas.

Nuo 1997 metų sėkmingai veikianti AKU – viena seniausių ir didžiausių kredito unijų Kauno apskrityje. Sužinoti daugiau apie unijos teikiamas finansavimo galimybes bei kitas paslaugas galima apsilankius AKU biure, adresu A. Mickevičiaus g. 15 (Kaunas), telefonu +37068653542 arba internetinėje svetainėje: https://www.aku.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių