ESO pradeda registruoti elektros tinklų ir skirstomųjų dujotiekių apsaugos zonas

  • Teksto dydis:

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pradeda registruoti elektros tinklų ir skirstomųjų dujotiekių apsaugos zonas. Tą padaryti visus šalies inžinerinės infrastruktūros valdytojus iki 2022 m. gruodžio 31 d. įpareigoja Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas. Įgyvendinus įstatymo nuostatas, kiekvienas savininkas ar naudotojas bus informuotas, jei į nustatytas apsaugos zonas patenka jam priklausantis nekilnojamasis turtas, sakoma ESO pranešime.

Numatyta, kad visi infrastruktūros valdytojai privalo suregistruoti jų tinklo apsaugai taikomas zonas. Iš viso Lietuvoje yra daugiau nei 60 skirtingų infrastruktūros valdytojų. Tai – elektros, dujų, šilumos, vandens, telekomunikacijų tinklų operatoriai, taip pat geležinkelių, kelių ir kitos svarbios infrastruktūros valdytojai.

Bendrovės pranešime prabrėžiama, kad šiuo metu asmenims, kurių žemės sklypuose ESO registruos apsaugos zonas, daryti nieko nereikia, nes šis procesas nereikalaus jokių papildomų veiksmų iš savininkų. Visus reikiamus veiksmus atliks ESO. Iki 2023 m. žemės sklypų, patekusių į nustatytas teritorijas, registruose bus padaryta žyma apie elektros ar dujų apsaugos zonas, o per dvejus metus nuo šios žymos padarymo bus įregistruojamas apsaugos zonos plotas.

Iš viso iki 2022 m. pabaigos bendrovė planuoja 165 tūkst. žemės sklypų registrų įrašuose padaryti žymas apie eksploatuojamų tinklų apsaugai nustatytas teritorijas. Iki 2021 m. pabaigos 78 tūkst., o 2022 m. – likusiems sklypams. Apsaugos zonų registravimas svarbus žemės sklypų savininkams, valstybinės ar savivaldybinės žemės patikėtiniams, žemės sklypų nuomininkams bei į apsaugos zonas patenkančių pastatų savininkams ar patikėtiniams. ESO informuos tik tuos asmenis, kurių žemės sklypuose bus įregistruotos apsaugos zonos.

Apsaugos zona – tai greta elektros tinklų ar skirstomųjų dujotiekių esanti teritorija, skirta užtikrinti tinkamą jų apsaugą bei saugų eksploatavimą, kurioje taikomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos. Dažnai žemės sklypuose vykdant ūkinę ar kitą veiklą tinkamai neįvertinama, kad sklype inžinerinių tinklų apsaugai yra taikoma apsaugos zona, kurioje turi būti laikomasi specialių žemės naudojimo sąlygų. Įgyvendinus pokyčius žemės naudotojai bus papildomai informuojami apie dujų ir elektros tinklų apsaugos zonas ir tokiu būdu išvengiama situacijų, kai atliekant darbus pažeidžiamas tinklas ir vartotojams nutraukiamas energijos tiekimas.

Apsaugos zonų įregistravimas viešame registre padės sumažinti nelaimių ar tinklo pažeidimo riziką, teigiama ESO pranešime. Nesaugiai vykdant veiksmus šalia energetikos įrenginių per 2020 m. daugiau kaip 130 tūkst. vartotojų buvo laikinai nutrauktas ar sutrikdytas elektros ar dujų tiekimas. Daugiausia atvejų susiję su vykdomais žemės kasimo, grunto lyginimo, statybos darbais, miškų ir pavienių medžių pjovimo darbais, antžeminių tinklų pažeidimas transporto priemonėmis ir kitais mechanizmais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmas

Zigmas portretas
Įdomu, kas šienaus piktžoles prie atramų,ESO ar žemės naudotojas? Mano supratimu atramos ir visokios apsaugos zonos yra ESO nuosavybė (kurioms reikalinga priežiūra) tinkamos agrarinės būklės palaikymui,nebent už labai gerą kainą tartosi su ūkininkais .Tikiuosi ESO pinigų nenorės išleisti ir imsis ,,DALGIŲ''.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių