Daugiau dėmesio ekologiniam vaikų ugdymui

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu Lietuvoje vis daugiau žmonių renkasi gyventi pagal sveiko ir darnaus gyvenimo būdo principus. Tiesa, apie šį pasirinkimą svarsto ne tik pavieniai žmonės, bet ir švietimo įstaigos. Būtent tokią iniciatyvą prieš trejus metus parodė ir Ukmergės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“, kuriame dabar vaikams tiekiamas maistas gaminamas tik iš ekologiškų produktų.

Pasak lopšelio-darželio vadovės Birutės Jucevičienės, tai lėmė vienas pagrindinių darželio išsikeltų tikslų – formuoti vaikams sveikos ir teisingos gyvensenos įpročius.

„Darželis yra vieta, kurioje vaikams padedamas pagrindas tolimesnei jų gyvenimo kelionei. Būtent dėl to, nusprendėme vaikams įdiegti supratimą apie tai, kas yra ekologiškas maistas, kuo jis naudingas, svarbus ir kaip šis patenka ant mūsų pietų stalo“, – sako darželio vadovė.

Valgiaraštyje tik ekologiški produktai

Siekiant formuoti sveikesnius vaikų įpročius bei gerinti jų mitybą, darželis pasirūpino, kad naujas vaikų valgiaraštis būtų kuo įvairesnis ir patrauklesnis vaikams. Pasak darželio vadovės, didžioji dalis dabartinio valgiaraščio susideda tik iš ekologiškų ir Lietuvoje užaugintų produktų.

„Vaikai maitinami pagal visai naują valgiaraštį, kurį sudaro aštuoniasdešimt procentų ekologiškų produktų. Jame galima pamatyti įvairių daržovių, vaisių, uogų, liesos mėsos ir pieno produktų. Taip pat sumažinome bulvinių patiekalų ir atsisakėme saldintų gėrimų, kuriuos dabar keičia vanduo arba žolelių arbata be cukraus“, – vardina B. Jucevičienė.

Teigiami pokyčiai po vienerių metų

Nuo darnaus darželio gyvenimo pradžios praėjo jau treji metai. Tad, anot darželio direktorės, šiandien jau galima matyti ir pirmuosius teigiamus pokyčius.

„Žinoma, pirmaisiais metais ryškių pokyčių nebuvo, bet praėjus dar vieniems metams pastebėjome, kad žymiai sumažėjo vaikų sergamumo rodikliai. Pavyzdžiui, per praėjusių metų gripo epidemiją mūsų darželio vaikų lankomumas buvo beveik šimtaprocentinis. Na, ir dar labai svarbus pokytis – puikios vaikų žinios apie tai, kas yra ekologija, kokių produktų reikia valgyti daugiau, o kokių mažiau. Netgi sulaukėme ir tėvų atsiliepimų, kad vaikams grįžus namo šie ima ir padiktuoja, ką jiems reikia valgyti“, – pasakoja darželio vadovė.

Ekologiški produktai – draugiški žmogui ir gamtai  

Kai kalba pasisuka apie ekologiją, galima išgirsti pačių įvairiausių nuomonių, tačiau kad ir kokios jos bebūtų, ekologiškų maisto produktų pasirinkimas – išties sveikintinas. Tokia nuomone dalinasi ir maisto technologė, VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

„Ekologiški maisto produktai – puikus pasirinkimas ne tik dėl aplinkos tausojimo, bet ir žmogaus sveikatos, nes užauginti be cheminių medžiagų – palankūs gamtai ir žmogui.  Jei tie produktai dar vietiniai, nenukeliavę didelio atstumo, bus šviežesni, o tai reiškia ir daugiau vitaminų bei kitų biologiškai vertingų medžiagų.  Kuo daugiau tokių produktų bus vaikų mityboje, tuo tikėtina augs sveikesni vaikai, o kai vaikai sveiki – laiminga ir visa šeima“, – teigia specialistė.

Kaip atskirti?

Siekiant neapsigauti, derėtų ieškoti ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimos produkcijos, sertifikuotos pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Kaip dar neatėmė iš tėvu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių