Brangs beveik visos Lietuvos pašto paslaugos: pokyčiai – jau vasarą

  • Teksto dydis:

Lietuvos paštas turi nedžiugių naujienų – viskas brangs. Planuojama atleisti 600 darbuotojų dėl išaugusių nuostolių. Pokalbis su Lietuvos pašto generaline direktore Asta Songailiene.

– Ar jau kalbėjotės su profsąjunga dėl 600 atleidimų, galbūt žinote, kur jie eis?

– Šiam sunkiam sprendimui ruošėmės tikrai ilgai ir labai atsakingai. Su darbuotojų atstovais ir su profsąjungomis, darbo taryba diskutavome, ieškojome visų kelių, kaip šį skaičių sumažinti, ieškojome kelių, kaip galbūt būtų galima kokių naujų paslaugų, veiklų rasti. Tikrai daliai radome, tačiau to neužtenka, nes besitraukiančios tradicinio pašto veiklos apimtis priverčia priimti šiuos labai sudėtingus sprendimus. Kur eis darbuotojai ir kokius priims sprendimus, – tai jų asmeniniai sprendimai.

– Ar didelis darbuotojų procentas atsisveikina su savo pareigomis? Kiek iš viso darbuotojų pas jus buvo?

– Daugiau nei 15 proc. Šiuo metu dirba apie 3 700 darbuotojų. 600 darbuotojų yra reikšmingas skaičius mūsų bendrovei. Bet mūsų veiklos apimtis tam tikrose grupėse krinta daugiau nei 70 proc., kitose – apie 10–19 proc.

– Kur kritimas didžiausias, apie kokias veiklos grupes kalbate?

– Kalbame tik apie tradicines pašto paslaugas, t.y. laiškai ir universaliosios pašto paslaugos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Praėjusių metų grynojo pelno nuostolis – 6,4 mln. eurų. Žmonės nebesiunčia siuntų ir laiškų?

– Yra kelios dedamosios. Viena dalis susijusi su laiškų mažėjimu, bet tai vyksta metai iš metų. Jis suaktyvėjo ir suintensyvėjo pandemijos metu, nes dalį laiškų pakeitė elektroniniai. Kita – ES įvyko didelis pokytis, kai buvo panaikinta PVM mokesčio lengvata pašto siuntoms, ir didžioji dalis siuntų, kurios eidavo per tarptautinę paštų sistemą, išmigravo į kitus kanalus arba žymiai susitraukė dėl klientų elgsenos pasikeitimų. Perkama mažiau labai smulkių prekių, kurių seniau buvo perkama itin dideliais kiekiais.

– Kaip jūsų veiklą paveikė įvykiai tarptautinėje rinkoje – santykių su Kinija nutraukimas, karas Ukrainoje, pandemija?

– Visi šie įvykiai labai stipriai paveikė mūsų veiklą. Per pandemiją siuntų e.komercijos dalyje buvo labai teigiamas poveikis, nes labai daug prekybos persikėlė į e.erdvę. Kalbant apie santykius su Kinija, buvo žymus poveikis per tranzitą, Kinija buvo partneris siuntų dalyje, ši dalis visiškai prarasta. Dabartiniai įvykiai – karas paveikė kiek mažiau, tačiau įnešė daug pokyčių, nes visą komercinę veiklą su Rusija ir Ukraina nutraukėme prasidėjus karui.

Lietuvos paštas neveikia vakuume. Visi esame paveikti kainų augimo.

– Gal atsiras naujų paslaugų, apie kurias vartotojai negirdėję?

– Turime keletą veiklų, kurios nėra plačiai žinomos, pvz., draudimo polisai, gyventojai ėmė aktyviau juo naudotis, nes mes suteikėme žymiai daugiau dėmesio šiai paslaugai. Su darbuotojais kalbėjome, kad tam tikrų naujų paslaugų veikimas gali būti kelias, jog mūsų veiklos apimtis taip nesusitrauktų. Kita veiklos sritis – elektros pasirinkimo kelyje sutartis galima sudaryti Lietuvos pašte. Tai nauja kryptis ir darbuotojai gali padėti visiems, kurie turi priimti sprendimus.

– Kas laukia šiais metais Lietuvos pašto?

– Siuntų srautas neatsigavo tradicinėje pašto dalyje ir jo neprognozuojame. Yra didelių planų plėsti veiklą „LP Express“ veikslo dalyje, t.y. paštomatinės ir kurjerinės siuntos, kurias renkasi mūsų klientai, mes toliau investuojame, toliau plečiamės. Tikimės, ši veikla užims vis didesnę dalį mūsų pajamų struktūroje. Galbūt, jei bus rezultatų, pajudėsime ir į pozityvią pusę.

– Ar pavyktų tada susigrąžinti dalį darbuotojų?

– Labai sunku vertinti. Su paštomatais susijusių darbų dalis nereikalauja darbuotojų įsitraukimo tokia dalimi, kokios reikalauja tradicinio pašto paslaugos.

– Užsiminėte, kad paslaugos brangs. Kas brangs ir kokia dalimi?

– Lietuvos paštas neveikia vakuume. Visi esame paveikti kainų augimo. Kai kurie kainų augimo elementai mus paveikia žymiai stipriau nei kitus – tarptautinių atsiskaitymų logistikos dalis auga dideliu greičiu ir mes negalime nereaguoti. Mūsų pajamų šaltinis – pajamos už siuntas ir laiškus. Nuo sausio 1 d. įsigaliojo naujieji universaliosios paštų paslaugos tarifai, juos nustato Ryšių reguliavimo tarnyba. Dabar jie nedengia mūsų patiriamų sąnaudų, todėl teiksime tolesnei peržiūrai. Vasarą keisime beveik visų teikiamų paslaugų verslo klientams tarifus. Pokyčiai labai įvairūs – kai kam pokytis bus minimalus arba jo visiškai nebus, kai kurioms pozicijoms pokytis gali būti tikrai reikšmingas.

– Pokyčių jau bus vasarą?

– Taip. Dalis jų jau paskelbti puslapyje.

– Ar Lietuvos paštas rinkoje išliks konkurencingas?

– Tikrai taip. Mes veikiame ilgus metus. Galime pasidžiaugti, kad „LP Express“ dalyje turime gana stabilią rinkos dalį ir esu tikra, kad mūsų pastangos išlaikyti bus tinkamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aišku kaip dieną

Aišku kaip dieną portretas
kad vastybinę įmonę reikia subankrotint. Kas ir daroma jau daug metų bet iki šiol nesklandžiai pavykdavo..Kad jūs žinotumėt koks ten bardakas! Ir jau aišku kad daroma specialiai. Laiškininkai dirba kaip arkliai už minimumus nenormuota darbo dieną etatai ant vieno - keturi o viršininkės daugumoj 'žmogėdros'specialiai darančios taip kad kuo blogiau. Nei valstybės tarnyboms nei seimo nariams ar prokurorams pašto valdymas nekliūva. TYLA.Sakau gal kokis zydeiras iš LR valdžios/pvz zingeris;D/ čia letena uždėjes?

senis

senis portretas
lietuvos pašta reikia parduot lenkam ir jis bus pelningas taip kaip ir mažeikių nafta.

AR NORMALI

AR NORMALI portretas
KAINA--LAIŠKO SIUNTIMAS LIETUVOS TERITORIJOJE -- 70 AR 71//??/CENTAS
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių