Vyriausybė pritarė administracinės naštos mažinimui Ignalinos AE

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos siūlymui nustatyti lėšų giluminiam atliekynui įrengti ir radioaktyviosioms atliekoms tvarkyti kaupimo tvarką bei sumažinti administracinę naštą likviduojant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo fondą.

Anot ministerijos, projektų esmė yra pasiūlyti radioaktyviųjų atliekų giluminiam atliekynui įrengti ir radioaktyviosioms atliekoms tvarkyti finansavimo lėšas pradėti kaupti Rezerviniame fonde, kasmet pervedant šiam tikslui į atskirą Rezervinio fondo sąskaitą ne mažiau kaip 25 proc. gautų į valstybės biudžetą valstybės valdomų įmonių dividendų

Kaip skelbiama pažymoje, taip pat siūloma likviduoti aktualumą praradusį fondą ir pripažinti netekusiu galios fondo įstatymą, o vienintelį fondo pajamų šaltinį – lėšas, gautas už IAE parduotą turtą, – kaupti IAE sąskaitoje ir naudoti IAE eksploatavimo nutraukimo poreikiams pagal įmonės išlaidų sąmatą.

Pasak ministerijos, siūlymai sudarys prielaidas sutaupyti Fondui administruoti išleidžiamas lėšas (per pastaruosius trejus metus vidutiniškai sudarė 68,6 tūkst. eurų kasmet), išvengti Fondo valdymo ir audito išlaidų, neigiamų palūkanų išlaidų (per pastaruosius trejus metus vidutiniškai sudarė 6,3 tūkst. eurų kasmet), išvengti ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų perkrovimo (tai leis sutaupyti mažiausiai 1,1 mlrd. eurų) ir galimos baudos dėl netinkamų direktyvinių nuostatų įgyvendinimo.

Šiuo metu pagal Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo plėtros programos nuostatas, baigiantis ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų saugojimo laikui (iki 2066 metų), ilgaamžės radioaktyviosios atliekos, kurios išliks pavojingos aplinkai tūkstančius metų, turi būti dedamos į giluminį atliekyną, kadangi šiuo metu tai yra vienintelis saugus ir tvarus ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų sutvarkymo būdas.

Giluminio atliekyno įrengimo, ilgaamžių radioaktyvių atliekų padėjimo į jį, atliekyno uždarymo ir uždaryto atliekyno priežiūros finansavimas šiuo metu neužtikrintas, tai yra lėšos šiam tikslui nekaupiamos.

Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimas daugiausia (iki 86 proc.) finansuojamas iš ES finansinės paramos lėšų



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių