VMI: įmonės jau atidėjo 300 mln. eurų mokesčių

  • Teksto dydis:

21 tūkst. neigiamas COVID-19 pasekmes patyrusių verslininkų pasinaudojo mokestinės pagalbos priemonėmis ir šiuo metu vėlesniam laikui jau yra atidėję apie 300 mln. eurų mokėtinų mokesčių, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Daugiau kaip 227 mln. eurų susidarė po kovo 16 d., o didžiausią mokėtinų įmokų dalį – 192,9 mln. eurų, sudaro pridėtinės vertės mokestis. Beveik 350 verslininkų jau sudarė mokestinės paskolos sutartis su VMI ir 17,4 mln. eurų mokesčių sumokės dalimis, be jokių palūkanų.

„Skaičiuojama, jog apie 55 tūkst. įmonių patyrusių neigiamas pasekmes dėl COVID-19 šiuo metu gali naudotis mokestinės pagalbos priemonėmis – iki ekstremaliosios situacijos pabaigos ir dar du mėnesius po jos yra atleistos nuo delspinigių, joms nebus pradėti mokesčių išieškojimo veiksmai, mokesčius jos gali išdėstyti be palūkanų“, – sako VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova, pažymėdama, jog vienoms įmonėms šios priemonės yra taikomos automatiškai, kitoms įmonėms – pagal pateiktą prašymą.

Savo ruožtu „Sodra“ jau gavo 7,5 tūkst. įmonių prašymų netaikyti sankcijų dėl ekstremalios situacijos. Preliminariai skaičiuojama, kad vien šių įmonių mokėtinos darbuotojų socialinio draudimo įmokos nuo karantino pradžios siekia 92 mln. eurų. „Sodra“ jau priėmė sprendimus 460 įmonių atidėti 4,2 mln. eurų įmokų ir toliau vertina kitus prašymus.

„Bendradarbiaujame su Valstybine mokesčių inspekcija. Daugelį prašymų netaikyti sankcijų įmonės pateikė vieno langelio principu būtent per VMI. Vertindami aplinkybes dėl galimybės netaikyti sankcijų ir atidėti įmokų mokėjimą taip pat sekame VMI sprendimus, kad verslui būtų mažiau rūpesčių“, – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

VMI primena, kad verslininkai, patyrę neigiamas COVID-19 pasekmes, dėl pagalbos priemonių verslui taikymo gali kreiptis į mokesčių administratorių, pateikdami supaprastintos formos prašymą. Tas pats prašymas galioja ir „Sodrai“ – papildomai kreiptis nereikia.

Neįtraukti į sąrašą ir nepateikę prašymo jiems taikyti mokestinės pagalbos priemones verslininkai, mokesčius ir socialinio draudimo įmokas turi mokėti laiku, pabrėžiama VMI pranešime.

„Verslininkai, kurie nėra įtraukti į VMI sudarytą sąrašą ir nesirengia prašyti jiems taikyti mokestinės pagalbos priemonių, savavališkai „atidėti“ mokesčių neturėtų, kadangi, nepateikus prašymo, jiems yra skaičiuojami delspinigiai, o mokesčių nesumokėjus, jie bus išieškomi įprasta tvarka“, – primena I. Gavrilova, pažymėdama, kad ateinančią savaitę maždaug 23 tūkst. įmonių VMI laiškais primins apie 73 mln. eurų pamirštų sumokėti mokesčių, kurių ir toliau nesumokėjus, jie bus išieškomi iš įmonės sąskaitos.

Šiuo metu visos VMI paslaugos teikiamos ir konsultacijos vyksta tik nuotoliniu būdu, primenama pranešime. Konsultacijas mokesčių klausimais gyventojai gali gauti paskambinę 1882 ar pateikę paklausimą elektroniniu būdu per Mano VMI. VMI paskelbė papildomą konsultantų telefonu sąrašą gyventojams ir įmonėms, pagal aptarnavimo teritorijas. Jį galima rasti VMI interneto svetainėje.

„Sodra“ taip pat konsultuoja tik nuotoliniu būdu – telefonu 1883 bei atsako į elektronines užklausas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių