Paaiškėjo, kada prekybos tinklai atsisakys vienkartinių plastiko gaminių

  • Teksto dydis:

Didžiausias Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklas „Iki“ ir Vokietijos tinklas „Lidl“ pirmieji šalyje atsisakė vienkartinių plastiko indų ir šiaudelių prekybos. Kiti didieji tinklai tai padarys pamažu iki 2021-ųjų vidurio, kai Lietuva privalės galutinai įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) direktyvą ir sumažinti vienkartinių plastiko gaminių naudojimą.

„Lidl“ vienkartinių plastiko indų nebeparduoda nuo šių metų pradžios, o jų likučiai parduoti vasarą.

„Kol kas mūsų asortimente yra likę tik ausų krapštukai plastikiniais koteliais, tačiau artimiausiu metu ir jie bus pakeisti kitomis alternatyvomis“, – BNS sakė „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta.

V. Lopetos teigimu, iki 2020 metų numatyta iš prekybos išimti visus vienkartinius plastiko maišelius, iki 2025 metų sunaudojamo plastiko kiekį sumažinti 20 proc.

„Iki“ pranešė, jog šių prekių asortimentas nebėra pildomas nuo rugpjūčio. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, kai kuriose tinklo parduotuvėse išparduodami jų likučiai.

„Pokyčius pajus visų Lietuvos miestų, kuriose veikia „Iki“ parduotuvės, pirkėjai. Plastikinių vienkartinių gaminių netrukus nebeliks visose 229-iose „Iki“ ir „Iki Express“ parduotuvėse“, – pranešime sakė B. Čaikauskaitė.

Didžiausias Baltijos šalyse prekybos tinklas „Maxima“ pranešė, kad plastiko indais, šiaudeliais bei maišeliais jau nebeprekiauja Kuršių Nerijoje, o iki 2021 metų pamažu jų atsisakys visose tinklo parduotuvėse. 

Tinklas „Rimi“ vienkartinius plastiko indus ir šiaudelius iš prekybos numato išimti 2020-aisiais, tuo metu „Norfos“ tinklas teigia plastiko atsisakysiantis, „kai įsigalios visiems bendri teisės aktai“.

„Šiuo metu plastikiniai gaminiai yra gana populiarūs, nes mediniai, stikliniai ar popieriniai pakaitalai yra gerokai brangesni“, – BNS sakė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Siūlo draugiškas aplinkai alternatyvas

Mažinant plastiko gaminių prekybą, parduotuvėse daugėja aplinkai draugiškų alternatyvų.

Pirkėjams siūlomi popieriniai, kartoniniai ir mediniai įrankiai bei indai. Kai kuriose „Iki“ parduotuvėse galima įsigyti indų, pagamintų iš cukranendrių, „Maximose“ atsiras ir iš kanapių. 

Be to, „Lidl“, „Rimi“ ir „Maxima“ numatė, jog nuosavų prekės ženklų gaminių plastiko pakuotės būtų tinkamos perdirbti.

ES direktyva – mažesniam plastiko vartojimui

Šiemet priimta ES direktyva numato, kad iki 2026-ųjų būtina gerokai sumažinti plastiko maisto taros ir gėrimų indelių su kamšteliais ir dangteliais suvartojimą.

Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, direktyvos nuostatas į nacionalinę teisę turi perkelti per dvejus metus – iki 2021-ųjų birželio.

Nuo 2021-ųjų vidurio nebebus galima prekiauti plastikiniais ausų krapštukais, stalo įrankiais, lėkštėmis, šiaudeliais, gėrimų maišikliais, oro balionėlių lazdelėmis, taip pat iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintais vienkartiniais gaminiais ir maisto tara, gėrimų indeliais ir jų dangteliais, pagamintais iš polistireninio putplasčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tiems pakaitalams pagaminti teks iškirsti Lietuvos miškų likučius. Taigi dar klausimas kas blogiau. Geriau skatintų visokias fyfas tiesiog mažiau vartoti...

Pilietis

Pilietis portretas
Matosi, kuriems prekybos tinklams labiau rūpi gamta, o kuriems tik biznis. Į tai verta atsižvelgti renkantis kur apsipirkinėti dažniau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių