Vidutinę bedarbio pašalpą siūloma didinti nuo 672 iki 1600 litų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) rimtai svarsto antradienį Trišalėje taryboje darbdavių pasiūlymą, pagal kurį bedarbiams didėtų išmokos, bet tam prireiktų apie 4 proc. didinti įmokas „Sodrai“.

Trišalėje taryboje Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius pasiūlė šalyje taikyti nedarbo socialinio draudimo modelį, kuris šiuo metu taikomas Estijoje.

Darbdavių atstovas pasiūlė nedarbo socialinio draudimo išmoką, vadinamąją bedarbio pašalpą, mokėti 12 mėnesių, o ne devynis, kaip yra šiuo metu.

Pirmuosius tris mėnesius bedarbiai esą gautų 70 proc. buvusio darbo užmokesčio dydžio pašalpą, o likusius mėnesius ši išmoka siektų 50 proc. buvusio atlyginimo dydžio pašalpa.

„Ministerija tikrai pritartų papildomoms bedarbių socialinėms garantijoms, kad darbo netekę žmonės jaustųsi saugesni, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys. – Dabar lieka tik klausimas, kiek pasiryžę prie šio siūlymo įgyvendinimo prisidėti darbdaviai, nes jiems neišvengiamai didėtų įmokos „Sodrai“.

SADM specialistai apskaičiavo, kad darbdavių siūlymui įgyvendinti įmokų „Sodrai“ tarifai didėtų apie 4 proc.

Šiuo metu nedarbo problemoms spręsti iš „Sodros“ kasmet skiriama apie 320 mln. litų. Tai sudaro apie 1 proc. nuo šiuo metu mokamų įmokų „Sodrai“.

Darbdavių siūlymas mokėtiną sumą padidintų apie 4 kartus, todėl bedarbių pašalpoms kasmet prireiktų apie 1,2 mlrd. litų.

Ministras R.J.Dagys neabejoja, kad ministerija būtų palankiai nusiteikusi darbdavių iniciatyvai, juolab kad bedarbių pašalpos gerokai padidėtų ir būtų mokamos ilgiau nei yra šiuo metu.

Apskaičiuota, kad įgyvendinus Lietuvos pramonininkų konfederacijos siūlymą, vidutinė bedarbio pašalpa pirmuosius tris mėnesius siektų apie 1600 litų, o likusius devynis mėnesius – apie 1150 litų. Tai apskaičiuota atsižvelgiant į vidutinį darbo užmokestį, kuris 2008 metų trečiąjį ketvirtį siekė 2319 litų. 

Šiuo metu vidutinė bedarbio pašalpa siekia 672 litus, o maksimali – 1041 litas.

Vasario 13 dienos duomenimis, Lietuvoje darbo ieškojo daugiau kaip 164 tūkst. gyventojų.


Šiame straipsnyje: darbasnedarbasbedarbio pašalpa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių