Lietuvos verslo konfederacija kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba bei advokatų kontora „Magnusson ir partneriai“ konferencijoje „Akis į akį su valstybės tarnyba” aptarė aktualiausią informaciją, susijusią su užsienio prekyba, maisto produktų ženklinimu, reklamos reglamentavimu, įmonių patikrinimais ir reikalavimais, keliamais ekologiškų produktų gamintojams ir augintojams.
Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, didžiulis dėmesys skiriamas maisto saugos ir kokybės rodikliams, siekiama, kad jų kontrolės sistema atitiktų aukščiausius standartus, paremtus naujausiais mokslo ir technologijų pasiekimais. Keičiasi tendencijos ir tarptautinėje prekyboje, todėl šioje srityje nuolat atnaujinami įvairūs teisiniai reglamentai.
Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus akcentavo, kad dialogas tarp verslo ir valstybės institucijų yra kertinis geros partnerystės principas.
„Maisto rinkos dalyviams nėra paprasta sekti visus pakeitimus bei naujausius reikalavimus. Verslas dažnai užsimena, kad visi šie pokyčiai veda prie itin griežtos kontrolės, keblaus ir sunkiai įgyvendinamo teisinio reglamentavimo. Tačiau nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, todėl siekiame didinti verslo atstovų žinias ir supratimą. Šios konferencijos svarbios ir naudingos tiek verslo bendruomenei, tiek ir ją reguliuojančioms institucijoms. Verslininkai turi galimybę sužinoti apie naujausius pakeitimus, o valstybės institucijos – iš pirmų lūpų išgirsti aktualius verslui klausimus“, – teigė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V. Sutkus.
Pasak VMVT direktoriaus dr. Jono Miliaus, nūdienos vartotojų interesai be galo įvairūs. Vieni naudojasi visomis šiuolaikinės maisto pramonės ir globalios rinkos teikiamomis galimybėmis, kiti – atsigręžia į natūralius produktus ir tradicines, senolių išbandytas receptūras. Lietuvos maisto gamintojų noras pajusti ir atsiliepti į vartotojų lūkesčius gali tapti keliu, vedančiu pasitikėjimo ir ilgalaikio klestėjimo link.
„Garsiai nuskambėję pastarųjų metų maisto skandalai Europoje, nors ir nepalietė Lietuvos tiesiogiai, tačiau sulaukė plataus atgarsio visuomenėje ir paskatino ieškoti naujų priemonių kovai su maisto klastotėmis, netinkamu ženklinimu ar reklama. Visi puikiai suprantame, kad šiuolaikiniame pasaulyje nulinis rizikos faktorius neegzistuoja. Kita vertus, svarbiausiu Lietuvos maisto gamintojų ir tiekėjų uždaviniu išlieka maisto produktų sauga ir kokybė, efektyvių savikontrolės sistemų diegimas ir palaikymas“, – kalbėjo konferencijos dalyvius pasveikinęs J. Milius.
Konferencijoje dalyvavę verslo ir kontroliuojančių institucijų vadovai sutarė, kad daugeliui kuriamų ir diegiamų naujų maisto produktų gamybos ir apdorojimo technologijų vis dar trūksta išsamaus mokslinio įvertinimo pagal rizikos veiksnius.
Šį pusmetį Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai, Europos maisto saugos specialistai svarsto esminius teisės aktų projektus, kurie leistų ateityje maisto saugos ir kokybės kontrolės sistemą padaryti skaidresnę ir efektyvesnę, modernizuoti maisto grandinės kontrolės organizavimą, suvienodinti gyvūnų sveikatos reikalavimus, išspręsti išlaidų valdymo klausimus, susijusius su maisto produktais, gyvūnų sveikata ir gerove bei augalų sveikata ir jų dauginamąja medžiaga.
VMVT direktoriaus teigimu, Lietuvos, kaip pirmininkaujančios valstybės, uždavinys – įsiklausyti į visų valstybių narių specialistų, verslo ir vartotojų interesus ginančių organizacijų argumentus, siekiant skaidriau ir aiškiau reglamentuoti šias sritis. J.Milius pabrėžė, kad siekiant aiškesnių taisyklių verslui ir kontrolės institucijoms, negalima pamiršti pagrindinio tikslo – užtikrinti vartotojų interesus ir visuomenės sveikatą.
Parengta pagal Lietuvos verslo konfederacijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos medžiagą.
Naujausi komentarai