Iš Ukrainos uždrausta importuoti paukštieną ir jos gaminius

Europos Komisija pranešė, kad nuo sausio 19 dienos uždrausta iš Ukrainos į Europos Sąjungos (ES) valstybes importuoti ar vežti tranzitu šviežią paukštieną ir jos produktus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad sprendimas priimtas po to, kai sausio 19 dieną viename Ukrainos paukštyne buvo patvirtintas didelio patogeniškumo paukščių gripo viruso protrūkis.

Apie šį draudimą informuoti visi ES pasienio veterinarijos postai ir valstybių narių atsakingos kontrolės institucijos.

Pranešama, kad 2020 metais ES valstybėse užregistruotas 21 paukščių gripo židinys paukštynuose ar smulkesniuose paukščių auginimo ūkiuose, dėl to sunaikinta beveik 280 tūkst. naminių paukščių. Lenkijoje nuo metų pradžios nustatyta 11 šios pavojingos ligos protrūkių, Vengrijoje – 4, Slovakijoje ir Rumunijoje – po 2 protrūkius ir po 1 protrūkį užregistruota Čekijoje bei Ukrainoje.

Laukinėje faunoje nustatyti 2 paukščių gripo atvejai. Liga diagnozuota nugaišusiam vanagui Lenkijoje ir laukiniam vandens paukščiui – laukiui Vokietijoje, netoli sienos su Lenkija.

Draudimas Lietuvos rinkai neturės?

Europos Komisijos draudimas importuoti paukštieną ir jos produktus iš Ukrainos didelės įtakos Lietuvai neturės, sako Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

Pasak tarnybos Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus patarėjos Daivos Visockienės, Lietuva tiesiogiai iš Ukrainos paukštienos beveik neimportuoja.

„Lietuva tiesiogiai per pasienio veterinarijos postus faktiškai neimportuoja šviežios paukštienos ar jos produktų iš Ukrainos. Jei bendrai, importas iš Ukrainos į Lietuvą vyksta įvežant per kitų šalių pasienio veterinarijos postus, bet kiekiai yra nedideli“, – BNS sakė D. Visockienė.

Pasak jos, 2018 metais į Lietuvą iš Ukrainos įvežtos 27, o 2019 metais – 24 siuntos. Bendras produkcijos kiekis siekė apie 400-500 tonų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių