T. Povilauskas: būsto kainos šiemet gali augti apie 10 proc.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas prognozuoja, jog būsto kainų augimas šiais metais sieks apie 10 proc. Tokį pat rodiklį bankas prognozavo ir pernai lapkritį.

Pasak T. Povilausko, butų ir individualių namų pirkimo-pardavimo sandorių skaičius šiemet bus panašus, kaip pernai.

„Jis gali būti šiek tiek mažesnis, labai didelio augimo, kalbant apie sandorių skaičius, nesitikiu. Esmė yra kainos, kurios padidėjo penktadaliu“, – spaudos konferencijoje sakė T. Povilauskas.

„Guostis tuo, kad kainos auga visur sparčiai, tai nėra labai teisinga, nes tai nėra stabilus ir tvarus augimas. Akivaizdu, kad šiemet, jei kainų augimas nenurims, tiek Lietuvos bankas, tiek Vyriausybė, tiek visi rinkos žaidėjai turės galvoti, kaip viskas toliau klostysis“, – kalbėjo jis.

Anot T. Povilausko, tikėtina, kad kainų augimas sieks 10 proc. ar daugiau, nes gyventojų lūkesčiai yra pakankamai dideli, pajamų augimas išlieka.

„Kur yra sudėtingiau – dėl infliacijos pirmo būsto pirkėjams susitaupyti yra sunkiau, o geopolitinės rizikos gali kai ką atbaidyti nuo paskolos ėmimo“, – sakė ekonomistas.

Jo vertinimu, būsto įperkamumo rodikliai yra šiek tiek suprastėję, tačiau to dramatizuoti nereikėtų.

„Jeigu pajamos augtų Lietuvoje šiemet iki 10 proc., kainos10 proc., tai būtų normalūs dydžiai. Bet jei auga kainos sparčiau nei 10 proc., tada įperkamumas mažėja“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
ypac su turto mokesciu ir ziauriom sildymo kainom net ir najoj statyboj +++.

Anonimas

Anonimas portretas
KElnese gali AUGTI IR DAUGIAU !! ddddd
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių