Smulkaus verslo atstovė: paramos reikia ir dirbantiems savarankiškai

Vyriausybei nutarus skirti tiesiogines subsidijas labai mažoms įmonėms, taip padedant joms sušvelninti koronaviruso krizės pasekmes, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė sveikina tokį sprendimą. Tačiau Zita Sorokienė sako, kad neturėtų būti pamiršti ir savarankiškai dirbantieji.

„Parama reikalinga visiems, labai gerai, kad valdžia galvoja apie paramą, bet jos paskirstymas turi būti toks, kad gautų visi, o ne skirstoma į gerus, geresnius ir geriausius. Šiandien savarankiškai dirbantys asmenys niekuo nėra paremti, išskyrus ta 257 eurų išmoka“, – BNS sakė Z. Sorokienė.

Vyriausybė trečiadienį skyrė papildomą pagalbą mažoms, iki 9 darbuotojų turinčioms įmonėms – joms bus išmokėta iki 100 mln. eurų subsidijų. Vienas iš svarstomų siūlymų yra įmonei išmokėti 25 proc. 2019 metais jos sumokėtų mokesčių dydžio subsidiją.

Z. Sorokienė sako, kad įmonių skirstymas pagal mokesčių sumokėjimą nėra teisingas.

„Jeigu bus tos subsidijos tiek, kiek jie mokesčių sumokėjo, tai vieniems tiesiog geriau sekasi, daugiau sumoka, kitiems blogiau sekasi, tai jie ir mažiau sumoka, ir dabar mums juos pradėti skirstyti nebūtų teisinga. Vyriausybė, turėdama tuos pinigus, kurie bus skirti ekonomikai atgaivinti, smulkiam verslui, jie turėtų visiems padaryti tą paramą ir leisti atsigauti“, – sakė Z. Sorokienė.

Anot jos, 257 eurų parama savarankiškai dirbantiems žmonėms yra menka parama: „Čia tikrai menkniekis, o juk šitie žmonės irgi mokesčius mokėjo. Tai kodėl paėmė 257 eurus kaip elgetėlėms davė, ir jūs išgyvenkit.“

Jos teigimu, parama turėtų būti kuo paprastesnė, nes paramos programomis tinkamai pasinaudoti neleidžia biurokratinės kliūtys.

Laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis Žygimantas Vaičiūnas BNS sakė, kad konkreti paramos schema dar nėra iki galo aiški, o Vyriausybė trečiadienį tik įtraukė šią priemonę į paramos verslui planą.

Pasak jo, šiuo metu svarstomi bent 3-4 variantai, kaip ši parama galėtų būtu įgyvendinta. Vyriausybei priėmus principinį sprendimą, konkrečias paramos sąlygas vėliau patvirtins Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių