Siūlo griežtinti greitųjų kreditų davėjų atsakomybę

  • Teksto dydis:

Dėl sandorių, kuriuos ateityje greitųjų kreditų davėjai sudarytų su neveiksniais asmenimis, atsiradusius nuostolius siūloma priskirti tik pinigų skolintojams, o ne juos besiskolinantiems, todėl taip pat siūloma nebeįpareigoti vartojimo kredito davėjų įsitikinti asmenų veiksnumu.

Atitinkamą pataisą Vartojimo kredito įstatymo pataisą Seime užregistravo parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto narys socialdemokratas Andrius Palionis. Baigiantis kadenciją Seimas šių pakeitimų jau tikriausiai nesvarstys, o tai padarys jau kitas Seimas.

Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos vadovas Liutauras Valickas BNS teigė, kad tokias nuostatas asociacijai priklausančios bendrovės jau taiko seniai ir pripažįsta, kad tokios nuostatos skatina paskolų davėjų atsakingumą. "Tai yra jos kaltė ir neapdairumas, o žmogus neturi nieko mokėti", - teigė jis.

A.Palionio siūloma pataisa numato, kad paskolą paėmęs neveiksnus žmogus būtų atleidžiamas nuo išmokėtos vartojimo kredito sumos grąžinimo, palūkanų, netesybų ir kitų mokesčių mokėjimo.

Tačiau išimtis būtų taikoma tais atvejais, kai tokio žmogaus vardu paskolą būtų paėmė jo globėjas ar kai neveiksnų žmogų prižiūrintys asmenys duoda sutikimą kredito sutarčiai sudaryti. L.Valickas tam pritaria: "Visus gobšuolius reikia traukti atsakomybėn."

Dabar įstatymas draudžia sudaryti sutartį su neveiksniu asmeniu, kreditų davėjai privalo įsitikinti, ar besiskolinantis žmogus yra veiksnus. Tačiau Civilinis kodeksas nustato ir sandorių su neveiksniais asmenimis pasekmes - pareigą sutarties šalims grąžinti kitai sandorio šaliai visa, kas buvo gauta pagal sandorį.

A.Palionis įsitikinęs, kad jo pataisa užtikrintų, kad dėl neatsakingo vartojimo kredito davėjo elgesio, kuomet netinkamai tikrinamas asmenų veiksnumas, nenukentėtų tokių žmonių interesai.

Pasak parlamentaro, vartojimo kredito davėjai, įvertindami riziką ir atsakomybę dėl netinkamo asmenų veiksnumo tikrinimo, galės naudoti arba jų turimą komercinių santykių metu sukauptą informaciją apie vartojimo kredito gavėjus, arba pasitikrinti asmenų duomenis atitinkamame registre.

A.Palionis sako, kad tokia pataisa sumažintų ir vartojimo kredito davėjų administracinę naštą, nes duomenų patikra Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre dabar kainuoja vidutiniškai apie 2,2 euro ir šios sąnaudos įskaičiuojamos į kredito kainą.

Pasak L.Valicko, neveiksnių žmonių sąrašas yra neilgas, o užklausos brangios.

L.Valicko vadovaujamai asociacijai priklauso įmonės "Ferratum" ir prekės ženklus mikrokreditas.lt, euroecredit.lt ir big Credit valdančios bendrovės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

greituosius

greituosius portretas
greituosius kreditus dalina bet kam ir bet kaip , tegul paima iš žmonių pažymas apie pajamas , dabar gaima ne tik paimti niekur nedirbant , bet ir svetimu vardu. Jeigu pažeidinėja financinę drausmę patys davėjai turi ir prisiimti nuostolius , turėtų būti ir palūkanų ribos

Tata

Tata portretas
Iš tokių kreditų tik nuostoliai žmogui. Skolą reikia grąžinti, plius dar kosmines palūkanas. Keista, kad seimas tik dabar...rinkimų metu "atseit pastebėjo"...Žmonės mulkinami seniai. Tiesiog naglai per tv reklamą varo. Absurdas - Maximoj gali gaut paskolą. Čia didžiausias pasityčiojimas iš negalią turinčio žmogaus...

Kapitonas Tenkišas

Kapitonas Tenkišas portretas
Patys leidžia/sukuria tokią sistemą,o po kiek laiko praregi.Kiek buvo TV laidų šia tema,bet viskas kaip į sieną.Kažkam tai labai naudinga.Ane?!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių