Seime – sugriežtinta pavėžėjų veikla: kokių sąlygų turės paisyti?

Nuo 2020 metų įsigalios naujos taksi ir pavėžėjų paslaugų teikimo taisyklės.

Seimas ketvirtadienį priėmė naujos redakcijos Kelių transporto kodeksą, numatantį  taksi ir pavėžėjimo paslaugų teikimo atskyrimą: už balsavo 80 Seimo nariai, o susilaikė 12 parlamentarų.

Ekonomikos komiteto narys Jurgis Razma tikisi, kad nauja taksi ir pavėžėjimo paslaugų teikimo tvarka labiau išskaidrins šios srities veiklą.

Seimas neįpareigojo pavėžėjų tais tavejais, jeigu jie priims atsiskaitymus grynaisiais pinigais, automobilyje turi įrengti taksometrą arba kasos aparatą.

Parlamentarai taip pat atsisakė ankstesnio noro uždrausti su pavežėjais atsiskaityti grynaisiais.

Seimas nustatė, kad tuo pačiu automobiliu galės būti vykdoma tik vienos rūšies keleivių vežimo už atlygį veikla – arba taksi, arba pavėžėjo. 

Leidimai verstis taksi ir pavėžėjų veiklai bus išduodami tik tada, jeigu asmuo bus įregistravęs individualią veiklą, turės ne mažesnį kaip 2 metų vairavimo stažą. Pavėžėjais negalės dirbti piktnaudžiaujantys alkoholiu ar narkotinėmis medžiagomis bei kai kurie teisti asmenys, jeigu jie nebus baigę atlikti bausmę. 

Taip pat bus reikalaujama, kad asmuo būtų automobilio, kuriuo bus teikiamos pavėžėjimo paslaugos, savininkas arba jį valdytų kitu pagrindu.

Savivaldybes Seimas įpareigojo interneto svetainėje skelbti informaciją apie išduotus leidimus teikti taksi ir pavėžėjų paslaugas. Taip pat būtų informacija apie leidimus, kurių galiojimas sustabdytas ar toks leidimas panaikintas.

Seimas taip pat numatė konkrečius atvejus, kada leidimai teikti pavėžėjimo paslauga būtų panaikinami. 

Pavėžėjai, beje, įpareigoti po kelionės nedelsiant, bet ne vėliau kaip per valandą, elektroniniu būdu pateikti keleiviui kelionės ir mokėjimo dokumentą ir jame nurodytas vairuotojas, jo leidimo dirbti numeris, paslaugos suteikimo data, kelionės trukmė ir ilgis, jos pradžios ir pabaigos laikas, išvykimo ir atvykimo vieta, kaina ir sumokėta suma.

Pavėžėjus klientai galės lengvai atskirti nuo taksi paslaugų teikėjų: jie įpareigoti savo automobilio viduje ar išorėje pritvirtinti ženklą, leidžiantį identifikuojanti, kad šia transporto priemone teikiama keleivių vežimo už atlygį paslauga.

Pavėžėjai negalės ant automobilių dėti plafonus ar kitus apipavidalinimo elementus, kurie naudojami taksi automobiliams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alius Mingelevicius

Alius Mingelevicius portretas
Koke per do nesamone siust i el. pasta, o kaip su senais zmonem jie juk neturi el.pasto prigalvoje seimas nesamoniu ir klaidu nepamaste pridaro ceki israsyt sutinku bet ne email. siuntineti ir koks taksometras dar pavezejam mes juk su savo masinom vazinejam o laisvi kilometrai sukasi paskui tikrina daug laisvu km randa ir baudos eina uz nieka beprotyste ir seimo neismanumas jie tik zmones plese o patys dar ir algas gauna ir masinu uz musu pinigus reikalauja veltedziai uz dyka i darbus vazizinet savanaudziai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių