Seime kelią skinasi didesnis „kaitinamojo tabako“ akcizas

Seimas nusiteikęs pritarti Vyriausybės siūlymui nuo 2020 metų kovo 65 proc. padidinti „kaitinamojo tabako“ akcizą.

Už tokias Akcizų įstatymo pataisas po svarstymo antradienį balsavo 61 Seimo nariai, prieš – 15, o susilaikė 21. 

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga tvirtinimo, kad dėl padidintų akcizų „bus didesnės biudžeto įplaukos ir sumažės vartojimas“. 

Biudžeto ir finansų komiteto atstovas Mykolas Majauskas pateikė duomenis, kad pastaraisiais metais „kaitinamojo tabako“ vartojimas auga.

„2017 metais kaitinamasis tabakas sudarė vos 0,4 proc. (rūkalų) rinkos, 2018 metais jau – 2,4 proc., o šiemet – 6,5 proc.“, – sakė M. Majauskas.   

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušrinė Armonaitė tvirtino, kad “kaitinamojo  tabako“ pakelis Lietuvoje dabar kainuoja 3,4 euro, o po akcizo padidinimo brangs ir sieks virš 3,7 euro.

„Baltarusijoje šis tabakas kainuoja šiek tiek daugiau nei eurą, Lenkijoje – daugiau nei Baltarusijoje, bet daug pigesnis bus nei Lietuvoje“, – teigė ji.  

Liberalas Simonas Gentvilas prognozuoja, kad pataisos paskatins šešėlinę rinką, nes jau dabar kas penkta cigaretė yra beakcizinė, o kas septinta Lietuvoje surūkoma cigaretė pagaminta Gardino tabako fabrike.

Biudžeto ir finansų komiteto atstovas „valstietis“ Viktoras Rinkevičius Seimo narius patikino, kad kol kas „kaitinamojo tabako“ šešėlio Lietuvoje dar nematyti ir jo nesitikima.  

„Baltarusijoje tokie produktai negamina, todėl tikėtis, kad iš ten padidėtų  kontrabanda, nėra jokios galimybės“, – aiškino V. Rinkevičius.  

Jeigu per galutinį balsavimą Seimas pakeitimus priims, Lietuvoje akcizas išaugs nuo 78,5 iki 113,2 euro už kilogramą.

Finansų ministerija planuoja gauti papildomai apie 6 mln. eurų per metus, o 20 vienetų tabako produktų galėtų pabrangti 33 centais.   

Įmonės „Philip Morris Baltic“, gaminančios kaitinamąjį tabako produktą „Heets“, korporacijos reikalų direktorius Gintaras Kalinauskas parlamentarus, „kaitinamųjų cigarečių“ akcizą svarsčiusius Seimo komitetuose, įspėjo apie galimą kontrabandos padidėjimą – jos apimtys galėtų didėti iki 20 proc.  

Pasak įmonės atstovo, Estijoje kaitinamojo tabako akcizas nuo sausio sieks 89 eurus, Lenkijoje – 68 eurus , Latvijoje – 75 eurus, o Baltarusijoje – 51 eurą už kilogramą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arvydas

Arvydas portretas
Jei nerasiu kontrobandiniu, tegu veryga pats ruko. Ziuresiu kiek biudzetas padides...

kvailas klausimas

kvailas klausimas portretas
Ar su kaitinamuoju tabaku , kaitinant, neina deginti padangų? Kas žinot?

Anonimas

Anonimas portretas
ir vel VARO pas KAIMYNUS....... juk DURNIU LAIVAS !!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių