Seimas svarstys, ar leisti savivaldybėms finansuoti socialinę globą asmenims su sunkia negalia

Seimas rudens sesijoje svarstys siūlymą sudaryti galimybę savivaldybėms jų biudžeto lėšomis prisidėti prie socialinės globos asmenims su sunkia negalia finansavimo.

Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė tai numatančioms Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkės Monikos Ošmianskienės inicijuotoms Socialinių paslaugų įstatymo pataisoms. Už jas balsavo 59 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, 13 parlamentarų susilaikė.

Jeigu Seimas pritartų, socialinė globa asmenims su sunkia negalia būtų finansuojama ne tik iš valstybės biudžeto dotacijų savivaldybių biudžetams, bet ir savivaldybės taryba savo sprendimu turėtų teisę tai finansuoti iš savivaldybės biudžeto lėšų.

M. Ošmianskienė tikisi, kad įstatymo pakeitimai paskatins socialinės globos paslaugų plėtrą savivaldybėse, pagerės šių paslaugų prieinamumas.

„Priėmus įstatymo pataisas, atsirastų daugiau aiškumo, kad prie socialinės globos asmenims su sunkia negalia finansavimo tikrai turi teisę ir galimybę prisidėti savivaldybės. Taip pat atsirastų daugiau lankstumo įvesti ir inovatyvias paslaugas savivaldybėse, taip parodant lyderystę“, – pateikdama projektą ketvirtadienį Seime sakė M. Ošmianskienė.

Įstatymo pataisas svarstys Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, o plenarinėje salėje jos vėl atsiras rudens sesijoje.

Seimui pateiktas siūlymas, užtikrinantis visiems šalpos išmokų gavėjams vienodas galimybes dirbti

Ketvirtadienį Seimui buvo pateiktas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtas įstatymo keitimo projektas, kuriuo siekiama suderinti Šalpos pensijų įstatymo pakeitimus, užtikrinant visiems šalpos išmokų gavėjams vienodas galimybes dirbti.

Už šiuos Šalpos pensijų įstatymų pakeitimus po pateikimo balsavo 65, susilaikiusių ir balsavusių prieš parlamentarų nebuvo. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti liepos 16 d.

Kaip teigia SADM, Seimas 2024 m. birželį priėmė pakeitimus kuriais nuo šių metų rugsėjo 1 d. panaikinama nuostata, kad neįgaliais pripažintiems asmenims po 24 m. bei senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims išmokos skiriamos, jeigu šie asmenys nėra privalomai draudžiami valstybiniu pensijų socialiniu draudimu.

Tačiau, kaip rašoma projekte, nustatanti šalpos išmokų mokėjimo sustabdymą, jeigu pensijos gavėjas įsidarbina, pripažįstama netekusia galios tik nuo 2025 m. sausio 1 d. Todėl, nors pakeistame įstatyme neliko draudimo šalpos pensijų gavėjams dirbti ir kartu gauti viso dydžio šalpos pensiją, dėl nesuderintų nuostatų šis pakeitimas negalėtų būti įgyvendinamas.

Kaip aiškina ministerija, būtent šiuo projektu yra sutvarkoma įstatymo redakcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių