Seimas ramino investuotojus: prezidentės veto bus atmestas

  • Teksto dydis:

Lemiamo Seimo sprendimo dėl darbo santykių reguliavimo jau šį trečiadienį laukiantys investuotojai ir darbo vietų kūrėjai pagaliau neabejoja – politikams užteks ryžto dar kartą patvirtinti dar birželį priimtą naują Darbo kodeksą.

Pirmadienio rytą į Verslo tarybos renginį Seime susirinkusių parlamento frakcijų vadovai bei atstovai patvirtino pasiryžimą atmesti Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto naujajam Darbo kodeksui ir paskatinti šalies ekonomikos konkurencingumą bei naujų darbo vietų kūrimą.

Lietuvos verslo tarybos lūkesčius politinėms partijoms pristatęs Rolandas Valiūnas, didžiausius ir aktyviausius investuotojus į Lietuvos ekonomiką vienijančios asociacijos „Investors‘ Forum“ valdybos pirmininkas, teigia jaučiantis bendrą politinį ryžtą atmesti veto birželį priimtoms Darbo kodekso pataisoms. Pasiryžimą dar kartą patvirtinti Seimo priimtą Darbo kodeksą renginyje išreiškė ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius bei Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė. Daugelio parlamentinių frakcijų, taip pat ir opozicinių, lyderiai taip pat išreiškė poziciją, kad veto reikėtų atmesti.

„Darbo santykių liberalizavimas yra tiek valdančiųjų, tiek opozicinių partijų darbotvarkėje. Suprantama, jog tai bus vienas svarbiausių sprendimų šią Seimo kadenciją, kuris gali paskatinti investicijų, ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo proveržį arba grąžinti Lietuvą į praėjusį amžių. Tikiuosi, kad palikdami galioti birželį priimtą kompromisinį, tiek darbuotojų, tiek darbdavių interesus atitinkantį Darbo kodeksą pasiųsime aiškų signalą tarptautinei bendruomenei, kad Lietuva pasirengusi konkuruoti dėl investicijų“,– sako R. Valiūnas.

Seimas trečiadienį svarstys, priimti ar atmesti Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto su pateiktomis birželį Seime priimto naujojo Darbo kodekso pataisomis. Verslo atstovų teigimu, prezidentės pasiūlytos pataisos tik dar labiau komplikuotų darbo santykių reguliavimą.

„Šiandien visų pagrindinių Seimo frakcijų atstovai pademonstravo valią atmesti veto ir pritarti naujam Darbo kodeksui, koks buvo priimtas birželį. Po ilgo investuotojus gąsdinančių neatsakingų politinių iniciatyvų bei pasiūlymų sezono, tai yra aiškus signalas verslui – Seimas yra pajėgus spręsti rimtas valstybės problemas. Svarbu suprasti, kad apie darbo santykius diskutuojame nes tik sau Lietuvoje, bet mūsų diskusijas girdi ir investuotojai pasaulyje, kuriems svarbios kiekvienos šalies ateities perspektyvos, investicinis klimatas, darbo rinkos reguliavimas“, – sako Rūta Skyrienė, asociacijos „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė.

Būtinybę Lietuvai lanksčiau reguliuoti darbo santykius nuolat atkreipia dėmesį tiek Europos Komisija, tiek mūsų šalyje investuojančių įmonių vadovai. Asociacijos „Investors‘ Forum“ atliekamo Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimo duomenimis, 85 proc. investuotojų darbo santykių reguliavimą laiko prioritetine pokyčių reikalaujančia sritimi.

Pasaulio ekonomikos forumo Pasaulinio konkurencingumo indekse Lietuva užima 36 poziciją iš 140 valstybių. Bet pagal darbo rinkos efektyvumą užimame 53 vietą, pagal darbo rinkos lankstumo rodiklius esame 102 vietoje, pagal atleidimo iš darbo sąnaudas – 109-oje, o pagal atleidimo sąlygas – 120-oje vietoje. Mūsų šalies galimybės išlaikyti talentus įvertintos 108-ąja pozicija, o juos pritraukti – 116-ąja. Anksčiau darbo santykius reformavusios Estija ir Latvija pagal šiuos rodiklius yra gerokai aukščiau.

Lietuvos verslo tarybą įsteigė didžiausios šalies verslą vienijančios organizacijos: asociacija „Investors‘ Forum“, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija bei Lietuvos verslo darbdavių konfederacija. Tarybos tikslas – sutelkti asocijuotų verslo struktūrų patirtį, žinias ir kompetenciją bei LR Vyriausybei bei Seimui teikti subalansuotus pasiūlymus, kurie padėtų valstybei išlaikyti ekonomikos augimą, gerinti verslo sąlygas, didinti konkurencingumą bei formuoti palankią investicinę aplinką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įspūdis

įspūdis portretas
Susidaro įspūdis,kad tik Lietuvos Prezidentė gina samdomus darbuotojus,Seimui labiau rūpi darbdavių interesai...

mastytojas

mastytojas portretas
verslininkai pinigus uz sau palanku darbo kodeksa sumokejo o kur rezultatas reik priimti ju darbo kodeksa ir iteisinti darbuotoju vergija
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių