Rudens pokyčiai: kaip verslui išvengti papildomų išlaidų už elektrą?

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjant rudeniui vis daugiau verslo įmonių imasi planuoti kitus metus: atnaujinamos strateginės kryptys, planuojami biudžetai.

Taip pat peržiūrimos sutartys su tiekėjais, ieškoma bendradarbiavimo galimybių, galinčių padėti dar geriau prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų ir klientų lūkesčių. Ekspertai pastebi, kad sprendimai kartais gali būti ir netikėti – papildomų finansinių išteklių įmonės aptinka net ir prie išlaidų už elektros energiją. Sutaupyti galima tiek optimizuojant energijos sąnaudas, tiek ir renkantis elektros tiekėją bei jo siūlomą planą.

15 tūkst. įmonių patiria papildomas išlaidas

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, šiuo metu daugiau nei 15 tūkst. įmonių Lietuvoje nėra pasirinkusios nepriklausomo energijos tiekėjo ir naudojasi garantinio tiekimo paslauga. Joms už elektros energiją gali tekti sumokėti daugiau nei įmonėms, sudariusioms sutartis su nepriklausomu energijos tiekėju. Tai lemia garantinio tiekimo kainos apskaičiavimo tvarka.

„Įmonėms, nepasirinkusioms energijos tiekėjo, kaina apskaičiuojama prie ankstesnį mėnesį „Nord Pool“ biržoje susiformavusios kainos pridedant 25 proc. siekiančią maržą. Paprasčiau tariant, biržos kaina kaskart padauginama iš koeficiento, kurio dydis siekia 1,25. Tad dažnai verslo įmonės patiria papildomas išlaidas, kurių galėtų išvengti pasirinkdamos nepriklausomą energijos tiekėją“, – sako Artūras Zatulinas, „Elektrum Lietuva“ Verslo klientų skyriaus vadovas.

Tiesa, vis daugiau kompanijų, siekdamos būti kuo konkurencingesnės rinkoje, sudaro sutartis su nepriklausomais tiekėjais ir taip gali optimizuoti biudžetą elektros energijai. Tokias tendencijas iliustruoja statistika – per pastaruosius metus garantinio tiekimo paslauga besinaudojančių įmonių skaičius susitraukė. Praėjusių metų spalį jis siekė maždaug 17 tūkst., o šiuo metu tokių įmonių Lietuvoje yra kiek daugiau nei 15 tūkst. Nors tendencija ir juda teigiama linkme, vis dar daug įmonių šios galimybės potencialo neišnaudoja.

Fiksuota kaina gali suteikti stabilumo

Anot eksperto, verslo įmonės, nusprendusios elektros energiją pirkti iš nepriklausomų tiekėjų, iš esmės turi du pasirinkimus. Pirmasis – rinktis įkainius, priklausomus nuo elektros energijos kainų svyravimų biržoje. Šis būdas joms gali būti rizikingas, nes rinkos kaina gali skirtis net kelis kartus. Pavyzdžiui, šių metų rugsėjo 15 d. (sekmadienį) elektros kaina siekė vos 23.55 EUR/MWh, tačiau po pusantros savaitės rugsėjo 26 d. (ketvirtadienį), kai daugumoje įmonių darbas vyko visu pajėgumu, ji jau siekė 85.45 EUR/MWh Lietuvos ir Latvijos kainų zonose, o Estijoje ir Suomijoje ji pasiekė net 89.75 EUR/MWh.

Antrasis kelias – rinktis fiksuotą įkainį ir taip visas rizikas, susijusias su kainų svyravimais, perleisti tiekėjui. Tuomet kompanija galės užsitikrinti didesnį stabilumą ir tiksliau prognozuoti būsimas išlaidas elektros energijai, o tai palengvins ilgalaikį biudžeto planavimą. Anot A. Zatulino, tiekėjas, įvertinęs kliento vartojimo įpročius, išrinks geriausią planą ir sutarties laikotarpį.

„Norint užsitikrinti geriausias sąlygas, svarbu konsultuotis su tiekėju, ieškoti geriausių sprendimų pagal individualius kompanijos poreikius. „Elektrum Lietuva“ teikiamų paslaugų krepšelyje ne tik elektros energijos tiekimas. Savo klientams galime pasiūlyti ir papildomų, pridėtinę vertę kuriančių, paslaugų. Pavyzdžiui, padėti pasigaminti energiją iš saulės, konsultuoti rinkoje vykstančių pokyčių ar efektyvaus energijos vartojimo klausimais“, – sako A. Zatulinas.

Tiekėjo pasirinkimas – paprasta procedūra

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad kompanijos, pasirinkusios nepriklausomą energijos tiekėją, kiekvieną mėnesį gauna dvi sąskaitas. Vieną sąskaitą suformuoja energijos skirstymo operatorius „ESO“ už elektros persiuntimo paslaugą, o antrąją – nepriklausomas tiekėjas už sunaudotą elektros energiją.

„Tokius sprendimus kompanijos planuoja iš anksto, tačiau kai visos aplinkybės įvertintos ir gerai pasvertos, tolesnė procedūra gana paprasta. Kai klientai kreipiasi ir visos sąlygos suderinamos, pasirašoma sutartis, o likusius formalumus už kompaniją atliekame mes“, – sako A. Zatulinas.

„Elektrum Lietuva“ atstovas pastebi, kad tais atvejais, kai priimamas sprendimas keisti vieną tiekėją kitu, svarbu įsitikinti, ar sutartyje nebuvo numatyti tam tikri įsipareigojimai, kuriuos privalu išpildyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių