Per pusmetį Lietuvoje veikiantys bankai uždirbo beveik trečdaliu mažiau nei pernai

  • Teksto dydis:

Pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos bankų sektorius uždirbo 128 mln. eurų pelną – beveik trečdaliu mažiau negu per tą patį laikotarpį pernai.

Kaip rodo Lietuvos banko duomenys, bankų veiklos pelnas mažėjo dėl išaugusių atidėjinių blogoms paskoloms. Pagal paskelbtus paskolų moratoriumus bankai nustatytus kriterijus atitinkantiems skolininkams atidėjo 0,5 mlrd. eurų paskolų, arba 2,7 proc. paskolų portfelio. Bankai paskolų mokėjimus atidėjo ir kitiems, moratoriumo kriterijų neatitinkantiems skolininkams, taigi bendrai atidėta paskolų portfelio dalis buvo gerokai didesnė ir sudarė maždaug 1,4 mlrd. eurų.

„Kelis mėnesius galioję griežti karantino apribojimai, skirti koronaviruso pandemijai suvaldyti, bei su tuo susijęs ekonominės raidos neapibrėžtumas lėmė bankų paskolų portfelio susitraukimą ir reikšmingai atsiliepė finansiniam rezultatui. Dėl koronaviruso dirbdami karantino sąlygomis bankai sėkmingai išlaikė šio sudėtingo laikotarpio egzaminą. Nors jie buvo uždarę dalį skyrių, o veikiančiuose skyriuose dėl saugumo taip pat buvo ribotai teikiamos paslaugos, tačiau jos buvo pasiekiamos elektroniniais kanalais. Daugiausia dėmesio bankai skyrė esamų klientų finansinės būklės analizei, jų paimtų paskolų pertvarkymui, o ne naujų paskolų suteikimui ar klientų pritraukimui“, – pranešime cituojama Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina.

Šių metų antrąjį ketvirtį paskolų portfelio grynoji vertė sumažėjo 727 mln. eurų (3,5 proc.) – iki 19,9 mlrd. eurų. Gyventojai toliau aktyviai skolinosi ir jų paskolos išaugo 182 mln. eurų (1,8 proc.) – iki 10,6 mlrd. eurų.

Prasidėjus koronaviruso protrūkiui bankų pritrauktų indėlių apimtis gerokai išaugo. Ypač reikšmingai indėliai padidėjo antrąjį ketvirtį: 1,8 mlrd. eurų, arba 7 proc., – iki 27,2 mlrd. eurų.

Liepos 1 dienos duomenimis, paskolų ir indėlių santykis per ketvirtį sumenko 7,7 proc. punkto.

„Tokia maža rodiklio reikšmė rodo, kad bankai turi daug išteklių kreditavimo veiklai, tačiau taip pat signalizuoja, kad šie ištekliai nėra efektyviai įdarbinami, t. y. nėra skolinami. Vis dėlto tikėtina, kad tokia maža rodiklio reikšmė susidarė laikinai dėl netipinių koronaviruso ir karantino nulemtų aplinkybių. Ateityje bankai turės ieškoti būdų, kaip efektyviai panaudoti susikaupusias perteklines lėšas arba turės susitaikyti su gerokai mažėjančiu pelningumu“, – sako Jekaterina Govina.

2020 metų pirmąjį pusmetį Lietuvos bankų sektoriaus uždirbtas pelnas (128 mln. eurų) buvo 51 mln. eurų, arba 28,6 proc., mažesnis negu per tą patį laikotarpį pernai. Pelningai dirbo 10 bankų ar užsienio bankų filialų, nuostolingai – 6.

Šalyje banko arba specializuoto banko licencijas turėjo 10 bankų, o kaip užsienio bankų filialai veikė 7 bankai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha ..taip ir turejo but ....

cha ..taip ir turejo but .... portretas
lietuviai issilakst o suvezti grybauskaites su linkevicium bomzai ,valkatos , bandiugos , xoxolu banderos ir bulbasai , siuncia gautus ir pavogtus pinigus namo y uzsieny ,o ne lietuvoj y bankus nesa pasidet ,,,pagrabuj,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių