Už šventėms lietuvių graibstomą silkę šiemet teks pakloti daugiau

  • Teksto dydis:

Metas kristi į patalus. Bet ne į lovą, o į silkę pataluose. Tik ruoškitės iš anksto, mat šiemet už silkę, be kurios neįsivaizduojamas nė vienas tradicinis lietuvio šventinis stalas, teks pakloti daugiau, praneša LNK.

Kilo silkės kaina

Lietuviai mėgsta silkę.

„Čia yra pagrindinis Kūčių patiekalas, visa Kūčių stalo piramidė statoma ant silkės“, – kalbėjo „Vyganto žuvies“ savininkas Vygantas Vilbikas.

Šventės be silkės – ne šventės. Jau dabar sostinės Halės turguje prie silkės – kukli, bet eilutė.

„Šiuo metu yra populiariausia klasikinė su galva, silpnai sūdyta. Visi žmonės ieško, kad būtų silpnai sūdyta ir riebi“, – sakė V. Vilbikas.

Svarbiausia lietuviams, kad nereikėtų žuvies doroti patiems, o jei pabodo silkė pataluose, šeimininkai raitojasi rankovės ir gamina silkę su obuoliais, net kepa blynus.

„Aš gaminau su grybais, labai skanu. Be to, su majonezu – labai gerai, skanu. Dar dariau blynukus“, – pasakojo viena moteris.

„Iš vakaro obuolius nulupu, apipilu cukrumi ir palaikau. Tą sirupą nupilu, tada pakepinu svogūnėlį, obuoliukus įdedu ir razinų, jeigu norisi. Skanu. Po to dar paimu buroką, iškepu orkaitėje mažyčius, apvalius rutuliukus. Supjaustau, tada silkutę uždedu ir agurkėlį tokį ploną. Ir pasmeigiu gražiu smeigtuku“, – receptais dalijosi kita.

Silkės brangsta apie 10–15 proc. Tai nėra kažkas baisiai nuostabaus.

„Šventėms su grybais. Mėgstamiausia, kultinė. Išverdu džiovintus grybukus, apkepu, sumalu ir po to su svogūnėliais. Ir maišau su silke“, – šnekėjo dar viena.

Lietuviai vis dažniau išdrįsta išbandyti naujus produktus ir skonius. Tačiau šiemet maisto eksperimentams patariama ruoštis iš anksto. Keliaujančius į prekybos centrus, žuvies gėrybių pardavėjai įspėja: savo maisto šedevrams šiemet išleisti teks tikrai daugiau.

„Labai prastas sezonas, dėl to silkė automatiškai brango. Pagrindiniai du sūdyti dalykai Lietuvoje yra sūdyta skumbrė ir sūdyta silkė. Žaliavos šiemet buvo mažai, tad kainos žymiai augo“, – teigė V. Vilbikas.

Pardavėjas sakė, kad silkė pas jį pabrango daugiau nei 20 proc. Prekybos centruose kainų šuolis gal kiek mažesnis, bet visgi fiksuojamas.

„Silkės brangsta apie 10–15 proc. Tai nėra kažkas baisiai nuostabaus, nes mūsų dažniausiai vartojama silkė yra silkė aliejuje. Aliejus ten sudaro apie 20 proc., o aliejus brango apie 80 proc.“, – komentavo „Pricer“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Tad, pavyzdžiui, prieš metus litras aliejaus kainavo eurą, o dabar jo kaina siekia kone du. Užsukę į parduotuvę, pokytį išvys ir žuvies skyriuje.

„Jeigu žiūrėtume į pigiausią silkę, tai ji kainavo už kilogramą kartu su aliejumi apie 3,30 Eur. Dabar mes turime apie 3,79 Eur. Tad kaina kilo apie 10–15 proc.“, – aiškino P. Čepkauskas.

K. Vanago / „BNS Foto“ nuotr.

Kasdien mėgautis nederėtų

Silkės kaina išaugo ir dėl pabrangusio plastiko. Bet gal tik sveikatos specialistai dėl to gali trinti rankomis. Po sočių švenčių tarsi iš gausybės rago pasipila sveikatos sutrikimai. Ypač paūmėja virškinamojo trakto problemos. Ne paslaptis, kad ir silkė gali būti prie to uodegą prikišusi.

Jeigu per šventes nejudėsime, tai tikrai galime tapti silke pataluose.

„Silkė, kokia ji bebūtų skani, įvairiai paruošta, vis tiek ji neturi būti valgoma tris kartus per dieną ir tik silkė“, – tvirtino profesorius Rimantas Stukas.

Profesorius juokavo: taip dažnai silkute mėgautis pavyktų tik tuo atveju, jei silkę mes valgytume be jokių pagardų, aliejaus, ypač majonezo. Bet koks lietuvis silkę taip valgo?

„Silkė iš tikrųjų yra nepriskiriama kasdieniniam maisto patiekalui. Tai yra daugiau šventinis, išskirtinis patiekalas, nes bet kokiu atveju joje yra daug mineralinės medžiagos natrio, kuris daugeliui gali ir arterinį kraujospūdį užkelti. O jeigu yra patiekalas su majonezu, jau yra riebalai“, – tikino R. Stukas.

Tad silkę šventiniu laikotarpiu reikia valgyti saikingai. Čia tinka auksinė taisyklė – geriau mažiau, bet įvairiau.

„Tiek įvairiausių variantų, tiek įvairių patiekalų yra su silke ir ne visi yra labai riebūs ir ne visi yra labai kaloringi. Jei mes marinuotą silkę su svogūnais valgysime, tai tikrai mes gausime tą gryną silkę. Bet kartais tai neįdomu, norisi silkės pataluose arba dar kokios“, – sakė profesorius.

Ir pridūrė: svarbiausia – nepamiršti kartais pakilti nuo stalo.

„Patiems silkėmis tikrai nereikėtų tapti. Reikėtų stengtis kiek galima aktyviau, nes jeigu per šventes nejudėsime, tai tikrai galime tapti silke pataluose“, – juokavo R. Stukas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

EISIU KAMYNĖS PAGRAIBYT-ANT ATPIGUSIOS SILKĖS NEPRIGRAIBAU €

EISIU KAMYNĖS PAGRAIBYT-ANT ATPIGUSIOS SILKĖS NEPRIGRAIBAU € portretas
.

Kitos šalys šventėms daro nuolaidas ,bet ne Lietuvis.

Kitos šalys šventėms daro nuolaidas ,bet ne Lietuvis. portretas
Čia visuomet ,kaip ir visur ,neužaugo ,neprinoko nesugavo ir t.t ..Tik kad būtų pretekstas branginti. Artėja Kalėdos, Kūčios tai ir reikia prekybininkams ,šį laikotarpį išnaudoti pralobti .nebūtų Lietuva ir jos spekuliantai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių