Naftos kaina kyla kaip ant mielių: kada litras degalų kainuos du eurus?

  • Teksto dydis:

Naftos kaina kyla kaip ant mielių. Jau dabar kaina yra didžiausia nuo 2014-ųjų metų, tačiau nafta buvo ir brangesnė. Taip buvo prieš pasaulinę finansų krizę. Ar naftos kaina pakils iki triženklės sumos už barelį ir kada už litrą degalų mokėsime du eurus. To LNK klausia ekonomisto Mariaus Dubnikovo.

– Kažkada nafta kainavo ir dar brangiau?

– Tai buvo prieš 2014 metų Rusijos invaziją į Ukrainą. Tai tikrai nėra šiandien rekordiniai lygiai, bet jei situacija klostysis nepalankiai, mes tikrai galime patestuoti rekordinius lygius. Tai patvirtina ir dujų kaina, kuri sumušė visų laikų rekordus.

– Nafta prieš pasaulinę finansų krizę kainavo dar brangiau?

– Aukštos energetikos kainos rodo, kad ekonomikoje, versluose yra didžiulės įtampos. Jei šiuo laiko momentu mes tikėjomės, kad infliacijos spaudimas sumažės kovo mėnesį, tai akivaizdu, kad naftos kainos pokytis, kuris įvyko per nepilnas tris savaites nuo Naujųjų metų, tą infliacinį lūkestį pastumia į priekį. Tai reiškia, kainos ir toliau didės. Naftos kainos įtaka augs gana sparčiai. 

– Ar įmanoma prognozuoti, kada ta infliacija nebebus tokia gąsdinanti?

– Akivaizdu, kad per paskutinius pusę metų ekonomistai, finansų analitikai vaikšto tokiame tamsiame rūke. Visas prognozes, kurios buvo darytos prieš tris mėnesius, galima išmesti į šiukšlių dėžę. Šiandien gana drąsu prognozuoti, kas bus po pusės metų. Ko gero, situacija dabar tokia, kad mes tiesiog braižome scenarijus. Jeigu nafta toliau judės į viršų, tai, tikėtina, kad infliacijos lygiai bus daug aukštesni, negu prognozavome metų pradžioje. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ar kalbant apie naftą tai yra natūralus kainų svyravimas, ar jūs stebite ką nors neįprasto?

– Yra du faktoriai, kurie šiandien lemia naftos kainos augimą. Tai, visų pirma, yra baimės dėl tiekimo. Rusijos–Ukrainos konflikto galimybė iš tiesų galėtų naftos tiekimą sumažinti dviem aspektais. Iš kitos pusės, veikia omikron situacija, nepaisant didelių susirgimų, mirtingumas yra žemas. Yra vilčių, kad artimiausiu metu pandemija bus pažeminta savo pareigose. Žmonės galbūt pradės keliauti, pramogauti ir panašiai. Paklausa, tikėtina, augs, pasiūla turi riziką sumažėti. Ir dėl to naftos kainos kyla. 

– Kiek reikia laiko, kad pakilusios naftos kainos atsirastų ant visų vartotojų stalo?

– Finansuose ir ekonomikoje yra toks magiškas skaičius – nuo šešių iki aštuonių mėnesių. Jeigu mes matysime staigų kainos augimą, tai po pusmečio tos naftos skonis, koks ji bebūtų, atsidurs mūsų lentynose. Galima sakyti, kad šiandieninis naftos brangimas greičiausiai birželį, iš esmės vasaros mėnesiais, atsiras mūsų lentynose. 

– Įdomu, kiek kainuos litras benzino arba dyzelino, jei naftos kaina pasiektų triženklę sumą už barelį?

– Skaičiavimas yra labai paprastas. Kiekvienas žmogus gali pasiskaičiuoti. Jei naftos barelis pabrangsta apie 10 proc., tai sudaro kažkur apie 5–6 euro centus litrui. Iš esmės benzinas, dyzelinas galėtų pasiekti kažkur apie 1,60–1,70 euro centų, priklausomai nuo kuro rūšies. 

– Ar yra tikimybė, kad už litrą degalų mums gali tekti mokėti net ir visus 2 eurus?

– Tokia tikimybė yra visiškai neišvengiama. Ateityje mes tikrai mokėsime 2 eurus už litrą, vien dėl to, kad akcizai bėgant metams didės. Šiuo metu tam, kad kuras kainuotų 2 eurus, barelis naftos turėtų kainuoti apie 140–145 dolerius. 

– Kadangi lenkai mažina PVM degalams, ar nebus taip, kad iš Lietuvos vairuotojai patrauks į Lenkiją ieškoti pigesnių degalų. 

– Tai yra praktiškai neįmanoma. Tie, kas važiuoja apsipirkti, be abejo, galbūt savo bakus papildys Lenkijoje. Specialiai važiuoti degalų finansiškai neapsimoka. 

– Vis daugiau pasaulyje kalbama apie žaliąją ekonomiką. Ar ekonomika kada nors galės išsiversti be naftos?

– Vienareikšmiškai taip. Galės kuro atžvilgiu išsiversti be naftos. Bet nafta, ko gero, išliks mūsų gyvenime, nes ji nėra naudojama tik degalams. Turbūt turime daugiau nei 150 skirtingų produktų, kuriuos gaminame iš naftos arba naftos produktų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grybas

Grybas  portretas
Kaip nafta už dyką atidavinejo kaina Lt irgi augo, nieko naujo p-y-d-e-r-u valstybej

Bu

Bu portretas
Prakeikti panikieriai bet kokiais klausimais šiurpina minkštagalvius.

naftos barelio kaina

naftos barelio kaina portretas
naftos barelio kaina 2008 80 dolerių naftos barelio kaina 2022 88 dolerių Nežinom kainų.... 8 doleriai daugiau tik o kainos išaugo.........
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių