- lnk.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiais metais Lietuvoje planuojant apsilankyti „Michelin“ vertintojams, agentūra „Keliauk Lietuvoje“ planuoja tam per trejus metus išleisti beveik 1,7 mln. eurų. Į šią sumą įskaičiuotas ir gidų atvykimas, ir vertinimas bei viešinimas. Pirmąsias „Michelin“ žvaigždutes du Talino restoranai gavo užpernai, Rygos – pernai. Gidų apsilankymas Latvijai atsiėjo beveik 1,3 mln. eurų. Ar ir Lietuva pagaliau sulauks „Michelin“ įvertinimo klausiame žurnalisto ir maisto kritiko Andriaus Užkalnio.
– Beveik 2 mln. eurų, kurie bus išleisti tam, kad atvyktų „Michelin“ gurmanai. Tai didelė suma ar ne?
– Aš sakyčiau, kad Lietuvoj ji atrodo nemaža, tai proporcinga tam rinkos dydžiui, kuris yra Lietuvoje. Galima taip pasakyti ir nustatytiems „Michelin“ įkainiams, kadangi jie žino, kad tik kelios šalys pasaulyje – Italija, Prancūzija, Ispanija ir Japonija, garantuotai turi nemokamus „Michelin“ inspektorių vizitus. Daugelis kitų šalių už tą dalyką turi mokėti. Netgi Los Andželas ilgą laiką sėdėjo be „Michelin“ gido, kadangi miesto valdžia nenorėjo mokėti. Restoratoriai pavydžiai žiūrėjo į Čikagą, Niujorką ir San Fransiską, kur jau buvo sumokėti tie pinigai.
– Kokius kriterijus vertina?
– Vienas iš aspektų, kurį dažnai žmonės užmiršta, tai yra ne vieno vizito dalykas, svarbu, kaip restoranas užtikrina nuoseklumą, pastovumą. Žinoma, maisto kokybę, pateikimą, aptarnavimo profesionalumą. Labiau viskas apie tai, ar yra pakankamai įdomu, ar yra apie ką rašyti. Be abejonės, ar tai yra blanki kopija kažkokio tarptautinio restorano, kuriame viskas gerai paruošta, gerai patiekta, bet tu net nežinai, kur esi, nežinai, koks to šefo sumanymas ir vizija. Tokie restoranai retai gauna aukštą įvertinimą.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kaip „Michelin“ gurmanai įvertintų lietuvišką virtuvę?
– Etninės vietos retai gauna žvaigždučių. Daugiausiai ko jos gali tikėtis, tai vienos. Nacionaliniai dalykai, tokie kaip cepelinai, šaltibarščiai, manau, kad jie tikrai nekliudys ir gali susilaukti įvertinimo. Šaltibarščiai – vizualiai labai patrauklūs, estetiški. Tu gali išsitraukti telefoną, daryti nuotrauką, įkelti ir visi liks sužavėti.
– Kurie restoranai tikrai galėtų pretenduoti į tas žvaigždutes?
– Aš manau, Liutauro Čepracko restoranas „Gastronomika“. Naujamiestyje yra staigiai šovęs „Demoloftas. Pagal nuoseklumą ir tradicijas – „Stikliai“ ir „ Stiklių“ aludė, kuri turi rafinuotą lietuviškos virtuvės interpretaciją. Nepaminėjau atsinaujinusio „Telegrafo“, kur yra tokio baltiško maisto potepio.
– Kada galima tikėtis, kad „Michelin“ įvertinimas pasieks ir Lietuvą?
– Realistiškai manyčiau, kad šiemet galim kažko tokio tikėtis. Labai sunku pasakyti, kiek tų žvaigždučių bus. Vėlgi, čia labai daug politinių dalykų. Formaliai, kviečiam inspektorius ir sumokam „Michelin“ ne už žvaigždutes, o už tai, kad atvažiuoja įvertinti. Antra vertus, „Michelin“ gido leidėjai puikiai supranta, kad jeigu jie vien tik ims pinigus ir išvažiuos pasakę: „Atsiprašom, mes radom restoranus, kurie nusipelnė tik paminėjimo, bet ne žvaigždutės“, teoriškai gali būti ir taip, bet jeigu žmogus arba šalis tau moka 1,7 mln. eurų, nelabai norisi nuvilti. Tos šalys nori matyti tam tikrus rezultatus. Ir taip, galima sakyti, kad tai yra šiek tiek ciniška, ar nėra 100 procentų objektyvu, deja, tokia yra realybė. Bet pasaulyje įtakingesnio gido už „Michelin“ – nėra. Jeigu jau pirkti, mokėti pinigus, tai reikia pradėti nuo geriausio.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įkurtuvės Kauno inovacijų parke: pirmasis investuotojas su 50 milijonų eurų krepšeliu1
Valstybei svarbaus ekonominio objekto statusą turintis Aleksoto inovacijų pramonės parkas sulaukė pirmojo investuotojo – biotechnologijų bendrovės „Wellgem Biopharma“. Trečiadienį oficialiai paskelbti naujakurių plėtros planai dėl ...
-
LŠTA: šilumos kainos mažės, jei daugiau vartotojų prisijungs prie centralizuoto šilumos tiekimo
Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Valdas Lukoševičius teigia, kad norint užtikrinti mažėjančias šildymo kainas reikalinga prijungti didesnį kiekį vartotojų prie centralizuoto šilumos tiekimo va...
-
Vyriausybė palaiko siūlymą skirti baudas už prekių su nacistine ir komunistine simbolika gabenimą6
Ministrų kabinetas palaiko iniciatyvą numatyti administracinę atsakomybę už prekių su nacistine ir sovietine atributika gabenimą, siekiant tokius daiktus platinti. ...
-
Lietuvos bankas pirmąjį pusmetį gavo dukart mažiau skundų
Lietuvos bankas (LB) šių metų pirmąjį pusmetį gavo beveik dukart mažiau skundų nei pernai – 521. Anot LB, tai lėmė itin sumažėjęs skundų dėl mokėjimo paslaugų skaičius. ...
-
Seimo komitetas: tik laikinai prekybą vykdantys užsieniečiai gali nekalbėti lietuviškai
Užsieniečių, kuriems prekių pardavimas nėra nuolatinė veikla, siūloma neversti mokytis lietuvių kalbos, kad jie susikalbėtų su klientais. ...
-
„Sodros“ išmokų pokyčiai: naujos „grindys“ ir „lubos“ nuo spalio1
Nuo spalio perskaičiuotos vadinamosios „Sodros“ išmokų „grindys“ ir „lubos“ – patys mažiausi ir patys didžiausi galimi išmokų dydžiai. Šie pokyčiai aktualūs ne visiems išmokų gavėj...
-
KAM: Gynybos fondas per pusantros paros surinko 6,75 tūkst. eurų1
Antradienį pradėjęs veikti Valstybės gynybos fondas, į kurį internetu gali aukoti visi Lietuvos gyventojai, verslas ir organizacijos, per pusantros paros surinko 6,75 tūkst. eurų, BNS informavo Krašto apsaugos ministerija (KAM). ...
-
Vidurinioji klasė Lietuvoje: įvardijo kriterijų, leidžiantį save jai priskirti
Vidurinei klasei save priskiria maždaug kas antras Lietuvos gyventojas. Nors statistiškai vidurinioji klasė šalyje – didžiausia istorijoje, dalis jos tokia visai nesijaučia. ...
-
Trečiadienio rytą staigiai pakilo elektros kainos: kas ir kurią valandą mokėjo daugiausiai?9
Brangesnis rytas trečiadienį buvo tiems, kurie nefiksavo elektros kainų ir naudojasi biržos planu. ...
-
Seimo komitetas – už paprastesnį pluoštinių kanapių produktų importą
Seime kelią skinasi pataisos, sudarančios palankesnes sąlygas iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių į Lietuvą įvežti pluoštinių kanapių produktus ir jų gaminius – siūloma supaprastinti reikalavimus jų tiekėjams. ...