M. Navickienė: kompensacijos netekę gyventojai už šildymą daugiau nemokės

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tikina, kad pritaikius nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šildymui, dėl ko dalis namų ūkių nebetektų ministerijos skiriamos kompensacijos, šių asmenų pajamos vis vien bus apsaugotos.

Anot ministrės, bet kokiu atveju gyventojai neturės skirti daugiau nei dešimtadalio savo pajamų šildymo kaštams padengti.

„Kompensavimo mechanizmas yra toks, kad žmogus bet kuriuo atveju – ar su lengvatos įtaka, ar be – už šildymo išlaidas neturi mokėti daugiau nei 10 proc. savo gaunamų pajamų, išskaičius valstybės remiamų pajamų dydžius“, – penktadienį žurnalistams sakė M. Navickienė.

„Vadinasi, tos galutinės sąskaitos žmonėms ir tos sumos, kurios turės būti sumokamos su abiejų priemonių pagalba, vis tiek negalės viršyti 10 proc.“, – pažymėjo ji.

M. Navickienės teigimu, jei nulinis PVM tarifas centralizuotam šildymui būtų priimtas, kompensacijos nebegalėtų gauti apie 3 tūkst. iš daugiau kaip 100 tūkst. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiuojamų potencialių šios paramos gavėjų. Paklausta, ar PVM lengvatą pritaikius atgaline data kompensacijas jau gavę turės jas grąžinti, ministrė paaiškino, kad „reikės žiūrėti, kiek tai teoriškai įmanoma galimybė“.

ELTA primena, kad sunkiau besiverčiantys šalies gyventojai gali pasinaudoti būsto šildymo išlaidų kompensacijomis nepriklausomai nuo to, kokiu kuru jų būstas yra šildomas.

Nuo šių metų pradžios nepasiturintiems gyventojams už būsto šildymą kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir 2 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžių (2 VRP – 258 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 valstybės remiamų pajamų dydžių (3 VRP – 387 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.

Tais atvejais, kai būste įrengtas geoterminis šildymas, tačiau elektros energijos suvartojimo apskaita patalpoms šildyti neįrengta (neįrengti atskiri apskaitos prietaisai), apskaičiuojant kompensacijos dydį fiksuojamas bendras būste suvartotas elektros energijos kiekis.

Šią savaitę M. Navickienė atkreipė dėmesį, jog sausį, lyginant su gruodžiu, bent dalyje Lietuvos savivaldybių dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų kreipėsi perpus daugiau žmonių, kuriems šildymo kainos išaugo.

Savo ruožtu Vyriausybė yra pritarusi Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį PVM tarifą. Lengvata būtų taikoma atgaline data, nuo sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių