Londone susitinka M. Pompeo ir B. Johnsonas

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) antradienį atvyksta į Jungtinę Karalystę susitikti su šios šalies premjeru Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu), Londonui priėmus sprendimą neleisti naudoti Kinijos technologijų milžinės „Huawei“ įrangos 5G tinklų infrastruktūroje.

Pastarąjį kartą JAV diplomatijos vadovas Londone lankėsi sausį, kelios dienos po to, kai B. Johnsonas, nepaisydamas Vašingtono perspėjimų, leido „Huawei“ prisidėti prie 5G tinklo plėtros Jungtinėje Karalystėje.

M. Pompeo tada kaltino Britaniją, kad įsileidusi Kiniją į savo naujos kartos duomenų sistemos šerdį ji kelia grėsmę dalijimuisi Vakarų žvalgybos informacija.

JK santykiai su Kinija tada klestėjo, B. Johnsonui ieškant naudingų partnerių, kurie galėtų užpildyti tuštumą, atsivėrusią JK sausį palikus Europos Sąjungą.

Tačiau tolesniais mėnesiais JK slinko vis arčiau JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos jos geopolitinėje ir prekybos kovoje su Kinija.

Didžiausią B. Johnsono politikos pokytį žymėjo sprendimas nurodyti JK telekomunikacijų paslaugų teikėjams nuo kitų metų nepirkti jokios 5G įrangos iš „Huawei“ ir pašalinti visą esamą „Huawei“ įrangą iki 2026 metų pabaigos.

„Džiaugiamės tuo, – žurnalistams praėjusią savaitę sakė M. Pompeo. – Premjeras Johnsonas čia yra visiškai teisus.“

Kinijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pareiškė, kad Londonas tapo „Amerikos apgaulės auka“.

Pastarąjį mėnesį B. Johnsono žengti žingsniai gali anksčiau laiko nutraukti bendradarbiavimo „auksinę dekadą“, kurią 2015 metais pažadėjo Pekine viešėjęs tuometinis britų iždo kancleris George‘as Osborne‘as (Džordžas Osbornas).

Londonas taip pat supykdė Pekiną palengvinęs beveik trims milijonams Honkongo gyventojų galimybes gauti JK užsienio pasus ir potencialiai atvėręs kelią įgyti šalies pilietybę.

Be to, pirmadienį Londonas paskelbė, kad įšaldoma ekstradicijos sutartis su Honkongu, o „potencialiai letalių ginklų“ embargas, pastaruosius tris dešimtmečius taikomas žemyninei Kinijai, taip pat bus išplėstas pusiau autonominiam Honkongui.

Taip JK pasielgė reaguodama į praėjusį mėnesį Pekino patvirtintą Honkongo saugumo įstatymą, kuris, anot Vakarų valstybių, silpnina pilietines laisves ir žmogaus teises tarptautiniame finansų centre.

Britanijoje nepopuliarus JAV prezidentas

Londone M. Pompeo taip pat susitiks derybų su JK užsienio reikalų sekretoriumi Dominicu Raabu (Dominiku Rabu), jo vizito paraštėse planuojamas susitikimas su vienu garsiausių Honkongo demokratijos aktyvistų Nathanu Law (Neitanu Lo), kuris anksčiau šį mėnesį pranešė išvykęs į užsienį.

Per atskirą susitikimą su paskutiniu britų Honkongo gubernatoriumi Chrisu Pattenu (Krisu Patenu) bus siekiama dar labiau pabrėžti naują požiūrį į Pekiną.

Tačiau tam tikra įtampa tarp Londono ir Vašingtono išlieka.

B. Johnsonas vengia būti pernelyg artimai siejamas su D. Trumpu, kurio populiarumas Britanijoje tesiekia apie 20 proc., nors abi istorines sąjungininkes sieja „ypatingi santykiai“.

JK vyriausybė pabrėžia, kad naujausias sprendimas dėl „Huawei“ buvo priimtas po to, kai JAV paskelbė naujų sankcijų ir iškilo grėsmė dėl būsimos Kinijoje gaminamos 5G įrangos saugumo.

Tačiau M. Pompeo sakė nemanąs, kad JAV sankcijos čia suvaidino kažkokį vaidmenį.

„Jūs užsiminėte, kad jie taip padarė dėl JAV sankcijų. Iš tiesų nemanau, kad tai tiesa“, – sakė jis žurnalistams praėjusią savaitę.

„Tiesą sakant manau, kad jie taip padarė, nes jų saugumo komandos priėjo prie tos pačios išvados kaip ir mūsiškės, tai yra, kad negalima apsaugoti šios informacijos“, – pridūrė M. Pompeo.

Vašingtonas mano, kad privati ​​Kinijos įmonė konfliktų atveju galėtų šnipinėti Pekino naudai arba sustabdyti konkuruojančių šalių 5G tinklus.

„Huawei“ visada tai neigė ir atkreipė dėmesį į du dešimtmečius trukusį bendradarbiavimą su Didžiosios Britanijos saugumo agentūromis, kurios tikrino esamų 3G ir 4G tinklų saugumą.

JK antradienį planuoja paskelbti ataskaitą dėl galimo Rusijos kišimosi į balsavimą dėl „Brexito“, o tai taip pat gali komplikuoti M. Pompeo vizitą.

Ši ataskaita buvo parengta reaguojant į nerimą keliančius pranešimus, kad Rusija stengėsi paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Buvo nuogąstaujama, kad Maskva taip pat galėjo mėginti paveikti 2016 metų birželį JK surengtą referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos.

D. Trumpas ir M. Pompeo atmeta pareiškimus, kad Rusija suvaidino kokį nors reikšmingą vaidmenį tuose rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių