„Litgrid“ valdybos pirmininkas: Lietuvos investicijos į sinchronizavimą – didžiausios

Lietuvai elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais per 10 metų tenkanti investicijų dalis sudaro 650 mln. eurų, sako elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ valdybos pirmininkas Rimvydas Štilinis.

Kaip penktadienį žurnalistams sakė R. Štilinis, iš 1,5 mlrd. eurų, reikalingų sinchronizacijai įgyvendinti, Lietuvai tenka didesnioji investicijų dalis.

„Iš 1,5 mlrd. eurų yra skirtingos investicijų kiekis pagal kiekvieną šalį, tai praeitą savaitę „Litgrid“ parengė 10 metų plėtros planą ir ten suskaičiavo labai tiksliai, kokia yra lietuviškoji sinchronizacijos dalis, nuo 2019 iki 2028 metų yra 650 mln. eurų įtraukiant visus tris etapus ir visus projektus. Iš pusantro milijardo mums bus didesnioji dalis tenkanti, nes ir kabelis ateina į Lietuvą, ir vidinius tinklus reikia stiprinti, ir sinchroninius kompensatorius“, – kalbėjo R. Štilinis.

Pasak jo, perdavimo tinklo tarifas po sinchronizacijos turėtų išlikti stabilus.

„Mes išdėstome laike 650 mln. eurų ir perdavimo tinklo tarifas turėtų išlikti praktiškai stabilus, jei jis dabar 2019 metais yra 0,4 cento už kilovatvalandę (kWh), tai 2026 metais po sinchronizacijos irgi turėtų būti labai panašus – 0,4 cento už kWh“, – tęsė R. Štilinis.

Sinchronizacijos įgyvendinimo data – iki 2025 metų. Pagal pasirašytą sutartį EK iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės Lietuvai, Latvijai ir Estijai pirmajam projekto etapui skyrė 323 mln. eurų.

Antrajame ir trečiajame etapuose maksimalus lėšų poreikis gali siekti iki 1,075 mlrd. eurų. Tam Europos infrastruktūros tinklų priemonei 2020 metais taip pat bus teikiama paraiška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių