„Litgrid“ paruošė taisykles investuojantiems į didelės galios baterijas

  • Teksto dydis:

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ parengė elektros kaupiklių prijungimo prie tinklo reikalavimus. Jie bus taikomi didelės galios baterijų sistemoms.

Bendrovė kviečia į jas investuoti planuojančius rinkos dalyvius iki vasario 15 dienos teikti pastabas ir pasiūlymus.

„Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis sako, kad sparčiai augant saulės ir vėjo elektros gamybai ir Lietuvai ruošiantis prisijungti prie Europos tinklų, baterijų svarba vis didėja.

„Paruošėme aiškias taisykles, kurios bus taikomos visiems energijos kaupikliams, kurie bus prijungti mūsų valdomo elektros perdavimo tinklo, ir pateikiame jas rinkos dalyvių dėmesiui. Atlikę viešąją konsultaciją, valdymo reikalavimus patvirtinsime ir jais vadovausimės prijungdami naujus įrenginius“, – pranešime sakė D. Matelionis. 

Pasak įmonės, augant atsinaujinančių išteklių gamybai, kuri priklauso nuo gamtos sąlygų, o ne paklausos, didėja didmeninių kainų svyravimai. Baterijos gali būti kraunamos, kai elektra pigi, ir ją parduoti galima jai pabrangus.

Dėl savo greito reakcijos laiko baterijos taip pat gali dalyvauti balansavimo rinkoje. „Litgrid“, Latvijos AST ir Estijos „Elering“ skaičiavimais, jau po dvejų metų šių pajėgumų poreikis sieks 1512 MW, o vėliau išaugs dar labiau. Baterijos yra konkurencingiausias būdas teikti didelę dalį balansavimo paslaugų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių