Lietuvos-Lenkijos elektros jungties įgyvendinime - žingsnis pirmyn

Penktadienį pasirašyta sutartis dėl vieno svarbiausio Lietuvos-Lenkijos elektros jungties „LitPol Link“ objekto – aukštos įtampos nuolatinės srovės intarpo su skirstykla Alytuje. Planuojama, kad ji pradės veikti 2015-aisiais, praneša „Panorama“.

Alytaus transformatorių pastotėje per trejus metus turi būti įrengtas nuolatinės srovės intarpas, kuris leis perduoti elektros energiją iš Lietuvos į Lenkiją ir iš Lenkijos į Lietuvą. Intarpas reikalingas, nes Lietuvoje ir Lenkijoje veikia skirtingos elektros energijos sistemos. Nuolatinės srovės intarpą projektuos ir statys tarptautinį konkursą laimėjusi Švedijos-Šveicarijos bendrovė ABB. Projekto vertė – 288 milijonai litų.

„Tai yra techninis sprendimas, kuris įgalins transformuoti elektros energiją iš vienos sistemos ir siųsti ją į kitą sistemą. Tai unikalus iš principo netgi pasaulio mastu įrenginys ir tikrai pirmas tokio tipo įrenginys tarp rusiškos sistemos ir Europos Sąjungos sistemos“, – sako Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Kompanija ABB ne naujokė Lietuvos rinkoje. Ji jau gamina dvi srovės keitiklių stotis ir 900 kilometrų kabelį Lietuvos-Švedijos elektros jungčiai.

Lietuvos-Lenkijos elektros jungties darbai turi būti baigti 2015-ųjų pabaigoje. Lenkija lig šiol vėlavusi, pasistūmėjo į priekį. Jau pradėti elektros linijos tiesimo nuo Elko iki Lietuvos sieną darbai.

„Linijos rangovas jau dirba dėl statybos leidimų gavimo, jis ir tvarko teritorijų planavimo dokumentus, poveikio aplinkai vertinimus. Šiais metais bus statybos leidimas jau gautas. Tai dabar vykdomas konkursas PSE operatoriuje dėl rangovo atrinkimo, realiai gal jau gegužės mėnesį jau bus rangovas. Ir nuo 2014 metų jau galės startuoti linija ir Lenkijos pusėje“, – įsitikinęs „LitPol Link“ vadovas Artūras Vilimas.

Lietuvos ir Lenkijos jungtis – vienas svarbiausių strateginių Lietuvos projektų. Bus sujungtos trijų Baltijos valstybių elektros perdavimo sistemos, integruojant jas į Vakarų Europos sistemą. Iki 2020-ųjų planuojama nutiesti dar vieną galingesnę jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos.

 


Šiame straipsnyje: elektros jungtisLietuvaLenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

eva

eva portretas
verslininkai nesnauskite.įtampos keitikliai išskiria nemaža išilumos.ten galima pastatyti šiltnamius ar gyvenamą namą.kitaip išskiriamą šilumą energetikai paleis į orą.jie švaistūnai ,o už viską apmoka vartotojai.

Balys

Balys portretas
Čia nėra integravimas. Būtent todėl statomas nuolatinės srovės intarpas ir srovės keitikliai, kad būtų išvengta dažnių suderinimo ir stabilumo problemų.

666

666 portretas
pinigų švaistytojai tai tik kenkimas Lietuvai . Ne laidus reikia tiesti o statyti elektros gaminimo įrengimus pvz vėjo jėgaines ir jos pagaminamą elektrą pardavinėti po 5 cnt. ivedant abonementinį mokestį 130 lt į mėnesį dešimčiai metų . O laidus tiesti tuomet kaip turėsi tiek vėjo jėgainių kad elektros bus per daug ir tuomet kaimyninės šalys panorėja nusipirkti pigiai pačios ties laidus už savo pinigus į Lietuvą AR AIŠKU DEBILAI ARBA VAGYS?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių