Lietuvos bankas: verslo paskolų portfelis praėjusiais metais sumažėjo 15 proc.

Praėjusiais metais verslo paskolų portfelis sumažėjo 15 proc. ir siekė 7,8 mlrd. eurų, gyventojų – išaugo 6,6 proc. ir sudarė 11 mlrd. eurų, antradienį pranešė Lietuvos bankas.

„Kalbant apie verslo paskolas, paskolų portfelis visuose segmentuose traukiasi. Likutis traukėsi visuose segmentuose, labiausiai sumažėjo prekybos sektoriuje. Prekybos sektorius nuėjo į kapitalo rinką ir kai kur didieji žaidėjai platino obligacijas. Vienas pagrindinių veiksnių yra susijęs su viešųjų finansų injekcijomis – pakaitumas tarp viešųjų finansų ir bankų paskolų“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė centrinio banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Tuo metu gyventojų paskolų portfelyje dominavo būsto paskolos, augusios 7,7 proc. – iki 8,8 mlrd. eurų.

Indėliai bankuose 2020 metais augo beveik 30 proc. – iki 32 mlrd. eurų. Gyventojų indėliai padidėjo penktadaliu, įmonių – daugiau nei trečdaliu.

„Kokios priežastys, jei kalbame apie gyventojus – taupymo normos augimas, kas pirmiausia reiškia vartojimo nukritimą. Jeigu kalbame apie įmones – viešųjų finansų injekcijos, taip pat šioks toks investavimo planų pristabdymas ir neapibrėžta situacija, kai projektai, plėtra atidedama ateičiai“, – sakė V. Vasiliauskas.

Tiesa, pastebima, kad nuo 2020 metų vidurio naujų verslo paskolų srautas pastebimai auga – antrą pusmetį atsigavęs naujų verslo paskolų srautas jau buvo 20 proc. didesnis nei 2019 metų antrą pusmetį.

„Bus įdomu sekti tendencijas, kaip judės šiais metais. Matysime, ar galime kalbėti apie situacijos pasikeitimą, ar ne. Bet akcentuoju, kad paskolų srautas, panašu, kad auga“, – teigė V. Vasiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių