Lietuvos - Baltarusijos pasienyje žadama atidaryti dar du postus

Naujasis užsienio reikalų ministras sako, kad sprendžiant problemas pasienio punktuose su Baltarusija reikia strateginių sprendimų – gerinti postų infrastruktūrą, įgyvendinti elektroninės sienos projektą. Taip pat prabilta ir apie galimybę vilkikų eiles mažinti įkuriant du naujus kontrolės punktus, kurie, tikimasi, atsiras jau kitais metais. Visus šiuos klausimus Lietuva dar turi suderinti ir su kaimynine Baltarusija.

Medininkų pasienio kontrolės posto darbas pradėjo strigti prieš porą savaičių, sulaikius 29 muitininkus, įtariamus kyšininkavus ir piktnaudžiavus tarnyba. Praėjusią savaitę vilkikų eilė siekė iki 10 kilometrų, vairuotojai prie sienos užtrukdavo po kelias paras. Dėl to sulaukta reakcijos ir iš Baltarusijos, ji Lietuvai įteikė notą.

Į Vyriausybės posėdį pirmadienį iškviestas Muitinės departamento generalinis direktorius sakė, kad Medininkuose situacija ir toliau išlieka sudėtinga. Tačiau eilės mažėja ir šiuo metu tiek iš Lietuvos, tiek iš Baltarusijos pusės stovi po 200 krovininių automobilių, jiems reikia laukti pusę paros.

Pareigūnas sako, kad kasmet pasikartojančią problemą spręsti reikia atidarant du naujus pasienio kontrolės punktus.

„Adutiškių, Tverečiaus punktas – buvo keliamos įvairios galimos alternatyvos, šiuo metu sprendimas nėra priimtas, jis bus priimtas, kada bus įvertintos visos aplinkybės“, – sakė Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius.

Muitinės departamento generalinis direktorius sako esą eilės didėja ne dėl muitininkų sulaikymo. Pasak jo, tokia padėtis būna kasmet artėjant šventėms, o šiemet darbą sunkina ir sudėtingos oro sąlygos.

Esą dar prastesnė situacija Šalčininkų ir Lavoriškių pasienio postuose, čia vilkikai priversti laukti po parą.

Nors Vyriausybė muitininkams nurodė kuo greičiau išspręsti eilių problemą, A. Šipavičius tikina, kad pasienio postai dirba maksimaliu režimu.

Naujasis užsienio reikalų ministras teigia, kad eilės pasienio postuose nedaro Lietuvai garbės ir esą problemą reikia spręsti kuo greičiau gerinant postų infrastruktūrą, įdiegiant elektroninę sistemą, kad vežėjai galėtų iš anksto rezervuoti sienos kirtimo laiką. Bet tam reikia ir kaimynų pritarimo.

„Mano žiniomis, jie supranta, kad padėtis yra bloga ir reikia imtis suderintų priemonių“, – teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Papildomų laukimo aikštelių įrengimas, papildomų eismo juostų įrengimas, taip pat pasienio kontrolės punktų eismo reguliavimo elektroninės sistemos įdiegimas, bendrų projektų su Baltarusijos arba Rusijos puse vystymas, nes pasienio punkto pralaidumas priklauso nuo pralaidumo abiejuose pusėse“, – reikalingus darbus problemai spręsti vardijo A. Šipavičius.

Kiek kainuotų naujų pasienio postų įrengimas, L. Linkevičius sako negalintis atsakyti, bet žada, jog jie turėtų atsirasti jau kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių