„Yukon Advanced Optics Worldwide“ tikina nutraukianti veiklą Rusijoje

  • Teksto dydis:

LRT pirmadienį paskelbus, kad Vilniuje veikianti baltarusių įsteigta optinių prietaisų gamintoja „Yukon Advanced Optics Worldwide“ iki šiol nepasitraukė iš Rusijos, bendrovė pirmadienį pranešė, kad jau pradėtas jos įmonės šioje šalyje likvidavimo procesas, Rusijoje ir Baltarusijoje ji nebegamina ir neparduoda produkcijos.

„Nuo karo pradžios 2022 metais „Mezon-A“ (grupės įmonė Rusijoje – BNS) apskaitė naujų sandorių su Rusijos klientais už 165 tūkst. JAV dolerių, o 2023 metais pardavimų nebuvo apskritai“, – pranešime teigė bendrovė.

Pasak jos, bendrovėje nebeliko gamybos darbuotojų, dirba tik 9 administracijos žmonės, nes reikia užtikrinti jos  likvidavimo procesą.

Anot LRT, „Yukon Advanced Optics Worldwide“ pernai paskelbė, kad dėl karo stabdo veiklą savo įmonėje Smolenske, Rusijoje, tačiau veikla tebevykdoma – LRT ir tarptautinių partnerių iš „Scanner project“ surinkti duomenys rodo, kad nuo karo pradžios „Mezon-A“ iš Rusijos klientų gavo mažiausiai 2,3 mln. eurų už parduotą produkciją, o tarp pagrindinių jos klientų buvo CEK grupė, prekiaujanti optiniais prietaisais ir vykdanti Rusijos valstybės gynybos užsakymus.

Portalo duomenimis, šių metų vasarį Ukrainoje kariaujančioms Rusijos pajėgoms buvo perduoti Baltarusijoje pagaminti „Yukon Advanced Optics Worldwide“ ženklo „Pulsar“ naktiniai taikikliai, be to, žurnalistai nustatė ir dešimtis atvejų, kai „Pulsar“ įranga buvo siunčiama į frontą.

Anot bendrovės, visi šie prietaisai į Rusijos rankas pateko nepaisant įmonės draudimo ir nelegaliais keliais.

„Įmonės atsakyme LRT buvo nurodyta, kad „pastebėtas prietaisas buvo pagamintas Baltarusijos Respublikoje iki 2020 metų, dar iki gamyklos gamybos apimties sumažinimo (...). Todėl neatmetame galimybės, kad jis buvo įsigytas antrinėje rinkoje“, – pranešime teigė bendrovė.

Pasak LRT, „Yukon Advanced Optics Worldwide“ atstovai teigia, kad fronte galėjo atsidurti ne pernai, o anksčiau parduoti prietaisai. Pavienių atvejų, kai įranga patenka į frontą, įmonė teigia negalinti sukontroliuoti, skelbia portalas. 


Šiame straipsnyje: optiniai prietaisaiYukon Advanced Optics Worldwidekaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių