Lietuvai darosi sunkiau privilioti investicijas iš Kinijos

Ekspertai sako, kad Kinijai devalvavus juanį, Lietuva ir visas Baltijos šalių regionas praranda galimybes pervilioti investicijas iš Kinijos. Be to, Kinijoje gali mažėti vartojimas, todėl eksportuoti į šią šalį gali būti sunkiau.

Kinijos valiuta susieta su Jungtinių Valstijų doleriu, todėl pastarajam stirpėjant, stiprėjo ir juanis. Tai mažino šalies gamintojų galimybes konkuruoti eksporto rinkose. Be to, brango darbo jėga. Dėl to, anot ekspertų, buvo kilęs pavojus, kad iš šalies ims trauktis užsienio kapitalas ir ieškos kitų – pigesnių rinkų.

Dėl to Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija turėjo galimybę privilioti šias insvesticijas. Dabar, anot ekonomistų, regiono šalys prarado šią galimybę. Be to, užsivėrus Rusijos rinkai, Lietuvos gamintojai tikisi įsitvirtinti Kinijoje. Tačiau anot ekspertų, dabar tai padaryti gali būti sunkiau. Kinija buvo išsikėlusi tikslą iš gaminančios ir eksportuojančios tapti vartojančia ekonomika. Tačiau devalvavus juanį tai padaryti bus sunkiau, nes gyventojų vartojimas gali smukti, todėl jiems būtų sunkiau įpirkti importuotas prekes. Kinija devalvavo šalies valiutą juanį siekdama didinti konkurencingumą pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių